V-am prezentat în ultimele săptămâni mai multe proprietăți degradate din municipiul Câmpina. Case și terenuri lăsate de izbeliște, unele pline de gunoaie, adevărate focare de infecție. Cele mai multe sunt proprietăți private aparținând fie unor persoane fizice, fie unor societăți comerciale. Sunt multe astfel de cazuri, din păcate. Venim acum cu alte exemple.
Benzinăria Tibi Oil de la intrarea în municipiul Câmpina. Închisă de mai multă vreme și de-a dreptul sinistră, mai ales când bate vântul. Societatea Tibi Oil este în insolvență, iar patronul (Vlad Constantin zis și Șomeru', din Comarnic) are multe probleme penale, într-unul dintre dosarele sale fiind acuzat de procurori că vindea uleiuri cu aditivi în loc de motorină.
Două case cândva superbe sunt acum un dezastru. Una este situată pe Strada Griviței, cealaltă pe Aleea Pescăruși. Proprietăți private aflate într-un avansat stadiu de degradare. Nu sunt locuite, moștenitorii sunt plecați de mult din Câmpina. Iar clădirile, neîntreținute ani la rând, au devenit ruine.
Fosta moară de pe Calea Doftanei, la intersecția cu Strada Târgu Mureș. Așa o știm cu toții - "fosta moară". O clădire impunătoare, cu o curte mare, scoasă la vânzare de mai multe ori de actualul proprietar, persoană privată, fără succes. Continuă să se degradeze, iar multe dintre bunurile din interior (din imobil și curte) au dispărut. Nici geamuri nu mai există, ocazie numai bună pentru unii "binevoitori" de a arunca gunoiul înăuntru.
Sediul PRM Câmpina (Calea Doftanei, peste drum de intrarea la Rafinărie) - clădire care aparține Primăriei Câmpina (deci un imobil public), dar se află în administrarea PRM. Partidul nu prea mai există la nivel local, iar acest lucru este reflectat perfect în imaginea sediului din ce în ce mai degradat. Până și tricolorul era făcut franjuri, la un moment dat, apoi a dispărut de tot.
Din păcate, sunt mult clădiri degradate în Câmpina. Prea multe, credem noi. Cele mai multe sunt părăsite, iar cei care suferă din această cauză sunt vecinii, pentru că ei sunt obligați să suporte mirosuri și șobolani. Lista este lungă. În cadrul campaniei noastre "Omul sfințește locul" v-am prezentat doar o parte dintre aceste proprietăți care se dărâmă. Imaginile sunt triste, deprimante și afectează imaginea de ansamblu a localității. Trebuie să știți că la nivelul administrației locale au fost inventariate toate aceste imobile. Și mai trebuie să știți că, în aprilie 2014, Consiliul Local Câmpina a aprobat un Regulament privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor din municipiul Câmpina. Un document foarte interesant, de care, probabil, administrația locală a și uitat. Noi l-am găsit și o să vi-l prezentăm. Acest Regulament prevede cum poate administrația locală să-i ajute pe proprietari, dar mai prevede și majorarea progresivă a impozitului pentru imobilele și terenurile neîngrijite, cu 50%, apoi cu 100%, dacă nu se găsește înțelegere din partea proprietarilor. Interesant, nu?
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.