Probabil că nu sunt mulți cei care ar putea răspunde la întrebarea - cine este Petre Munteanu? Cu toate acestea, Petre Munteanu este o personalitate a Câmpinei, un om plecat de aici, din orășelul de la confluența Doftanei cu Prahova, și ajuns pe marile scene ale lumii și a cărui poveste vă invităm să o descoperim împreună.
Petre Munteanu s-a născut pe 26 noiembrie 1916, la Câmpina. A urmat aici cursurile școlare după care a plecat la București, unde a studiat vioara și canto la Conservator. A debutat pe scena "Operei Regale" din București în anul 1940, după care a plecat în Germania, la Berlin, unde și-a continuat studiile. Apoi, s-a mutat în Italia, unde s-a bucurat de mare succes. În anul 1947 a debutat la Opera din Roma cu rolul Don Otavio din "Don Giovanni", de Mozart, și apoi la celebra "Scala" din Milano cu rolul Ferrando din "Cosi fan tutte". Nedifuzat în România, pentru că a ales să rămână în Occident după cel de-al doilea război mondial, totuși, Petre Munteanu este considerat singurul român care a cântat împreună cu Maria Calas. Se întâmpla în anul 1952, chiar la "Scala" din Milano, în "Răpirea din Serai", în seria de patru concerte dirijate de un alt mare român, Ionel Perlea. De-a lungul impresionantei sale cariere, Petre Munteanu a cântat pe mari scene ale lumii - "Covent Garden" din Londra, "Opera de Stat" din Viena, Opera din Munchen, dar și pe scenele din Trieste, Florența, Napoli, Veneția, Edinburgh, Madrid, dar și în țările scandinave și Australia. Cele mai importante roluri ale sale au fost Tamino în "Flautul fermecat", Don Ottavio în "Don Giovanni", Ferrando în "Cosi fan tutte", Pedrillo în "Răpirea din Serai", Fenton în "Falstaff", Casio în "Otello", Contele Almaviva în "Bărbierul din Seviila", Filipeto în "Cei patru bădărani". În anul 1968 a debutat ca dirijor la Torino, apoi a devenit profesor la Conervatorul "Giuseppe Verdi" din Milano. S-a stins din viață, departe de locul natal, la Milano, pe 18 iulie 1988.
"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.
Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Eduard Kessler
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Carol Przybilla
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Anton Raky
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.