Doi chirurgi bucureșteni, doctori în medicină, vor face echipă redutabilă și la SanConfind

Sănătate (Categoria articolului)

După ce au lucrat mulți ani împreună la mii de intervenții chirurgicale, în ultimii ani făcându-se remarcați la Spitalul Clinic Colentina din Capitală, doi chirurgi bucureșteni cu un bun renume, doctori în științe medicale, vor face echipă redutabilă și la Spitalul SanConfind Poiana Câmpina.

Ambii chirurgi sunt cadre universitare respectabile, doctorul Bogdan Mastalier fiind conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, iar doctorul Cristian Botezatu, cu zece ani mai tânăr, asistent universitar la aceeași instituție de învățământ superior. Doctorul Botezatu i-a fost rezident doctorului Mastalier. Încă din acea perioadă între cei doi s-a creat o chimie sufletească transformată într-o prietenie durabilă și o strânsă colaborare profesională. Medicul Mastalier este medic primar chirurgie generală, doctor în medicină și șeful Clinicii de chirurgie ”Colentina”. Are competențe multiple: endoscopie digestivă diagnostică și intervențională, chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică. S-a distins prin participări la numeroase conferințe și simpozioane medicale, interne și internaționale. Este autor al unui număr impresionant de articole, cărți de specialitate și capitole ale unor cărți de specialitate. În ciuda diferenței de vârstă, și medicul Cristian Botezatu se poate mândri cu reperele sale profesionale. Este medic specialist chirurgie generală, doctor în medicină, asistent universitar la UMF ”Carol Davila”. Competențe: chirurgie laparoscopică. A participat, de asemenea, la numeroase conferințe și simpozioane interne și internaționale din domeniul medicinei. Este autorul multor articole și capitole de cărți de specialitate.
Pe parcursul colaborării celor doi chirurgi bucureșteni, întinsă o perioadă de 14 ani, aceștia au realizat împreună peste 5000 de intervenții chirurgicale, alternând fiecare dintre ei în poziția de chirurg principal sau secundar. Multe dintre aceste operații au avut un grad ridicat de dificultate. Cele mai dificile au fost operațiile adresate patologiilor neoplazice avansate ale tubului digestiv, operații care s-au adunat într-un număr impresionant.
Medicina este un domeniu în continuă schimbare, iar cercetarea în domeniul medical aduce permanent lucruri noi, care, poate, nu erau posibile acum ceva timp. În discuția interesantă pe care am avut-o cu cei doi, i-am întrebat dacă, pentru rezolvarea oricărei maladii, viitorul chirurgiei aparține transplanturilor cu țesuturi și organe de origine umană sau aparține transplanturilor cu organe artificiale sau prelevate de la animale. Am aflat de la interlocutorii noștri că, la momentul actual, transplantul de țesuturi și organe de origine umană deține prim-planul. Utilizarea materialului de origine porcină - xenotransplantul (exceptând chirurgia cardio-vasculară, care deja a folosit cu succes valve cardiace de origine porcină), este într-o fază delicată a cercetării, întrucât se ridică multiple probleme etice și de ordin științific, având în vedere, pe de o parte, reticența unor grupuri sociale față de transplantul la om al materialului de origine porcină, iar pe de altă parte, riscul de transmitere de la porcine la om a unor virusuri, cu apariția consecutivă a unor boli la oamenii care primesc acest material. O altă posibilitate de transplant la om îl reprezintă organele rezultate prin reconstrucție 3D, pornind de la celulele stem ale pacientului care primește organul, dar și aceasta nouă metodă este în curs de investigare. Un lucru este cert, și anume că evoluția rapidă a cercetării în domeniul medical va permite, la un moment dat, apariția unor metode noi și, totodată, sigure în ceea ce privește transplantul unor țesuturi sau organe de altă natură decât cea umană.

www.sanconfind.ro.

12139 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Tarta Anca 14.05.2021 21:29 Buna ziua! Doresc sa stiu daca dl.dr.Mastalier s-a mutat de tot la Sp.din Campina, sau doar colaboreaza cu acest spital, dar este in continuare seful Sectiei de Chirurgie de la Sp.Colentina? Multumesc!

Sănătate

1320 vizualizari
02 nov. 2023 09:48

SanConfind, siguranță deplină pentru viitoarele mămici și servicii medicale performante

Centrul Medical SanConfind, cea mai mare unitate spitalicească privată din județul Prahova, se numără printre spitalele din România în care nu s-au întâmplat cazuri de infecții nosocomiale (intraspitalicești). Este, de asemenea, tot mai cunoscută Maternitatea SanConfind, care reprezintă nu doar una dintre cele mai moderne din țară, ci și una dintre cele mai sigure, în care nașterile se efectuează în absolută siguranță, cu multă grijă și empatie din partea personalului unității pentru fiecare pacientă. În rândurile care urmează veți putea afla cum a ajuns la spitalul din Poiana Câmpina dr. Roxana Dumitru, medic specialist obstetrică-ginecologie, care lucrează de aproape patru ani la SanConfind, ce sfaturi are pentru femeile însărcinate și de ce le recomandă cu toată căldura să vină la SanConfind pentru consultații. 

1168 vizualizari
09 oct. 2023 19:25

De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, scrisoare deschisă a conducerii Spitalului de Psihiatrie Voila Câmpina

1 comentarii

10 Octombrie este Ziua Mondială a Sănătății Mintale, iar tema stabilită de Organizația Mondială a Sănătății pentru anul 2023 este ”Our minds, our rights”. 

Alte stiri recente

360 vizualizari
29 nov. 2023 10:52

Unul dintre panourile solare de la trecerile de pietoni din Câmpina este orientat spre... nord. Încă nu este fixat definitiv...

Relatam zilele trecute că pe artera principală a Câmpinei se lucrează la amplasarea stâlpilor pentru iluminatul trecerilor de pietoni, în cadrul unuia dintre cele trei proiecte de modernizare a iluminatului public din Câmpina derulate de administrația locală.

255 vizualizari
29 nov. 2023 08:51

În Câmpina există o taxă de acces auto pentru zonele cu restricții. Câți bani se strâng anual din această taxă și din amenzile pentru nerespectarea ei?

Probabil că nu știe prea multă lume că, printre altele, la nivelul municipiului Câmpina există o taxă de acces auto pentru zonele cu restricții, taxă care variază în funcție de tonaj - de la 3,5 tone, la 5 tone și peste 7,5 tone.