Festivalul Folcloric "Hora prahoveană" a fost unul dintre cele mai importante evenimente culturale găzduite vreodată de Câmpina. A fost, pentru că, de anul acesta, de la ediția cu numărul 24, acest festival a fost inclus de administrația locală în cadrul "Serbărilor Toamnei" și, probabil, încet-încet, își va pierde identitatea. De-a lungul anilor, pe scena Festivalului "Hora prahoveană" au urcat nume mari ale muzicii populare românești, printre care și Dumitru Fărcaș.
Era ediţia din anul 2002, atunci când Dumitru Fărcaş a poposit la „Fântâna cu Cireşi”, locul tradiţional de desfășurare a „Horei Prahovene”. Taragotul lui, care a făcut să tresalte inimile românilor de pe întreg globul pământesc, a răsunat atunci şi la Câmpina, iar publicul îi însoțea melodiile cu aplauze. Pe Dumitru Fărcaş îl lega și o mare prietenie de Constantin Radu, regretatul director al Casei de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina, astfel că marele taragotist venea cu drag aici. (foto)
Dumitru Fărcaş s-a născut pe 12 mai 1938, la Groşi, în Maramureş. A urmat cursurile Liceului de Muzică și apoi Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dar în privinţa taragotului a fost un autodidact, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului. A participat la numeroase concerte, fiind multiplu laureat al unor mari festivaluri din numeroase țări. Dumitru Fărcaş a fost un mare român a cărui inimă a încetat să bată chiar în această vară, pe 7 august 2018. Avea 80 de ani.
"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.
Citiți și: 100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. George Enescu
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Ion Câmpineanu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați un cadou deosebit pe care să-l oferiți unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis, din centrul municipiului Câmpina, cea mai mare parte a problemei este rezolvată.