Din anul 2022, la Câmpina se implementează bugetarea participativă. Adică, finanțarea unor proiecte propuse de cetățeni

Actualitate (Categoria articolului)

Consiliul Local Câmpina a aprobat în cadrul ședinței ordinare de miercuri, 31 martie 2021, un proiect inițiat de consilierul USR PLUS Liviu Dumitrache privind implementarea procesului de bugetare participativă. Sună frumos, dar ce înseamnă acest lucru la modul concret? În principiu, până la 5% din suma cheltuită pentru investiții în cursul anului 2021 se va repartiza în anul următor pentru bugetarea participativă, adică pentru proiecte propuse de cetățeni și asumate de administrația locală.

Asta înseamnă, de fapt, bugetarea participativă. Alocarea unei sume pentru proiectele propuse de cetățeni, proiecte care vor fi incluse în bugetul local și pe care administrația locală va trebui să și le asume și să le pună în practică.
Regulamentul propus de Liviu Dumitrache pentru implementarea procesului de bugetare participativă a avut numeroase lacune, iar în condițiile în care mare parte a acestora au fost ridicate în plenul Consiliului Local, i s-a propus noului viceprimar să-și retragă proiectul, să-l completeze, să-l îmbunătățească și să revină cu el la următoarea ședință. Liviu Dumitrache nu a vrut să retragă proiectul, astfel că a început să "plouă" cu amendamente din partea celorlalți consilieri locali, ajungându-se ca întreaga discuție asupra acestui proiect să dureze aproape 70 de minute.
În afara procedurii propriu-zise privind implementarea procesulu de bugetare participativă, s-a mai aprobat alocarea unei sume de 26.675 lei pentru achiziționarea unei aplicații informatice pentru dezvoltarea platformei publice online în vederea înscrierii și votării de proiecte. Aici fost o întreagă discuție, Liviu Briciu (POL) argumentând că nu este nevoie de cheltuirea acestei sume. Și a enumerat o serie întreagă de argumente - de la faptul că există deja un soft în Primăria Câmpina, care poate fi lesne de utilizat și pentru această aplicație, până la faptul că, momentan, este suficientă o simplă adresă de e-mail unde să fie primite propunerile oamenilor. Argumentele sale nu au avut efect, astfel că a fost aprobată și alocarea sumei menționate pentru achiziționarea unei aplicații informatice.
În privința procesului de bugetare participativă, mecanismul de funcționare ar fi următorul: oamenii trebuie să vină cu propuneri de proiecte. Acestea vor trece prin filtrul unui grup de lucru din care fac parte reprezentanți ai mai multor compartimente din cadrul primăriei, precum și consilierii locali Valentin Crețu (USR PLUS) și Aron Sabo PMP), după care proiectele care pot fi finanțate sunt supuse unui vot electronic al populației, urmând a fi efectiv realizate proiectele care întrunesc cele mai multe voturi. Va fi un experiment interesant și nu ne rămâne decât să sperăm că locuitorii municipiului vor propune proiecte care, conform regulamentului adoptat de Consiliul Local, trebuie să fie din următoarele domenii: infrastructură stradală, spații verzi și locuri de joacă, mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, amenajare domeniul public, cultură, planificare urbană, asistență socială, sănătate și digitalizare.

4018 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

2158 vizualizari
17 apr. 2021 20:03

Polițiștii prahoveni au verificat zonele de agrement, inclusiv la Câmpina și Valea Doftanei. Au fost aplicate 108 sancțiuni contravenționale

În cursul zilei de sâmbătă, 17 aprilie, polițiștii prahoveni au desfășurat o amplă acțiune în principalele zone de agrement din județul Prahova (Ploiești, Bucov, Câmpina, Valea Doftanei, Vălenii de Munte și Măneciu - Cheia) pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, dar și pentru asigurarea unui climat de ordine publică.  

3443 vizualizari
17 apr. 2021 19:22

Probleme pe Strada Muscelului. Firma care asfaltează, pusă să refacă o parte din lucrare

3 comentarii

Sâmbătă, 17 aprilie, în jurul orei 18.00, când muncitorii care lucrează la asfaltarea unei părți a Străzii Muscelului și a străduțelor adiacente (acolo unde s-a intervenit la conducta de gaze) se pregăteau să încheie activitatea, la fața locului a sosit primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu.

Alte stiri recente

3041 vizualizari
16 apr. 2021 09:10

Societate de construcții din zona Câmpina angajează agent de vânzări produse metalurgice

Societatea de construcții LE GRAND G&G SRL angajează AGENT DE VÂNZĂRI PRODUSE METALURGICE.

5783 vizualizari
16 apr. 2021 08:04

Un simbol al Câmpinei culturale de altădată, ”Casa Cărții” a devenit ”Centru shop”. Un magazin cu de toate, dar nu și cu carte

”Casa Cărții” din centrul municipiului Câmpina reprezintă un exemplu negativ de gestionare a unei situații. Un edificiu reprezentativ pentru cultura unui oraș care s-a mândrit mult timp cu numărul cel mai mare de intelectuali la mia de locuitori a ajuns acum un magazin cu... chinezării. Nu este nimic desuet într-un astfel de magazin, dar parcă este limita cea mai de jos a comerțului, mai ales într-un spațiu aproape sacru, unde, cu niște ani în urmă, își lansau cărți Fănuș Neagu, Ana Blandiana, Adrian Păunescu, Romulus Rusan și mulți, mulți alții.