Câmpina, România 100. Direcția Tehnică "Astra Română" de ieri, Institutul de Cercetări și Proiectări Tehnologice de astăzi

Social (Categoria articolului)

Societatea Astra Română a luat ființă în anul 1910 în urma fuziunii societății "Regatul Unit" cu rafinăria Astra. Societatea era o filială a concernului anglo-olandez Royal Dutch Shell. Direcția Tehnică a noii societăți, deci centrul de activitate al acesteia, s-a instalat la Câmpina, în clădirea de pe Bulevardul Culturii de azi, Bulevardul Regina Elisabeta de ieri. 

Practic, atunci, în 1910, a început la Câmpina activitatea de cercetare și proiectare tehnologică în industria petrolului. Institutul de Cercetări și Proiectări Tehnologice (ICPT) a fost înființat în anul 1950 pe structura organizatorică a Direcției Tehnice a Astrei Române. De-a lungul timpului a purtat diferite denumiri: Laboratorul Central de Cercetări Ştiinţifice Câmpina, Institutul de Cercetări pentru Forajul şi Exploatarea Zăcămintelor de Ţiţei şi Gaze Câmpina, Institutul de Cercetări pentru Foraj şi Extracţie Câmpina, Institutul de Cercetări şi Proiectări pentru Petrol şi Gaze Câmpina, pentru ca apoi să se numească Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnologice - ICPT, așa cum îl știm cu toții. Indiferent de denumirea avută, Institutul câmpinean a contribuit esenţial la strategia activităţii de cercetare-dezvoltare din sectorul explorare-exploatare al industriei petroliere naționale, fiind promotorul progreselor în ingineria de zăcământ, foraj și extracție. Astăzi, ICPT face parte din Divizia Explorare – Producție, Unitatea Domestic Assets din cadrul OMV Petrom S.A. 
(Fotografia cu Direcția Tehnică a Astrei Române face parte din colecția personală a dlui. Șerban Băleanu)

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Rondul de pe Bulevard, ieri şi azi
Câmpina, România 100. Policlinica de ieri și de azi...
Câmpina, România 100. Atelierul lui Aurel Kraus, de ieri, farmaciile de astăzi

2899 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1348 vizualizari
20 oct. 2018 07:12

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu

Stoica Teodorescu a fost un dascăl cu un talent pedagogic desăvârșit și un valoros istoric. Este autorul primei monografii a orașului nostru, în anul 1924. Chiar dacă a locuit și profesat destul de puțin timp în Câmpina, Stoica Teodorescu și-a legat numele pentru totdeauna de orașul nostru, fiind de multe ori pe nedrept ignorat ori de câte ori se face referire la istoria Câmpinei. 

4040 vizualizari
19 oct. 2018 20:09

Un nou scandal în jurul fermei mizeriei din satul Urleta, comuna Bănești, la doi pași de Câmpina

În vara acestui an, în luna august, vă prezentam situația incredibilă a unei ferme din satul Urleta, comuna Bănești, localitate aflată la doi pași de municipiul Câmpina. O mizerie de nedescris, un miros insuportabil, un "peisaj" de care localnicii și autoritățile efectiv s-au săturat, dar nu au suficiente pârghii legale pentru a rezolva problema. După mizeria de nedescris de la ferma de pe Strada Oncești, a mai apărut un scandal, o familie din Urleta reclamând că grădina i-a fost ocupată abuziv de animalele lui Liviu Mihalache, proprietarul fermei amintite.

Alte stiri recente

605 vizualizari
20 oct. 2018 13:30

Liga A Prahova, etapa a 10-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață a avut loc primul meci al etapei a 10-a din Liga A. Etapa va continua după-amiază și se va încheia mâine dimineață.

2910 vizualizari
19 oct. 2018 21:25

Drumul principal care traversează satul Urleta, din comuna Bănești, a fost asfaltat pe o lungime de 2,2 km

Locuitorii din satul Urleta din comuna Bănești au motive de bucurie, după ce săptămâna trecută a fost asfaltată strada principală, pe o lungime de 2,2 km, iar anul viitor va fi realizată canalizarea întregului sat, fără a fi afectată lucrarea de asfaltare a drumului principal.