100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu

Social (Categoria articolului)

Stoica Teodorescu a fost un dascăl cu un talent pedagogic desăvârșit și un valoros istoric. Este autorul primei monografii a orașului nostru, în anul 1924. Chiar dacă a locuit și profesat destul de puțin timp în Câmpina, Stoica Teodorescu și-a legat numele pentru totdeauna de orașul nostru, fiind de multe ori pe nedrept ignorat ori de câte ori se face referire la istoria Câmpinei. 

Stoica Teodorescu s-a născut pe 15 mai 1887, în satul Șipotu (azi, comuna Lipănești), județul Prahova, și a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității București, în anul 1914. A fost profesor de istorie și geografie (în acea vreme Facultatea de Litere avea o secție de geografie, întemeiată de marele Simion Mehedinți, în 1900). Una dintre primele sale întâlniri cu Câmpina nu a fost prea fericită - în anul 1916, pe 29 octombrie, este mobilizat la Câmpina, fiind ulterior luat prizonier în luptele din defileul Oltului. Este dus în Germania, dar eliberat după finalul primului război mondial. A revenit apoi în orașul nostru și a predat la Liceul de Băieți "Barbu Știrbei", între anii 1919-1927, fiind în acea perioadă printre cei care au susținut înființarea gimnaziului în conacul familiei Știrbei, construit în anul 1872. Ba chiar a organizat și participat la o manifestație, în 1919, împreună cu elevii și directorul Ștefan Popescu, în fața castelului familiei Știrbei, de la Voila. Scopul acelei manifestații a fost sensibilizarea Marthei de Blome, moștenitoarea familiei Știrbei, să cedeze clădirea din oraș pentru gimnaziu. Lângă aceasta avea să se construiască apoi, în 1928-1929, noul imobil, proiectat de arhitectul Toma T Socolescu. "Monografia orașului Câmpina", realizată de profesorul Stoica Teodorescu în anul 1924, este un document extrem de valoros, stând la baza monografiilor ulterioare și a multor altor scrieri. Din păcate, este o piesă foarte rară, existând în prezent un singur exemplar la Biblioteca Municipală. Despre "Monografia orașului Câmpina" a lui Stoica Teodorescu, marele Nicolae Iorga, care i-a fost profesor la facultate lui Stoica Teodorescu, scria: "Lucrare foarte bine făcută, începe prin considerații asupra condițiilor geografice; ele sunt cu totul nouă și foarte folositoare. Un număr de documente încheie lucrarea, scrisă pe îndelete, cu iubire și literar".
După 1927, Stoica Teodorescu s-a mutat la Ploiești, dar avea să revină constant la Câmpina. În anul 1934 figurează ca proprietar al unei exploatații petroliere în Câmpina, cu o producție anuală de circa 50 tone, ceea ce îi asigura un venit substanțial, peste media colegilor săi de breaslă. Apoi, în 1945, în timpul primarului Gh. T. Ionescu, a colaborat cu Primăria Câmpina ca expert paleograf, primind 150.000 lei pentru traducerea a 2.300 de documente și manuscrise. În fine, în anul 1969 a fost invitat de onoare și a participat la festivitățile prilejuite de aniversarea semicentenarului Liceului "Nicolae Grigorescu", fiind singurul profesor în viață dintre cei care fondaseră liceul în 1919. A încetat din viață în mai 1973.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Anton Raky
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Dumitru Fărcaș
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Ion Câmpineanu

3014 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

367 vizualizari
16 nov. 2018 22:14

Tineri din Polonia, Slovacia, Estonia, Bulgaria și România s-au întâlnit la Câmpina pentru a dezbate probleme ecologice

Asociația Together din Câmpina derulează în aceste zile, în localitatea noastră, un proiect în cadrul programului Erasmus Plus, finanțat de Uniunea Europeană, în care se dezbat probleme legate de ecologie, protecția mediului și reciclarea deșeurilor.

2130 vizualizari
16 nov. 2018 18:12

Tineri cu cariere de succes le-au vorbit elevilor de la Colegiul "Grigorescu" din Câmpina despre leadership și orientare profesională

"Discover yourself" s-a numit acțiunea desfășurată joi, 15 noiembrie, la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina, acolo unde trei tineri cu cariere de succes le-au vorbit elevilor de la cea mai prestigioasă unitate de învățământ din municipiu despre leadership și despre orientarea profesională.

Alte stiri recente

48 vizualizari
16 nov. 2018 23:01

Câmpina a găzduit faza zonală a Gimnaziadei la handbal, fete

Gimnaziada este echivalentul Olimpiadei Sportului Școlar, dar numai la nivelul învățământului gimnazial. Joi, 15 noiembrie, sala de sport a Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina a găzduit faza zonală a Gimnaziadei la handbal feminin, la care au participat echipe reprezentând Școala Liliești, Școala Scorțeni, Liceul "Aurel Vlaicu" Breaza, Liceul Teoretic Filipeștii de Pădure și Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" Câmpina.

3017 vizualizari
16 nov. 2018 12:12

Și a fost a XX-a ediție a Balului Bobocilor de la Școala Postliceală "Louis Pasteur" Câmpina

Ca în fiecare an, și asta de 20 de ani încoace, Balul Bobocilor de la Școala Postliceală "Louis Pasteur" din Câmpina constituie o mare petrecere, un eveniment la care toată lumea râde, dansează și se distrează. Pentru anul școlar 2018-2019, școala patronată de Asociația AMUS France - Roumanie numără aproximativ 90 de boboci, la cele trei clase din anul I - două clase cu profil de asistenți medicali generaliști și o clasă cu profil de asistenți medicali farmacie.