Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina a venit, încă din primăvara acestui an, cu o ofertă de servicii medicale foarte utile: recuperare post-Covid. Tratamentele respective se fac în Baza de Recuperare Medicală, prima structură funcțională a spitalului. De atunci, mulți pacienți care au trecut prin boală și au rămas cu urmări neplăcute s-au adresat Centrului Medical Sanconfind. Iar tratamentele de balneo-fizio-kinetoterapie pe care le-au urmat au dat rezultate bune. Specialiștii în astfel de recuperări fac consulturi medicale, “educarea” respiraţiei, exerciţii pentru îmbunătăţirea mersului şi evaluare psihologică pentru integrarea normală în societate.
S-a constatat că mulți dintre cei vindecați de COVID-19 rămân cu sechele de tipul: respiraţie îngreunată, anxietate, depresie, dureri musculare, modificări la nivelul ficatului, plămânilor şi inimii. Infecția cu SARS-CoV-2 este o boală care afectează multiple organe și poate lăsa sechele complexe: respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, psihologice. Toate acestea determină dizabilitate și o scădere a calității vieții. Respectivele sechele pot fi remediate şi eliminate cu ajutorul exerciţiilor de gimnastică medicală pentru respiraţie, masajului, mişcării în apă, inhalaţiilor sau prin evaluări psihologice. Alte consulturi de specialitate se pot adăuga în funcţie de necesitate, în special recuperarea pulmonară. În plus, se pot face investigaţii imagistice: CT, RX, RMN, sau analize de laborator. Categoriile de vârstă care se pot adresa centrului de recuperare medicală post-COVID sunt atât copiii cât şi adulţii.
“Obiectivele propuse în programul de recuperare post-COVID la SanConfind sunt: o oxigenare mai bună a ţesuturilor şi a muşchilor, reducerea retenţiei secreţiilor, prevenirea complicaţiilor, eliminarea oboselii fără motiv. Tratamentul de recuperare se recomandă la aproximativ 30 de zile de la revenirea din boală. Având în vedere că scăderea forței musculare are o prevalență de peste 50%, în primele 2-3 săptămâni fiind cea mai intensă, experţii noștri în recuperare medicală post-Covid aplică un program complet de analiză şi tratament care cuprinde şi masajul. În urma acestuia, pacienţii au reuşit ca după 10 zile de recuperare medicală să îşi îmbunătăţească starea de sănătate şi ulterior să revină la normal. Cele mai recomandate proceduri de recuperare medicală sunt: mersul contra curentului în bazinul cu apă sarată dedicat (automat, în bazin pacienții beneficiază și de aerosoli datorită vaporilor de apă care se ridică), kinetoterapia cu exerciții pentru articulațiile afectate, reeducarea respiratorie, masajul general sau parțial”, după cum se menționează într-un comunicat al SanConfind. (P)
Primăvara tocmai s-a încheiat, însă câteva boli specifice sezonului, printre care gripa, laringita, sinuzita, continuă să mai pună la încercare o parte a populației.
La 16 aprilie 2015, la Poiana Câmpina se deschidea Spitalul SanConfind. A fost inaugurată atunci Baza de Tratament și Recuperare Medicală, prima structură funcțională a acestei unități care a devenit ulterior cel mai mare spital privat din județul Prahova.
Conferențiar universitar doctor Sebastian Grădinaru, un medic strălucit și profund devotat meseriei sale, a reușit o nouă premieră pentru chirurgia de la Spitalul SanConfind - rezecția unei tumori de rinichi. Operația reprezintă un succes deplin.
Despre Spitalul Municipal Câmpina se discută mult... E foarte simplu să stai pe margine și să vorbești, să-ți manifești nemulțumirea. Sigur, sunt multe probleme, sunt puncte nevralgice, sunt așteptări... Am încercat o radiografie a activității acestei unități medicale așa cum s-a văzut din postura șefilor mai multor secții, a asistentului șef, precum și a directorului medical Călin Tiu.