Vine în fața electoratului cu aplombul tinereții, cu atenția la detalii a juristului, aceasta fiind pregătirea sa profesională, dar și cu dragostea pentru orașul său natal, Câmpina, unde lucrurile sunt departe de a merge bine. Se numește Mihai Cucu și candidează la funcția de primar al municipiului Câmpina din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). A acceptat următorul dialog pentru a se prezenta, dar și pentru a-și face cunoscut programul și principalele direcții pe care ar dori să dezvolte Câmpina.
Pentru început, v-aș ruga să vă prezentați oamenilor care vă cunosc mai puțin.
Sunt de 41 de ani câmpinean, aici m-am născut, am crescut și aici trăiesc. Sunt absolvent al Facultății de Drept și al unui masterat în domeniu, la care se adaugă alte cursuri și specializări. Lipsa locurilor de muncă din orașul natal m-a transformat în navetist de Ploiești, încă de la prima angajare în domeniul meu profesional. Sunt un jurist cu o experiență de peste 15 ani, în companii din domenii variate, cum ar fi petrolier, prestări de servicii, producție, consultanță și am activat inclusiv în cadrul unui sindicat, Sindicatul Școala Prahovei, care număra la acel moment peste zece mii de membri. În prezent sunt consilier juridic în cadrul unei companii de consultanță în afaceri din Ploiești (cea mai mare din Prahova), unde în fiecare zi caut și găsesc soluții la problemele clienților.
Ce considerați că vă caracterizează și de ce ați decis să candidați la funcția de primar al municipiului Câmpina?
În fiecare zi ajungem să ne lovim de ”NU SE POATE” în interacțiunea cu autoritățile locale și centrale. Nu trebuie să abandonăm proiectele și visurile noastre în fața lui ”NU SE POATE”! Noi, cei de la AUR, știm că putem câștiga lupta împotriva acestui veșnic ”NU SE POATE” fluturat de autorități în tot felul de situații! Am arătat că ”NU SE POATE” este frate cu comoditatea, nepăsarea sau chiar sprijinirea unor interese personale în detrimentul binelui comun.”NU SE POATE” este egal cu ”nu am chef azi”, ”așteptăm o aprobare”, ”nu prevede lege”, ”altcineva trebuie să rezolve această problemă”! Vă sună cunoscut? Și nouă! Așa că aș putea spune că mă caracterizează dorința de a spune ”Da, se poate!”. În privința deciziei de a candida, cred că schimbările trebuie să plece de la fiecare dintre noi și tocmai pentru că am convingerea că ”Da, se poate!” am decis să încerc această șansă care mi s-a oferit de către Alianța pentru Unirea Românilor.
Spuneați de șansa pe care v-o oferă AUR. De ce candidați din partea acestei alianțe?
În mai 2012 am participat la acțiunile care au marcat împlinirea a 200 de ani de la raptul din 1812 prin care Basarabia a fost anexată Imperiului Rus. Atunci am avut șansa imensă de a-l cunoaște pe George Simion, militant unionist, cel care, alături de scriitorul, publicistul și editorul Claudiu Târziu, a fondat la 1 Decembrie 2019 Alianța pentru Unirea Românilor, din partea căreia candidez la funcția de primar al municipiului Câmpina. Mi-au plăcut și m-au atras valorile acestei noi formațiuni politice – familia, credința, națiunea, libertatea. În plus, eu nu mă consider un politician, ci un militant.
Ce-i lipsește Câmpinei în momentul de față?
Îi lipsesc copiii, nepoții, vecinii, foștii colegi din școala generală și liceu, prietenii, cunoștințele, într-un cuvânt oamenii! Cei care au fost nevoiți să părasească orașul din cauza prăbușirii economice din ultimii 30 de ani, prăbușire adusă de perechea PNL – PSD, care a pus în aplicare cu succes zicala ”pleac-ai noștri, vin ai noștri”!
Ce propuneri are candidatul AUR pentru Câmpina?
Îmi doresc să dăm un suflu nou orașului și să reclădim sufletul urbei de odinioară fiind preocupați pe de o parte de dezvoltarea infrastructurii, de realizarea de proiecte culturale, și nu în cele din urmă, de relansarea economică. Sunt mai multe proiecte concrete, dar mă voi opri doar asupra câtorva: reabilitarea şi punerea în funcţiune a Cinematografului Central intrat în domeniul public al UAT Câmpina prin Hotărârea nr.39/26.03.2009 a Consiliului Local al Municipiului Câmpina. Practic, de doi ani de zile, de când chiriașul a pierdut procesul cu RADEF și a fost obligat să-l părăsească, imobilul zace părăsit de administrația locală și riscă să se prăbușească. Apoi, având în vedere eşecul administraţiei locale actuale de a convinge locatarii celor trei blocuri de pe strada Mihai Eminescu, blocuri cu ”bulină roşie”, de a accepta reabilitarea acestora, se vor oferi locatarilor mai multe opțiuni pentru a fi cedate aceste imobile care reprezintă un real pericol public! Aceştia vor putea să opteze pentru un schimb de locuințe fiindu-le pus la dispoziţie un apartament nou cu minim 15% mai mult spaţiu sau despăgubirea la justa valoare. Blocurile vor fi demolate de administraţia locală pentru a evita o tragedie de proprţii în cazul unui cutremur de peste 6,5 grade pe scara Richter. Terenul astfel eliberat va fi folosit pentru construcţia unei parcări supraetajate cu trei nivele, iar strada Mihai Eminescu va redeveni circulabilă în ambele sensuri, nu doar cu sens unic precum în prezent. Totodată, în zona centrală, pe Bulevardul Carol I, pe sensul sud-nord nu va mai fi permisă oprirea/staţionarea, deoarece parcarea supraetajată va putea prelua acest necesar de locuri de parcare de la ”ABC” până la ”Casa Cărţii”.
