100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Virgil Cioflec

Social (Categoria articolului)

Cele trei mari personalități care s-au legat pentru totdeauna de Câmpina - Istrati, Hasdeu și Grigorescu - au avut numeroși prieteni sau colaboratori care, datorită relației cu unul dintre cei menționați, au venit pe aceste meleaguri. Este și cazul lui Virgil Cioflec, scriitor și critic de artă, prieten al maestrului Nicolae Grigorescu.

Virgil Cioflec s-a născut pe 8 septembrie 1874, la Gherășeni, județul Buzău, și a fost prozator, critic de artă și colecționar. A fost director general în Ministerul Cultelor și Artelor pe vremea când acest minister era condus de Octavian Goga, în 1918. A donat Universității "Regele Ferdinand I" din Cluj lucrările de pictură și sculptură colecționate de-a lungul timpului, acestea stând la baza creării mai târziu a Muzeului de Artă din Cluj. A avut o prietenie strânsă cu pictorii Nicolae Grigorescu și Ștefan Luchian, publicând două volume de monografii despre acești mari artiști români.
De altfel, prietenia lui Cioflec cu Nicolae Grigorescu l-a adus pe cel dintâi în numeroase ocazii la Câmpina, la casa-atelier a lui Grigorescu. Există mărturii că acesta era unul dintre cei care îl vizitau foarte des pe Grigorescu, monografia publicată în anul 1925 bazându-se în cea mai mare parte pe mărturiile și povestirile auzite la Câmpina.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Gheorghe Ștefănescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Traian Mocuța
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. George Enescu

1913 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 12.11.2018 19:56 Fantastic, cate mai avem de invatat ! Multumesc de semnalarea monografiei cu Grigorescu, mi-am scos acum cotele ei de la marile biblioteci din Bucuresti, ca sa merg s-o rasfoiesc (ca la noi la Campina nu exista bineinteles asa ceva...)

Social

368 vizualizari
16 nov. 2018 22:14

Tineri din Polonia, Slovacia, Estonia, Bulgaria și România s-au întâlnit la Câmpina pentru a dezbate probleme ecologice

Asociația Together din Câmpina derulează în aceste zile, în localitatea noastră, un proiect în cadrul programului Erasmus Plus, finanțat de Uniunea Europeană, în care se dezbat probleme legate de ecologie, protecția mediului și reciclarea deșeurilor.

2135 vizualizari
16 nov. 2018 18:12

Tineri cu cariere de succes le-au vorbit elevilor de la Colegiul "Grigorescu" din Câmpina despre leadership și orientare profesională

"Discover yourself" s-a numit acțiunea desfășurată joi, 15 noiembrie, la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina, acolo unde trei tineri cu cariere de succes le-au vorbit elevilor de la cea mai prestigioasă unitate de învățământ din municipiu despre leadership și despre orientarea profesională.

Alte stiri recente

48 vizualizari
16 nov. 2018 23:01

Câmpina a găzduit faza zonală a Gimnaziadei la handbal, fete

Gimnaziada este echivalentul Olimpiadei Sportului Școlar, dar numai la nivelul învățământului gimnazial. Joi, 15 noiembrie, sala de sport a Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina a găzduit faza zonală a Gimnaziadei la handbal feminin, la care au participat echipe reprezentând Școala Liliești, Școala Scorțeni, Liceul "Aurel Vlaicu" Breaza, Liceul Teoretic Filipeștii de Pădure și Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" Câmpina.

3021 vizualizari
16 nov. 2018 12:12

Și a fost a XX-a ediție a Balului Bobocilor de la Școala Postliceală "Louis Pasteur" Câmpina

Ca în fiecare an, și asta de 20 de ani încoace, Balul Bobocilor de la Școala Postliceală "Louis Pasteur" din Câmpina constituie o mare petrecere, un eveniment la care toată lumea râde, dansează și se distrează. Pentru anul școlar 2018-2019, școala patronată de Asociația AMUS France - Roumanie numără aproximativ 90 de boboci, la cele trei clase din anul I - două clase cu profil de asistenți medicali generaliști și o clasă cu profil de asistenți medicali farmacie.