Tristul bilanț al fenomenelor meteo extreme din Prahova

Social (Categoria articolului)

UPDATE - Trei cisterne a câte 5.000 l fiecare, pline cu apă potabilă, sunt transportate în comuna Lapoș pentru familiile afectate de inundații.
UPDATE - În această dimineață, pompierii militari au găsit trupurile neînsuflețite ale unei fetițe de 9 luni și unui băiețel de 6 ani. Este vorba despre doi dintre cei patru micuți luați de viitură la Sângeru. Surioara lor de 3 ani a fost găsită seara trecută. Al patrulea copil este căutat în continuare. ISU va transporta o locuință modulară pentru părinții copiilor decedați. Casa lor, extrem de modestă, situată în zonă inundabilă, a fost luată de viitură.

O seară și o noapte extrem de grele pentru locuitorii din mai multe zone ale județului Prahova, din cauza ploilor torențiale și mai ales din cauza viiturilor produse în urma scurgerilor de apă. Și pentru pompierii militari din Prahova au fost ore grele, iar munca lor continuă deoarece problemele încă nu au trecut. Potrivit unui prim bilanț prezentat de purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, seara trecută au fost inundate 76 de locuințe și 132 gospodării, peste 130 de persoane fiind evacuate din calea apelor, cele mai multe cazându-se temporar la rude.

Localitățile cu locuințe și gospodării afectate de inundații sunt următoarele: comunele Berceni, Valea Călugărească, Gherghița, Râfov, Albești-Paleologu, Dumbrava, Sângeru, Lapoș, Ceptura și Bălțești, orașele Urlați, Mizil și Sinaia, municipiile Câmpina și Ploiești.
- În comuna Lapoș, s-a produs o viitură care a afectat mai multe locuințe, anexe gospodărești, autoturisme și animale. Totodată, 100 de persoane au fost evacuate de pompierii militari, acestea fiind cazate temporar la rude.
- În comuna Valea Călugărească, 29 de persoane au fost evacuate din calea apelor. În satul Radila au fost salvați trei adulți și patru copii, iar în satul Dârvari un adult a fost scos din viitură. Tot în satul Dârvari, pe DJ 101F, din cauza unei viituri, un microbuz cu 25 pasageri a derapat într-un șanț, oamenii fiind evacuați cu ajutorul salvatorilor.
- În comuna Sângeru, un copil de 5 ani a fost salvat, fiind surprins pe o insulița formata între malurile Cricovului Sărat. 
Pe timpul nopții, pompierii au monitorizat zonele inundabile și cele grav afectate, respectiv, Lapoș și Sângeru, verificând creșterea debitelor pe Cricovul Sărat și afluenții săi. Totodată, în comuna Sângeru s-au format șase echipe mixte, care au verificat dacă mai sunt persoane în locuințele aflate în zona inundată. În total, seara și noaptea trecută, 900 de salvatori cu peste 170 de mijloace tehnice au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice de protecție a comunităților, precum și pentru evacuarea apei din zonele inundate.

Cel mai grav caz s-a produs în comuna Sângeru, unde o femeie și cei patru copii ai săi (cu vârste cuprinse între 9 luni și 6 ani) au fost luați de o viitură. Femeia a fost salvată de un localnic, iar copiii au fost căutați ore întregi de pompierii militari. A fost găsită doar fetița de trei ani, dar, din păcate, cu toate manevrele de resuscitare efectuate, micuța a fost declarată decedată. Căutările au fost oprite în jurul orei 22.00 și reluate în această dimineață. 50 de pompieri acționează cu două autospeciale de comandă, un autocamion de intervenție și o barcă de salvare, potrivit datelor furnizate de ISU.
Seara trecută, în comuna Sângeru a venit și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului de Stat pentru Situații de Urgență, și a purtat discuții cu prefectul județului - Ioana Mădălina Lupea, primarul localității și inspectorul șef al ISU Prahova, cu privire la problemele create de vremea nefavorabilă. Raed Arafat s-a interesat dacă tehnica și personalul sunt suficiente pentru intervenții și a dispus măsura suplimentării, la nevoie, a personalului cu pompieri din județele limitrofe. De asemenea, Asociația de voluntari "4X4" s-a alăturat salvatorilor pentru eficientizarea misiunilor de gestionare a efectelor produse de fenomenele meteo periculoase. 

(Foto - ISU Prahova)

5630 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Altgrad Auto 03.06.2019 15:43 Vă mulțumim că ați postat un astfel de blog frumos

Social

1412 vizualizari
17 sept. 2019 22:11

Siguranța pacientului, prioritatea Centrului Medical SanConfind Poiana Câmpina

Centrul Medical SanConfind Poiana Câmpina a marcat astăzi, prin mai multe acțiuni, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. La cel mai important spital privat din județul Prahova, evenimentul a fost prezentat de asistenta șefă, Gabriela Grozea. Vă reamintim că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit ca, începând din acest an, 17 septembrie să fie declarată Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului, iar spitalele din România s-au alăturat acestui demers.

3150 vizualizari
17 sept. 2019 21:39

Un bătrân de 87 de ani, depistat de polițiștii din Câmpina conducând un vehicul radiat și... cu numere de înmatriculare false

Un caz mai puțin obișnuit s-a petrecut luni seară, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Agenții de la Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipale Câmpina au oprit în trafic un autovehicul care părea suspect și la volanul căruia se afla o persoană în vârstă.

Alte stiri recente

2106 vizualizari
17 sept. 2019 18:48

Cea de-a VII-a ediție a Cupei Muscel, organizată de Soceram, va include și cros, pe lângă baschet și fotbal

Pe 5 octombrie 2019, la Câmpina va avea loc cea de-a VII-a ediție a Cupei Muscel, competiție sportivă destinată elevilor de la școlile gimnaziale și liceele din municipiu. Cupa Muscel va începe de la ora 9.30 la baza sportivă din Parcul Soceram de pe platoul Muscel și va include competiții de baschet, fotbal și, în premieră, cros. Ediția din acest an este dedicată memoriei Jenicăi Tabacu, fostul director al Muzeului Memorial "Iulia Hasdeu" din Câmpina, plecată dintre noi în decembrie 2018.

2101 vizualizari
17 sept. 2019 12:24

Big Band Jazz Society al Filarmonicii din Ploiești va concerta la Câmpina în cadrul Festivalului "Serbările Toamnei" 2019

Concert de excepție duminică, 22 septembrie 2019, în Parcul Regele Mihai I din municipiul Câmpina (fostul parc de la soldat). Big Band Jazz Society, formație a Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești, va cânta pe esplanada din parc, de la ora 18.00, evenimentul fiind inclus în programul celei de-a XII-a ediții a Festivalului "Serbările Toamnei".