100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Ion Câmpineanu

Social (Categoria articolului)

Ion Câmpineanu s-a născut în anul 1798 și a fost unul dintre boierii progresiști ai Țării Românești, cu preocupări culturale, dar și politice, susținător și participant la Revoluția de la 1848. A fost unul dintre cei mai iluştrii locuitori ai acestor meleaguri, descendent al unei vechi familii boierești din care a făcut parte și Vasile Câmpineanu, ucis din ordinul lui Mihnea Vodă, în anul 1659. Încă de atunci, familia Câmpineanu deţinea moşia Câmpina, care se întindea nu doar pe actualul teritoriu al Câmpinei, ci şi în multe dintre localităţile din jur.

Activitatea politică și culturală a boierului Ion Câmpineanu a fost extrem de vastă. În anii 1839-1840 a întreprins mai multe vizite la Constantinopol (Istanbulul de astăzi), Paris şi Londra, unde a cerut sprijin împotriva expansiunii Imperiului Ţarist, care ameninţa integritatea ţărilor române. Pentru activitatea sa politică a fost întemnițat, în timpul domniei lui Alexandru Dimitrie Ghica, în martie 1840 la Mănăstirea Mărgineni, apoi în 15 august 1840 la Mănăstirea Plumbuita. În acea perioadă apăruse chiar și un cântec popular având refrenul: „Aideți frați la Mărgineanu / Să-l scăpăm pe Câmpineanu”. A fost eliberat din închisoare în martie 1841, când devenise grav bolnav. După eliberarea din închisoare a avut o atitudine rezervată, retrăgându-se din politică, însă a revenit cu prilejul revoluției de la 1848, când în noul guvern provizoriu a fost ministru al Dreptății.
Ion Câmpineanu este cel care a înfiinţat Societatea Filarmonică, în anul 1833. S-a stins din viaţă în iunie 1863. Unul dintre fii săi, Ion I. Câmpineanu (1841-1888) a fost ministru al justiţiei, ministru de externe, de finanţe, primar al Capitalei şi guvernator al Băncii Naţionale.
La moşia de la Câmpina, Ion Câmpineanu îşi primea şi găzduia prietenii, inclusiv colegii de la "Societatea Filarmonică", unul dintre aceştia fiind scriitorul Cezar Bolliac, care a descris foarte frumos zona. Una dintre străzile din Câmpina îi poartă numele, iar de la 1 octombrie 1998, la iniţiativa directorului Nicolae Oancea, Şcoala Generală nr. 1 a primit numele "Ion Câmpineanu".

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiţi şi 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Elvira Godeanu

2063 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1362 vizualizari
20 oct. 2018 07:12

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu

Stoica Teodorescu a fost un dascăl cu un talent pedagogic desăvârșit și un valoros istoric. Este autorul primei monografii a orașului nostru, în anul 1924. Chiar dacă a locuit și profesat destul de puțin timp în Câmpina, Stoica Teodorescu și-a legat numele pentru totdeauna de orașul nostru, fiind de multe ori pe nedrept ignorat ori de câte ori se face referire la istoria Câmpinei. 

4089 vizualizari
19 oct. 2018 20:09

Un nou scandal în jurul fermei mizeriei din satul Urleta, comuna Bănești, la doi pași de Câmpina

În vara acestui an, în luna august, vă prezentam situația incredibilă a unei ferme din satul Urleta, comuna Bănești, localitate aflată la doi pași de municipiul Câmpina. O mizerie de nedescris, un miros insuportabil, un "peisaj" de care localnicii și autoritățile efectiv s-au săturat, dar nu au suficiente pârghii legale pentru a rezolva problema. După mizeria de nedescris de la ferma de pe Strada Oncești, a mai apărut un scandal, o familie din Urleta reclamând că grădina i-a fost ocupată abuziv de animalele lui Liviu Mihalache, proprietarul fermei amintite.

Alte stiri recente

642 vizualizari
20 oct. 2018 13:30

Liga A Prahova, etapa a 10-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață a avut loc primul meci al etapei a 10-a din Liga A. Etapa va continua după-amiază și se va încheia mâine dimineață.

2933 vizualizari
19 oct. 2018 21:25

Drumul principal care traversează satul Urleta, din comuna Bănești, a fost asfaltat pe o lungime de 2,2 km

Locuitorii din satul Urleta din comuna Bănești au motive de bucurie, după ce săptămâna trecută a fost asfaltată strada principală, pe o lungime de 2,2 km, iar anul viitor va fi realizată canalizarea întregului sat, fără a fi afectată lucrarea de asfaltare a drumului principal.