Cele trei mari personalități care s-au legat pentru totdeauna de Câmpina - Istrati, Hasdeu și Grigorescu - au avut numeroși prieteni sau colaboratori care, datorită relației cu unul dintre cei menționați, au venit pe aceste meleaguri. Este și cazul lui Virgil Cioflec, scriitor și critic de artă, prieten al maestrului Nicolae Grigorescu.
Virgil Cioflec s-a născut pe 8 septembrie 1874, la Gherășeni, județul Buzău, și a fost prozator, critic de artă și colecționar. A fost director general în Ministerul Cultelor și Artelor pe vremea când acest minister era condus de Octavian Goga, în 1918. A donat Universității "Regele Ferdinand I" din Cluj lucrările de pictură și sculptură colecționate de-a lungul timpului, acestea stând la baza creării mai târziu a Muzeului de Artă din Cluj. A avut o prietenie strânsă cu pictorii Nicolae Grigorescu și Ștefan Luchian, publicând două volume de monografii despre acești mari artiști români.
De altfel, prietenia lui Cioflec cu Nicolae Grigorescu l-a adus pe cel dintâi în numeroase ocazii la Câmpina, la casa-atelier a lui Grigorescu. Există mărturii că acesta era unul dintre cei care îl vizitau foarte des pe Grigorescu, monografia publicată în anul 1925 bazându-se în cea mai mare parte pe mărturiile și povestirile auzite la Câmpina.
"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.
Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Gheorghe Ștefănescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Traian Mocuța
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. George Enescu
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați un cadou deosebit pe care să-l oferiți unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis, din centrul municipiului Câmpina, cea mai mare parte a problemei este rezolvată.