Consiliul Local Câmpina a aprobat în cadrul ședinței ordinare de miercuri, 31 martie 2021, un proiect inițiat de consilierul USR PLUS Liviu Dumitrache privind implementarea procesului de bugetare participativă. Sună frumos, dar ce înseamnă acest lucru la modul concret? În principiu, până la 5% din suma cheltuită pentru investiții în cursul anului 2021 se va repartiza în anul următor pentru bugetarea participativă, adică pentru proiecte propuse de cetățeni și asumate de administrația locală.
Asta înseamnă, de fapt, bugetarea participativă. Alocarea unei sume pentru proiectele propuse de cetățeni, proiecte care vor fi incluse în bugetul local și pe care administrația locală va trebui să și le asume și să le pună în practică.
Regulamentul propus de Liviu Dumitrache pentru implementarea procesului de bugetare participativă a avut numeroase lacune, iar în condițiile în care mare parte a acestora au fost ridicate în plenul Consiliului Local, i s-a propus noului viceprimar să-și retragă proiectul, să-l completeze, să-l îmbunătățească și să revină cu el la următoarea ședință. Liviu Dumitrache nu a vrut să retragă proiectul, astfel că a început să "plouă" cu amendamente din partea celorlalți consilieri locali, ajungându-se ca întreaga discuție asupra acestui proiect să dureze aproape 70 de minute.
În afara procedurii propriu-zise privind implementarea procesulu de bugetare participativă, s-a mai aprobat alocarea unei sume de 26.675 lei pentru achiziționarea unei aplicații informatice pentru dezvoltarea platformei publice online în vederea înscrierii și votării de proiecte. Aici fost o întreagă discuție, Liviu Briciu (POL) argumentând că nu este nevoie de cheltuirea acestei sume. Și a enumerat o serie întreagă de argumente - de la faptul că există deja un soft în Primăria Câmpina, care poate fi lesne de utilizat și pentru această aplicație, până la faptul că, momentan, este suficientă o simplă adresă de e-mail unde să fie primite propunerile oamenilor. Argumentele sale nu au avut efect, astfel că a fost aprobată și alocarea sumei menționate pentru achiziționarea unei aplicații informatice.
În privința procesului de bugetare participativă, mecanismul de funcționare ar fi următorul: oamenii trebuie să vină cu propuneri de proiecte. Acestea vor trece prin filtrul unui grup de lucru din care fac parte reprezentanți ai mai multor compartimente din cadrul primăriei, precum și consilierii locali Valentin Crețu (USR PLUS) și Aron Sabo PMP), după care proiectele care pot fi finanțate sunt supuse unui vot electronic al populației, urmând a fi efectiv realizate proiectele care întrunesc cele mai multe voturi. Va fi un experiment interesant și nu ne rămâne decât să sperăm că locuitorii municipiului vor propune proiecte care, conform regulamentului adoptat de Consiliul Local, trebuie să fie din următoarele domenii: infrastructură stradală, spații verzi și locuri de joacă, mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, amenajare domeniul public, cultură, planificare urbană, asistență socială, sănătate și digitalizare.
Sigur, nu valoarea prejudiciului este importantă, ci fapta în sine.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis câteva imagini surprinse marți seară pe Strada I.H. Rădulescu, în apropiere de intersecția cu Aleea Mărului.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina pentru autoarea accidentului cumplit din 7 aprilie 2022, de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.