Tristul bilanț al fenomenelor meteo extreme din Prahova

Social (Categoria articolului)

UPDATE - Trei cisterne a câte 5.000 l fiecare, pline cu apă potabilă, sunt transportate în comuna Lapoș pentru familiile afectate de inundații.
UPDATE - În această dimineață, pompierii militari au găsit trupurile neînsuflețite ale unei fetițe de 9 luni și unui băiețel de 6 ani. Este vorba despre doi dintre cei patru micuți luați de viitură la Sângeru. Surioara lor de 3 ani a fost găsită seara trecută. Al patrulea copil este căutat în continuare. ISU va transporta o locuință modulară pentru părinții copiilor decedați. Casa lor, extrem de modestă, situată în zonă inundabilă, a fost luată de viitură.

O seară și o noapte extrem de grele pentru locuitorii din mai multe zone ale județului Prahova, din cauza ploilor torențiale și mai ales din cauza viiturilor produse în urma scurgerilor de apă. Și pentru pompierii militari din Prahova au fost ore grele, iar munca lor continuă deoarece problemele încă nu au trecut. Potrivit unui prim bilanț prezentat de purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, seara trecută au fost inundate 76 de locuințe și 132 gospodării, peste 130 de persoane fiind evacuate din calea apelor, cele mai multe cazându-se temporar la rude.

Localitățile cu locuințe și gospodării afectate de inundații sunt următoarele: comunele Berceni, Valea Călugărească, Gherghița, Râfov, Albești-Paleologu, Dumbrava, Sângeru, Lapoș, Ceptura și Bălțești, orașele Urlați, Mizil și Sinaia, municipiile Câmpina și Ploiești.
- În comuna Lapoș, s-a produs o viitură care a afectat mai multe locuințe, anexe gospodărești, autoturisme și animale. Totodată, 100 de persoane au fost evacuate de pompierii militari, acestea fiind cazate temporar la rude.
- În comuna Valea Călugărească, 29 de persoane au fost evacuate din calea apelor. În satul Radila au fost salvați trei adulți și patru copii, iar în satul Dârvari un adult a fost scos din viitură. Tot în satul Dârvari, pe DJ 101F, din cauza unei viituri, un microbuz cu 25 pasageri a derapat într-un șanț, oamenii fiind evacuați cu ajutorul salvatorilor.
- În comuna Sângeru, un copil de 5 ani a fost salvat, fiind surprins pe o insulița formata între malurile Cricovului Sărat. 
Pe timpul nopții, pompierii au monitorizat zonele inundabile și cele grav afectate, respectiv, Lapoș și Sângeru, verificând creșterea debitelor pe Cricovul Sărat și afluenții săi. Totodată, în comuna Sângeru s-au format șase echipe mixte, care au verificat dacă mai sunt persoane în locuințele aflate în zona inundată. În total, seara și noaptea trecută, 900 de salvatori cu peste 170 de mijloace tehnice au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice de protecție a comunităților, precum și pentru evacuarea apei din zonele inundate.

Cel mai grav caz s-a produs în comuna Sângeru, unde o femeie și cei patru copii ai săi (cu vârste cuprinse între 9 luni și 6 ani) au fost luați de o viitură. Femeia a fost salvată de un localnic, iar copiii au fost căutați ore întregi de pompierii militari. A fost găsită doar fetița de trei ani, dar, din păcate, cu toate manevrele de resuscitare efectuate, micuța a fost declarată decedată. Căutările au fost oprite în jurul orei 22.00 și reluate în această dimineață. 50 de pompieri acționează cu două autospeciale de comandă, un autocamion de intervenție și o barcă de salvare, potrivit datelor furnizate de ISU.
Seara trecută, în comuna Sângeru a venit și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului de Stat pentru Situații de Urgență, și a purtat discuții cu prefectul județului - Ioana Mădălina Lupea, primarul localității și inspectorul șef al ISU Prahova, cu privire la problemele create de vremea nefavorabilă. Raed Arafat s-a interesat dacă tehnica și personalul sunt suficiente pentru intervenții și a dispus măsura suplimentării, la nevoie, a personalului cu pompieri din județele limitrofe. De asemenea, Asociația de voluntari "4X4" s-a alăturat salvatorilor pentru eficientizarea misiunilor de gestionare a efectelor produse de fenomenele meteo periculoase. 

