După ce au lucrat mulți ani împreună la mii de intervenții chirurgicale, în ultimii ani făcându-se remarcați la Spitalul Clinic Colentina din Capitală, doi chirurgi bucureșteni cu un bun renume, doctori în științe medicale, vor face echipă redutabilă și la Spitalul SanConfind Poiana Câmpina.
Ambii chirurgi sunt cadre universitare respectabile, doctorul Bogdan Mastalier fiind conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, iar doctorul Cristian Botezatu, cu zece ani mai tânăr, asistent universitar la aceeași instituție de învățământ superior. Doctorul Botezatu i-a fost rezident doctorului Mastalier. Încă din acea perioadă între cei doi s-a creat o chimie sufletească transformată într-o prietenie durabilă și o strânsă colaborare profesională. Medicul Mastalier este medic primar chirurgie generală, doctor în medicină și șeful Clinicii de chirurgie ”Colentina”. Are competențe multiple: endoscopie digestivă diagnostică și intervențională, chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică. S-a distins prin participări la numeroase conferințe și simpozioane medicale, interne și internaționale. Este autor al unui număr impresionant de articole, cărți de specialitate și capitole ale unor cărți de specialitate. În ciuda diferenței de vârstă, și medicul Cristian Botezatu se poate mândri cu reperele sale profesionale. Este medic specialist chirurgie generală, doctor în medicină, asistent universitar la UMF ”Carol Davila”. Competențe: chirurgie laparoscopică. A participat, de asemenea, la numeroase conferințe și simpozioane interne și internaționale din domeniul medicinei. Este autorul multor articole și capitole de cărți de specialitate.
Pe parcursul colaborării celor doi chirurgi bucureșteni, întinsă o perioadă de 14 ani, aceștia au realizat împreună peste 5000 de intervenții chirurgicale, alternând fiecare dintre ei în poziția de chirurg principal sau secundar. Multe dintre aceste operații au avut un grad ridicat de dificultate. Cele mai dificile au fost operațiile adresate patologiilor neoplazice avansate ale tubului digestiv, operații care s-au adunat într-un număr impresionant.
Medicina este un domeniu în continuă schimbare, iar cercetarea în domeniul medical aduce permanent lucruri noi, care, poate, nu erau posibile acum ceva timp. În discuția interesantă pe care am avut-o cu cei doi, i-am întrebat dacă, pentru rezolvarea oricărei maladii, viitorul chirurgiei aparține transplanturilor cu țesuturi și organe de origine umană sau aparține transplanturilor cu organe artificiale sau prelevate de la animale. Am aflat de la interlocutorii noștri că, la momentul actual, transplantul de țesuturi și organe de origine umană deține prim-planul. Utilizarea materialului de origine porcină - xenotransplantul (exceptând chirurgia cardio-vasculară, care deja a folosit cu succes valve cardiace de origine porcină), este într-o fază delicată a cercetării, întrucât se ridică multiple probleme etice și de ordin științific, având în vedere, pe de o parte, reticența unor grupuri sociale față de transplantul la om al materialului de origine porcină, iar pe de altă parte, riscul de transmitere de la porcine la om a unor virusuri, cu apariția consecutivă a unor boli la oamenii care primesc acest material. O altă posibilitate de transplant la om îl reprezintă organele rezultate prin reconstrucție 3D, pornind de la celulele stem ale pacientului care primește organul, dar și aceasta nouă metodă este în curs de investigare. Un lucru este cert, și anume că evoluția rapidă a cercetării în domeniul medical va permite, la un moment dat, apariția unor metode noi și, totodată, sigure în ceea ce privește transplantul unor țesuturi sau organe de altă natură decât cea umană.
www.sanconfind.ro.
Primăvara tocmai s-a încheiat, însă câteva boli specifice sezonului, printre care gripa, laringita, sinuzita, continuă să mai pună la încercare o parte a populației.
La 16 aprilie 2015, la Poiana Câmpina se deschidea Spitalul SanConfind. A fost inaugurată atunci Baza de Tratament și Recuperare Medicală, prima structură funcțională a acestei unități care a devenit ulterior cel mai mare spital privat din județul Prahova.
Conferențiar universitar doctor Sebastian Grădinaru, un medic strălucit și profund devotat meseriei sale, a reușit o nouă premieră pentru chirurgia de la Spitalul SanConfind - rezecția unei tumori de rinichi. Operația reprezintă un succes deplin.
Despre Spitalul Municipal Câmpina se discută mult... E foarte simplu să stai pe margine și să vorbești, să-ți manifești nemulțumirea. Sigur, sunt multe probleme, sunt puncte nevralgice, sunt așteptări... Am încercat o radiografie a activității acestei unități medicale așa cum s-a văzut din postura șefilor mai multor secții, a asistentului șef, precum și a directorului medical Călin Tiu.