Consiliul Local Câmpina a aprobat în cadrul ședinței ordinare de miercuri, 31 martie 2021, un proiect inițiat de consilierul USR PLUS Liviu Dumitrache privind implementarea procesului de bugetare participativă. Sună frumos, dar ce înseamnă acest lucru la modul concret? În principiu, până la 5% din suma cheltuită pentru investiții în cursul anului 2021 se va repartiza în anul următor pentru bugetarea participativă, adică pentru proiecte propuse de cetățeni și asumate de administrația locală.
Asta înseamnă, de fapt, bugetarea participativă. Alocarea unei sume pentru proiectele propuse de cetățeni, proiecte care vor fi incluse în bugetul local și pe care administrația locală va trebui să și le asume și să le pună în practică.
Regulamentul propus de Liviu Dumitrache pentru implementarea procesului de bugetare participativă a avut numeroase lacune, iar în condițiile în care mare parte a acestora au fost ridicate în plenul Consiliului Local, i s-a propus noului viceprimar să-și retragă proiectul, să-l completeze, să-l îmbunătățească și să revină cu el la următoarea ședință. Liviu Dumitrache nu a vrut să retragă proiectul, astfel că a început să "plouă" cu amendamente din partea celorlalți consilieri locali, ajungându-se ca întreaga discuție asupra acestui proiect să dureze aproape 70 de minute.
În afara procedurii propriu-zise privind implementarea procesulu de bugetare participativă, s-a mai aprobat alocarea unei sume de 26.675 lei pentru achiziționarea unei aplicații informatice pentru dezvoltarea platformei publice online în vederea înscrierii și votării de proiecte. Aici fost o întreagă discuție, Liviu Briciu (POL) argumentând că nu este nevoie de cheltuirea acestei sume. Și a enumerat o serie întreagă de argumente - de la faptul că există deja un soft în Primăria Câmpina, care poate fi lesne de utilizat și pentru această aplicație, până la faptul că, momentan, este suficientă o simplă adresă de e-mail unde să fie primite propunerile oamenilor. Argumentele sale nu au avut efect, astfel că a fost aprobată și alocarea sumei menționate pentru achiziționarea unei aplicații informatice.
În privința procesului de bugetare participativă, mecanismul de funcționare ar fi următorul: oamenii trebuie să vină cu propuneri de proiecte. Acestea vor trece prin filtrul unui grup de lucru din care fac parte reprezentanți ai mai multor compartimente din cadrul primăriei, precum și consilierii locali Valentin Crețu (USR PLUS) și Aron Sabo PMP), după care proiectele care pot fi finanțate sunt supuse unui vot electronic al populației, urmând a fi efectiv realizate proiectele care întrunesc cele mai multe voturi. Va fi un experiment interesant și nu ne rămâne decât să sperăm că locuitorii municipiului vor propune proiecte care, conform regulamentului adoptat de Consiliul Local, trebuie să fie din următoarele domenii: infrastructură stradală, spații verzi și locuri de joacă, mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, amenajare domeniul public, cultură, planificare urbană, asistență socială, sănătate și digitalizare.
În momentul de față, în Câmpina se lucrează în mai multe puncte la refacerea platformelor de gunoi pe care vor fi amplasate insulele ecologice.
Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” a anunțat că în cursul serii de luni, între orele 20.43 și 22.05, circulația feroviară pe ambele fire ale porțiunii dintre Câmpina și Florești Prahova a fost întreruptă.
După canicula de peste zi, după ora 19.00, la Câmpina s-a iscat - aproape din senin - o vijelie: cu intensificări puternice ale vântului, cu tunete și fulgere, ploaie - în unele locuri torențială, în alte locuri din Câmpina... deloc!
UPDATE - Codul roșu de caniculă a fost prelungit până marți la ora 10.00.
În intervalul 7 iulie, ora 10.00 - 8 iulie, ora 10.00, Câmpina se află sub cod roșu caniculă. De altfel, înainte de ora 9.00 a zilei de luni, 7 iulie, pentru câmpineni și locuitori din jur s-a emis un mesaj RO-ALERT.