(Foto - ISU Prahova)

5399 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Altgrad Auto 03.06.2019 15:43 Vă mulțumim că ați postat un astfel de blog frumos

Social

6308 vizualizari
16 iun. 2019 20:42

Intervenții ale jandarmilor pentru îndepărtarea urșilor din Breaza, Șotrile, Telega, Valea Doftanei, Azuga și Bușteni

3 comentarii

Jandarmii prahoveni au avut mai multe intervenții, în ultimele zile, la solicitarea unor locuitori sau turiști, pentru îndepărtarea urșilor din preajma unor gospodării ori din zona unor trasee turistice. Numai în acest week-end s-au efectuat nouă astfel de intervenții, urșii fiind alungați cu semnalele acustice și luminoase de la autospecialele Jandarmeriei. Iar astfel de cazuri nu s-au înregistrat doar în stațiunile montane, unde se întâmplă frecvent ca urșii să coboare în căutare de mâncare, ci și la Breaza, la Șotrile, Telega și Valea Doftanei.

4016 vizualizari
14 iun. 2019 19:44

Final de an școlar la Școala Gimnazială "Înv. Ion Mateescu" din Poiana Câmpina. "Astăzi culegem roadele"

La Școala Gimnazială "Învățător Ion Mateescu" din Poiana Câmpina a avut loc astăzi festivitatea de premiere la finalul anului de învățământ 2018-2019. Un eveniment de la care nu au lipsit emoțiile, florile, fotografiile și, bineînțeles, premiile pentru cei mai merituoși copii. "Este momentul în care culegeam roadele. Cu multă bucurie în suflet și mulțumire o să vă arătăm astăzi ce înseamnă munca în echipă, o echipă formată din cadre didactice, elevi, părinți și, nu în ultimul rând, reprezentanții administrației locale. Da, suntem o echipă și trebuie să fim o echipă, pentru că întotdeauna trebuie să găsim împreună soluțiile cele mai bune la problemele cu care ne confruntăm în învățământ, în sistemul educațional", a afirmat directorul Școlii Gimnaziale "Înv. Ion Mateescu", prof. Elena Nițu, în debutul festivității de încheiere a anului școlar. (video)

Alte stiri recente

621 vizualizari
18 iun. 2019 22:24

Hai cu parcul (de la soldat) că ne prinde iarna! Încă o iarnă...

Așteptăm cu nerăbdare ziua în care să putem scrie că Parcul Regele Mihai I (zona de la soldat) este gata, că lucrările s-au finalizat și că a fost efectuată recepția acestei... extraordinare investiții în valoare de 1.682.780 lei. Din păcate, însă, la cum decurg lucrurile, mai avem de așteptat. O lucrare care ar fi trebuit să se termine în patru luni împlinește, zilele acestea, un an și două luni.

1748 vizualizari
18 iun. 2019 20:14

Lacăt pe poarta terenului de sport de la Grădinița nr.5 din Câmpina. O eroare de proiectare împiedică finalizarea investiției

3 comentarii

Se întâmplă în Câmpina unele lucruri pe care nici nu știm cum să le mai catalogăm. Aproape că nu este lucrare realizată de administrația locală și plătită din bani publici la care să nu apară probleme. Astăzi vă prezentăm situația terenului de sport de la Grădinița nr.5 din Cartierul Slobozia. Amenajarea acestui teren este gata de anul trecut, mai trebuie aplicată doar suprafața acrilică. Numai că, iată, am trecut de jumătatea lui iunie 2019 și lucrarea nu se mai termină, astfel încât să se poată face recepția tehnică. Din câte se pare, la mijloc este o eroare de proiectare care nu a fost îndreptată la timp. Proiectul prevede ca suprafața acrilică să fie de... 4 mm, aplicată pe beton.