Câți români au auzit, oare, de Carol Przybilla? Probabil că foarte puțini și nu din vina lor. Carol Przybilla a fost un mare savant, un inventator cu o inteligență uluitoare, de pe urma căruia statul român a făcut bani mulți. Și același stat român a făcut tot posibilul ca numele lui Przybilla să dispară din orice document oficial. Din fericire, mai există oameni are au lăsat mărturii despre acest mare inventator. Carol Przybilla s-a născut la Câmpina, la 14 noiembrie 1902, a absolvit două facultăți din Germania și a fost prieten cu Albert Einstein, căruia i-a și împărtășit marea lui idee de a inventa un aparat pentru tratamente biologice.
Carol Przybilla a avut multe invenții deosebite dintre care amintim doar avionul cu reacție prin arderea gazelor (1932), turbina cu combustie internă (1958, vândută de statul român concernului american General Motors), termocompresorul frigorific cu circuit închis (1959), motorul eliptic fără bielă (vândut de statul român Japoniei și folosit la celebrele motociclete japoneze), arma defensivă antitanc (sfârșitul anilor '80, declarată secret de stat). Dar deasupra tuturor a fost acel aparat pentru tratamente biologice pe care a reușit să-l înregistreze la OSIM abia după căderea regimului comunist, în anul 1991, fiind construit la Institutul de Tehnologie Avansata al SRI. În 1993, in urma demersurilor cotidianului "Evenimentul zilei", aparatul a primit medalia de aur la Târgul de Inventică și Inovații de la Nurenberg. Pentru că autoritățile române au refuzat să se ocupe de această incredibilă invenție, aparatul nu a fost omologat din punct de vedere tehnic și medical. Deci nu a putut fi folosit oficial, iar apoi nu s-a mai știut nimic de el. Este aparatul cu care Carol Przybilla l-a vindecat pe Nicolae Ceaușescu de cancer la prostată, aparatul cu care a încercat să-i salveze pe Anda Călugăreanu și pe generalul Ștefan Gușă, în 1992, respectiv 1994, dar în cazul lor a fost prea târziu. Întreaga poveste a acestui aparat senzațional și a savantului care l-a inventat a fost publicată în urmă cu mai mulți ani, de Adina Mutăr și păstrată de Fundația "General Ștefan Gușă".
Despre Carol Przybilla se spune că a fost cel mai monitorizat inventator în perioada comunistă, oamenii Elenei Ceaușescu "confiscându-i" nu mai puțin de 147 de invenții. Carol Przybilla a murit cu regretul că aparatul său nu a fost recunoscut oficial și mulți oameni nu au putut beneficia de tratamentul care, poate, le-ar fi salvat viața.
"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.
Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Dumitru Fărcaș
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Sus.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.