100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Elvira Godeanu

Social (Categoria articolului)

Una dintre marile actrițe ale României, care a făcut parte din generația de aur a artiștilor interbelici, Elvira Godeanu, a avut o legătură de suflet cu Câmpina, oraș în care și-a petrecut multe zile, în casa familiei Crăciun, de pe Câmpinița.

Nu se ştie foarte exact când a venit prima dată Elvira Godeanu la Câmpina sau când a început prietenia ei cu fiicele lui Ion Crăciun. Cert este că, prin anii ’30, Elvira Godeanu era o obişnuită a casei Crăciun. Prietenia, mai ales cu Olimpia Crăciun, s-a păstrat şi după cel de-al doilea război mondial, inclusiv în anii grei ai comunismului. Olimpia Crăciun şi Elvira Godeanu se vizitau reciproc chiar şi când ajunseseră amândouă la vârste octogenare, ultimele vizite ale Elvirei Godeanu la Câmpina fiind la finalul anilor ’80.
Elvira Godeanu s-a născut la 13 mai 1904 la Bucureşti, dar provenea dintr-o familie din Gorj. A fost o artistă de excepție, o mare vedetă a teatrului și filmului românesc, dând viață unor roluri memorabile, cum ar fi rolul „Zoe” din „O scrisoare pierdută” a lui I.L. Caragiale, rol pe care l-a jucat începând cu anul 1942, pe scena Teatrului Naţional, în regia celebrului Sică Alexandrescu. A fost o femeie foarte frumoasă, acea frumusețe care conferă rang și blazon, o “aură” care a însoțit-o de la prima apariție scenică și până la final. Foarte apreciată şi pe scenele lumii, mai ales la Paris, a preferat întotdeauna să se întoarcă acasă, în România, încetând din viaţă la Bucureşti, pe 3 septembrie 1991, la venerabila vârstă de 87 ani.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati

2306 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1344 vizualizari
20 oct. 2018 07:12

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu

Stoica Teodorescu a fost un dascăl cu un talent pedagogic desăvârșit și un valoros istoric. Este autorul primei monografii a orașului nostru, în anul 1924. Chiar dacă a locuit și profesat destul de puțin timp în Câmpina, Stoica Teodorescu și-a legat numele pentru totdeauna de orașul nostru, fiind de multe ori pe nedrept ignorat ori de câte ori se face referire la istoria Câmpinei. 

4032 vizualizari
19 oct. 2018 20:09

Un nou scandal în jurul fermei mizeriei din satul Urleta, comuna Bănești, la doi pași de Câmpina

În vara acestui an, în luna august, vă prezentam situația incredibilă a unei ferme din satul Urleta, comuna Bănești, localitate aflată la doi pași de municipiul Câmpina. O mizerie de nedescris, un miros insuportabil, un "peisaj" de care localnicii și autoritățile efectiv s-au săturat, dar nu au suficiente pârghii legale pentru a rezolva problema. După mizeria de nedescris de la ferma de pe Strada Oncești, a mai apărut un scandal, o familie din Urleta reclamând că grădina i-a fost ocupată abuziv de animalele lui Liviu Mihalache, proprietarul fermei amintite.

Alte stiri recente

581 vizualizari
20 oct. 2018 13:30

Liga A Prahova, etapa a 10-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață a avut loc primul meci al etapei a 10-a din Liga A. Etapa va continua după-amiază și se va încheia mâine dimineață.

2899 vizualizari
19 oct. 2018 21:25

Drumul principal care traversează satul Urleta, din comuna Bănești, a fost asfaltat pe o lungime de 2,2 km

Locuitorii din satul Urleta din comuna Bănești au motive de bucurie, după ce săptămâna trecută a fost asfaltată strada principală, pe o lungime de 2,2 km, iar anul viitor va fi realizată canalizarea întregului sat, fără a fi afectată lucrarea de asfaltare a drumului principal.