100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Dumitru Fărcaș

Social (Categoria articolului)

Festivalul Folcloric "Hora prahoveană" a fost unul dintre cele mai importante evenimente culturale găzduite vreodată de Câmpina. A fost, pentru că, de anul acesta, de la ediția cu numărul 24, acest festival a fost inclus de administrația locală în cadrul "Serbărilor Toamnei" și, probabil, încet-încet, își va pierde identitatea. De-a lungul anilor, pe scena Festivalului "Hora prahoveană" au urcat nume mari ale muzicii populare românești, printre care și Dumitru Fărcaș.

Era ediţia din anul 2002, atunci când Dumitru Fărcaş a poposit la „Fântâna cu Cireşi”, locul tradiţional de desfășurare a „Horei Prahovene”. Taragotul lui, care a făcut să tresalte inimile românilor de pe întreg globul pământesc, a răsunat atunci şi la Câmpina, iar publicul îi însoțea melodiile cu aplauze. Pe Dumitru Fărcaş îl lega și o mare prietenie de Constantin Radu, regretatul director al Casei de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina, astfel că marele taragotist venea cu drag aici. (foto)
Dumitru Fărcaş s-a născut pe 12 mai 1938, la Groşi, în Maramureş. A urmat cursurile Liceului de Muzică și apoi Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dar în privinţa taragotului a fost un autodidact, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului. A participat la numeroase concerte, fiind multiplu laureat al unor mari festivaluri din numeroase țări. Dumitru Fărcaş a fost un mare român a cărui inimă a încetat să bată chiar în această vară, pe 7 august 2018. Avea 80 de ani.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. George Enescu
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Ion Câmpineanu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati

1830 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1364 vizualizari
20 oct. 2018 07:12

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu

Stoica Teodorescu a fost un dascăl cu un talent pedagogic desăvârșit și un valoros istoric. Este autorul primei monografii a orașului nostru, în anul 1924. Chiar dacă a locuit și profesat destul de puțin timp în Câmpina, Stoica Teodorescu și-a legat numele pentru totdeauna de orașul nostru, fiind de multe ori pe nedrept ignorat ori de câte ori se face referire la istoria Câmpinei. 

4102 vizualizari
19 oct. 2018 20:09

Un nou scandal în jurul fermei mizeriei din satul Urleta, comuna Bănești, la doi pași de Câmpina

În vara acestui an, în luna august, vă prezentam situația incredibilă a unei ferme din satul Urleta, comuna Bănești, localitate aflată la doi pași de municipiul Câmpina. O mizerie de nedescris, un miros insuportabil, un "peisaj" de care localnicii și autoritățile efectiv s-au săturat, dar nu au suficiente pârghii legale pentru a rezolva problema. După mizeria de nedescris de la ferma de pe Strada Oncești, a mai apărut un scandal, o familie din Urleta reclamând că grădina i-a fost ocupată abuziv de animalele lui Liviu Mihalache, proprietarul fermei amintite.

Alte stiri recente

655 vizualizari
20 oct. 2018 13:30

Liga A Prahova, etapa a 10-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață a avut loc primul meci al etapei a 10-a din Liga A. Etapa va continua după-amiază și se va încheia mâine dimineață.

2940 vizualizari
19 oct. 2018 21:25

Drumul principal care traversează satul Urleta, din comuna Bănești, a fost asfaltat pe o lungime de 2,2 km

Locuitorii din satul Urleta din comuna Bănești au motive de bucurie, după ce săptămâna trecută a fost asfaltată strada principală, pe o lungime de 2,2 km, iar anul viitor va fi realizată canalizarea întregului sat, fără a fi afectată lucrarea de asfaltare a drumului principal.