100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Petre Munteanu

Social (Categoria articolului)

Probabil că nu sunt mulți cei care ar putea răspunde la întrebarea - cine este Petre Munteanu? Cu toate acestea, Petre Munteanu este o personalitate a Câmpinei, un om plecat de aici, din orășelul de la confluența Doftanei cu Prahova, și ajuns pe marile scene ale lumii și a cărui poveste vă invităm să o descoperim împreună.

Petre Munteanu s-a născut pe 26 noiembrie 1916, la Câmpina. A urmat aici cursurile școlare după care a plecat la București, unde a studiat vioara și canto la Conservator. A debutat pe scena "Operei Regale" din București în anul 1940, după care a plecat în Germania, la Berlin, unde și-a continuat studiile. Apoi, s-a mutat în Italia, unde s-a bucurat de mare succes. În anul 1947 a debutat la Opera din Roma cu rolul Don Otavio din "Don Giovanni", de Mozart, și apoi la celebra "Scala" din Milano cu rolul Ferrando din "Cosi fan tutte". Nedifuzat în România, pentru că a ales să rămână în Occident după cel de-al doilea război mondial, totuși, Petre Munteanu este considerat singurul român care a cântat împreună cu Maria Calas. Se întâmpla în anul 1952, chiar la "Scala" din Milano, în "Răpirea din Serai", în seria de patru concerte dirijate de un alt mare român, Ionel Perlea. De-a lungul impresionantei sale cariere, Petre Munteanu a cântat pe mari scene ale lumii - "Covent Garden" din Londra, "Opera de Stat" din Viena, Opera din Munchen, dar și pe scenele din Trieste, Florența, Napoli, Veneția, Edinburgh, Madrid, dar și în țările scandinave și Australia. Cele mai importante roluri ale sale au fost Tamino în "Flautul fermecat", Don Ottavio în "Don Giovanni", Ferrando în "Cosi fan tutte", Pedrillo în "Răpirea din Serai", Fenton în "Falstaff", Casio în "Otello", Contele Almaviva în "Bărbierul din Seviila", Filipeto în "Cei patru bădărani". În anul 1968 a debutat ca dirijor la Torino, apoi a devenit profesor la Conervatorul "Giuseppe Verdi" din Milano. S-a stins din viață, departe de locul natal, la Milano, pe 18 iulie 1988.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Eduard Kessler
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Carol Przybilla
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Anton Raky

2581 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Porfiriu Mihai 11.11.2018 18:31 In 1972 in luna februarie Henry Coanda vizita uzina Concordia .,avea loc probe la instalatia de transport in vid .cred ca merita mentionat in 100 de personalitati care au vizitat orasul nostru .

Social

365 vizualizari
16 nov. 2018 22:14

Tineri din Polonia, Slovacia, Estonia, Bulgaria și România s-au întâlnit la Câmpina pentru a dezbate probleme ecologice

Asociația Together din Câmpina derulează în aceste zile, în localitatea noastră, un proiect în cadrul programului Erasmus Plus, finanțat de Uniunea Europeană, în care se dezbat probleme legate de ecologie, protecția mediului și reciclarea deșeurilor.

2126 vizualizari
16 nov. 2018 18:12

Tineri cu cariere de succes le-au vorbit elevilor de la Colegiul "Grigorescu" din Câmpina despre leadership și orientare profesională

"Discover yourself" s-a numit acțiunea desfășurată joi, 15 noiembrie, la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina, acolo unde trei tineri cu cariere de succes le-au vorbit elevilor de la cea mai prestigioasă unitate de învățământ din municipiu despre leadership și despre orientarea profesională.

Alte stiri recente

48 vizualizari
16 nov. 2018 23:01

Câmpina a găzduit faza zonală a Gimnaziadei la handbal, fete

Gimnaziada este echivalentul Olimpiadei Sportului Școlar, dar numai la nivelul învățământului gimnazial. Joi, 15 noiembrie, sala de sport a Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina a găzduit faza zonală a Gimnaziadei la handbal feminin, la care au participat echipe reprezentând Școala Liliești, Școala Scorțeni, Liceul "Aurel Vlaicu" Breaza, Liceul Teoretic Filipeștii de Pădure și Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" Câmpina.

3017 vizualizari
16 nov. 2018 12:12

Și a fost a XX-a ediție a Balului Bobocilor de la Școala Postliceală "Louis Pasteur" Câmpina

Ca în fiecare an, și asta de 20 de ani încoace, Balul Bobocilor de la Școala Postliceală "Louis Pasteur" din Câmpina constituie o mare petrecere, un eveniment la care toată lumea râde, dansează și se distrează. Pentru anul școlar 2018-2019, școala patronată de Asociația AMUS France - Roumanie numără aproximativ 90 de boboci, la cele trei clase din anul I - două clase cu profil de asistenți medicali generaliști și o clasă cu profil de asistenți medicali farmacie.