De asemenea, îmi mai propun următoarele:
- Construirea Centurii de Est a localităţii pentru a se evita traficul prin interiorul localităţii pentru cei care au ca destinaţie comunele, Telega, Brebu, Sotrile, Valea Doftanei etc..
- Achiziționarea de autobuze şcolare pentru copiii din cartierele cu case (Câmpiniţa, Muscel, Voila, Broaşte, Păcuri, Slobozia etc).
- Achiziţia şi montarea de sisteme de supraveghere video, respectiv iluminat public în dreptul şcolilor, grădiniţelor, parcurilor de joacă şi agrement pentru copii.
- Realizarea unui pod între comuna Băneşti şi Câmpina în continuarea Bulevardului Nicolae Bălcescu.
- Redeschiderea unor căi de acces precum aleea din zona Hotelului Muntenia, care face legătura cu strada Griviţei, respectiv din zona Liceului Forestier către strada Castanilor.
- Reabilitarea şi crearea de noi instituţii de învăţământ, de exemplu, în clădirea fostului cămin al Liceului Petrol, de vis-a-vis de stadionul Steaua Română.
- Solicitarea către MAI, mai întâi pe cale necontencioasă, a retrocedării Parcului Dr. Constantin I. Istrati, care a fost donat oraşului de către Istrati, iar apoi a fost naţionalizat de comunişti. Se va accepta şi un schimb dacă vor fi cedate administraţiei locale terenurile şi construcţiile aferente unităţii de jandarmi de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.
- Solicitarea retrocedării de către OMV Petrom a clădirii şi terenului aferent de pe strada Plevnei (utilizată ca Arhivă Petrom în prezent) fostă şcoală de meserii, în perioda interbelică, situată pe un teren care a fost donat oraşului cu scopul exclusiv de a exista o şcoală.
- Infrastructura urbană: pasaj pietonal subteran în zona ”la ceas” – BCR; șosele reabilitate, inclusiv cele de la periferia orașului; parcuri, inclusiv în incinta curţii fostului cămin al Liceului Petrol; parcări etajate unde se va achita taxă anuală de parcare pentru rezidenţi şi taxă cu ora pentru nerezidenţi.
- Oferirea de terenuri gratuite pentru construcţia de locuinţe în cartiere unde sistematizarea este deja efectuată, fiind puse la dispoziţia beneficiarilor (opţional) planuri complete pentru noile construcţii (cu titlu gratuit). Astfel, costurile şi timpul pentru emiterea autorizaţilor de construire se va reduce semnificativ, iar efortul adminstrativ va fi unul minim.
- Un proiect de ”renaștere economică” credem că se poate concentra în domeniul mediului în condițiile în care la noi în oraș se pot regăsi nu doar problemele de mediu, ci și soluțiile, astfel că dorim înființarea unui institut de cercetare care să găsească soluții, dar și să le aplice la Câmpina, Ploiești și în toate localitățile unde există exploatări industriale închise. Altfel spus, Câmpina are pe nota de plată o factură de peste 100 de milioane de euro pentru ecologizarea batalelor, ori, banii aceștia trebuie să fie în procent de peste 90% un offset local, așa cum se procedează în cazul achizițiilor militare. Sunt numai câteva dintre cele mai importante proiecte ale noastre și cred că despre fiecare în parte se poate spune ”Da, se poate!”
(Publicitate electorală, articol publicat la comanda Alianței pentru Unirea Românilor, cod AEP 21200352)
Adina Gârbăcică, administrator public al municipiului Câmpina, dar și vicepreședinte al Partidului Câmpina Curată, a vorbit în cadrul unei declarații de presă a acestei formațiuni politice despre stadiul proiectului privind construirea de insule ecologice digitalizate în municipiul Câmpina.
Partidul Câmpina Curată a susținut miercuri, 15 ianuarie 2025, o declarație de presă în care a abordat mai multe subiecte de actualitate. La eveniment au participat Rudolf Leica, Adina Gârbăcică, Sarah Crăciun, Liviu Dumitrache și Paul Dragomir.
Ca și în anii precedenți, CâmpinaTV.ro vă oferă de-a lungul mai multor episoade o retrospectivă a anului abia încheiat. În rândurile următoare vă prezentăm un top al celor mai importante evenimente din politica locală.
Apropierea turului al doilea al alegerilor prezidențiale agită spiritele pe scena politică și în întreaga societate românească.