Consiliul Local Câmpina s-a întrunit în ședință extraordinară, luni după-amiază, unul dintre punctele de pe ordinea de zi fiind rectificarea bugetului local. Este prima rectificare bugetară din noul mandat și a fost aprobată cu zece voturi pentru și o abținere.
Prin această rectificare bugetară, bugetul municipiului Câmpina nici nu scade, nici nu crește, fiind vorba despre o redistribuire a unor sume între diverse capitole. În principal, s-au luat 5,3 milioane lei de la capitolul dezvoltare și au fost mutați la capitolul funcționare.
”Este o rectificare pe care o propun strict pentru a asigura funcționarea autorităților locale în ultimele două luni ale acestui an, inclusiv salariile, o obligație pe care o avem prin lege”, a precizat primarul Alin Moldoveanu în plenul Consiliului Local.
Au fost câteva discuții la acest proiect, unele dintre ele chiar interesante. Roxana Gheorghe a vrut să știe dacă și până când este asigurată, din punct de vedere financiar, funcționarea activității Primăriei, iar directorul economic, Alice Tudorache, i-a răspuns clar că ”doar până la finalul lunii noiembrie”. Liviu Briciu, care a fost și președinte de ședință în această seară, a generat o discuție mai amplă, legată de felul în care a fost construit bugetul local pe acest an. ”De ce nu este bugetată integral o sumă pe care știm că va trebui s-o cheltuim, cum este cazul iluminatului public sau salubrității și trebuie să bugetăm doar pentru primele trei trimestre, urmând ca acum să fim noi nevoiți să luăm bani de la dezvoltare să asigurăm funcționarea pentru ultimele luni ale anului?”, a întrebat Liviu Briciu. I-a răspuns tot Alice Tudorache, directorul Direțciei Economice: ”Așa a fost construit bugetul...” ”Adică, politic!”, a reacționat Briciu. ”Nu știu eu să vă spun acest lucru. Așa a fost gândit, așa a fost proiectat bugetul”, a evitat Alice Tudorache un răspuns direct, practic, împotriva fostului ei șef.
În plus, Andrei Duran, simțindu-se vizat de spusele lui Liviu Briciu, ca fost consilier local în mandatul trecut, a adăugat: ”Haideți să nu mai dezgropăm morții! Să considerăm un moment zero și gata!”
Pentru că, ceea ce nu s-a spus foarte direct, dar noi am atras atenția de mai multe ori în ultimii ani, atunci când a fost vorba despre bugetul local, este următorul lucru: bugetul era construit încă de la începutul anului fără asigurarea unor cheltuieli importante de funcționare, cum ar fi salubritatea sau iluminatul public, pe tot anul. Practic, se asigurau banii necesari doar pentru primele trei trimestre, iar în trimestrul al patrulea se luau banii de la dezvoltare, adică de la lucrările neefectuate, pentru a se acoperi necesarul de la funcționare. Și se știa clar, de la început, că nu se vor face lucrările respective, dar erau trecute pe listă pentru ca fostul primar să se poată lăuda cu lunga listă de investiții aprobată pentru anul respectiv. Așa s-a procedat în fiecare an, așa s-a întâmplat și anul acesta, iar acum noua administrație locală a fost nevoită să redistribuie sume de bani între capitolele bugetare pentru a asigura partea de funcționare rămasă neacoperită și, bineînțeles, salariile pe luna decembrie.
Rectificarea bugetară a fost aprobată de Consiliul Local cu zece voturi pentru și o abținere. Cel care s-a abținut a fost consilierul Cezar Grama, nemulțumit fiind de faptul că, în opinia sa, modificările din bugetul local nu sunt fundamentate. I s-a explicat faptul că, dincolo de materialele pentru ședințe, orice consilier local poate solicita informații suplimentare reprezentanților Primăriei, astfel încât să poată vota în cunoștință de cauză. Activitatea unui consilier local nu presupune doar prezența la ședințele din plen, ci și la ședințele pe comisii, discuții cu aparatul de specialitate din cadrul Primăriei atunci când se inițiază proiecte de hotărâri sau când este nevoie de lămuriri suplimentare asupra unui proiect, deplasări pe teren, întâlniri cu cetățenii etc.
Mai precizăm faptul că doi dintre cosilierii locali - Liviu Davidescu și Cosmin Raț - au participat online la ședința CL, ceilalți consilieri aflându-se în sala de ședințe.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.