CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Consiliul Local Câmpina a respins înființarea Centrului Cultural, după o oră de dezbateri aprinse

- Actualitate -

Consiliul Local Câmpina a respins înființarea Centrului Cultural, după o oră de dezbateri aprinse

Proiectul privind înființarea Centrului Cultural Municipal Câmpina prin reorganizarea Casei Tineretului, Casei de Cultură "Geo Bogza" și preluarea Bibliotecii Municipale "Dr. C.I. Istrati" din aparatul de specialitate al primarului a suscitat dezbateri aprinse în cadrul ședinței din 27 mai 2021 a Consiliului Local Câmpina. Discuțiile au durat mai bine de o oră, iar la votul final, proiectul a fost respins. 

Ideea înființării unui Centru Cultural în care să fie reunite toate celelalte instituții culturale din Câmpina nu este nouă. S-a discutat despre asta și în mandatul trecut, la inițiativa fostului președinte al Comisiei de Cultură - Florin Frățilă și a regretatului Adrian Dochia, dar nici atunci ideea nu a avut prea mulți susținători. În actualul mandat, noul președinte al Comisiei de Cultură din Consiliul Local, Liviu Briciu a făcut mai multe demersuri și întâlniri pe tema înființării Centrului Cultural, iar proiectul propriu-zis a fost inițiat de primarul Alin Moldoveanu și inclus pe ordinea de zi a ședinței de săptămâna trecută. Concret, acest proiect presupune înființarea Centrului Cultural Municipal, ca persoană juridică de drept public, având statut de așezământ cultural de interes local, în subordinea Consiliului Local. Centrul Cultural ar include Casa Tineretului și Casa de Cultură, instituții care, astfel, și-ar pierde personalitatea juridică, precum și Biblioteca Municipală, structură din cadrul aparatului de specialitate al primarului. Conform proiectului, Centrul Cultural ar avea 18 angajați (un manager cultural, un șef de birou, 2 sau 3 referenți culturali, 2 bibliotecari, un consilier juridic, un contabil, un consilier resurse umane, un casier, patru îngrijitori și trei muncitori). Asta ar însemna o reducere de 13 posturi, având în vedere faptul că, în prezent, cele trei instituții menționate și care ar fi incluse în Centrul Cultural au 31 de posturi. Obiectivele principale urmărite prin inițierea acestui proiect sunt: revigorarea activităților culturale și creșterea nivelului actului cultural.

După cum spuneam, s-a discutat mult asupra acestui proiect și o să vă prezentăm cele mai importante puncte de vedere exprimate în ședința Consiliului Local. O ședință la care au fost prezenți și actualii conducători/responsabili ai celor trei instituții vizate pentru reorganizare.
Adina Gârbăcică, președintele Comisiei de Administrație Locală, a explicat avizul negativ al acestei comisii dat proiectului în cauză: "Nu a fost realizată o evaluare a activității artistice, manageriale și financiare, respectiv, nu s-a prezentat o analiză privind activitatea economico-financiară din ultimii cinci ani, exceptând anul 2020, un an marcat de pandemie, a instituțiilor ce ar urma să fie reunite în cadrul Centrului Cultural. Nu s-a prezentat o evaluare a activității culturale a acestor instituții, efectuată de oameni de cultură. Actualii șefi de instituții nu au fost consultați și nu li s-au cerut soluții pentru îmbunătățirea activității culturale și redresarea situației financiare. Înainte de prezentarea proiectului propus spre aprobare nu ni s-a prezentat o analiză a eficienței și eficacității activității celor trei instituții culturale. Activitatea Bibliotecii Municipale este reglementată de o lege specială, Legea 334/2002, care prevede la art. 30 că bibliotecile municipale și orășenești sunt biblioteci de drept public, cu personalitate juridică. Prin același act normativ este reglementat și numărul de personal, raportat la numărul de locuitori. Referitor la Casa Tineretului, pe lângă activitățile culturale și sportive, se desfășoară și activități hoteliere și până acum nu avem cunoștință să existe o hotărâre a Consiliului Local prin care să fie desființat sau să se ia vreo altă măsură cu privire la acest obiectiv. Având în vedere că activitatea Centrului Cultural s-ar desfășura în trei locații, numai suprafața Casei de Cultură și Casei Tineretului însumând 7.800 mp, ne întrebăm cum pot cei 4 îngrijitori și 3 muncitori să acopere necesitățile? Acestea sunt principalele motive pentru care avizul comisiei este nefavorabil". (video)
Liviu Briciu, președintele Comisiei de Cultură: "
Noi discutăm despre acest proiect de patru luni, iar doamna Gârbăcică spune aceste lucruri acum, abia acum. Aceste întrebări ne puteau fi puse în tot acest răstimp. Nu s-a dorit. Probabil că sunt alte probleme la mijloc și nu cele prezentat de dumneaei. Am văzut că puneți foarte puțin preț pe partea financiară. Ce analiză vreți să faceți domnilor, când avem la cultură astăzi 200.000 lei pentru manifestări și cheltuieli cu întreținerea de 3,8 milioane lei? Iar ce ne oferă viitorul ca și buget este destul de sumbru. Cred că este obligatoriu ca noi să ne gândim ce se va întâmpla cu cultura în acest oraș de acum înainte. Nu sunt eu și nu suntem noi vinovați că acest aparat al administrației locale s-a umflat ani de zile! Referitor la calitatea actului cultural, ce analize vreți să faceți, domnilor, după 30 de ani? Aveți nevoie de analize culturale când în oraș s-au întâmplat foarte puține lucruri din punct de vedere cultural și s-au cheltuit atâția bani pentru întreținere și pentru acele manifestări? Probabil că undeva la 30% din acele activități pot fi considerate cu adevărat manifestări culturale care pot reprezenta ceva pentru locuitorii orașului, dar 70% au fost făcute în bătaie de joc, fără niciun fel de urmărire a lor. Pentru funcția de manager al Centrului Cultural s-ar face concurs, să vină un om care se pricepe la evenimente culturale și care ar putea să îmbogățească viața culturală chiar și cu mai puțini bani. Acest proiect nu este menit să distrugă oameni, așa cum am auzit că se spune, ci pentru a nu distruge populația acestui oraș pentru un număr de 6-7-8-10 oameni care trebuie să rămână în funcții, domnilor!" (video)

Liliana Ene, directorul Bibliotecii Municipale: "Articolele Legii 334/2002, Legea Bibliotecilor, nu sunt respectate de multă vreme și mă refer inclusiv la anexa unde este speficicat faptul că trebuie să existe un bibliotecar la 2.500 de locuitori. Acest lucru nu s-a respectat niciodată. Nu ni s-au respectat anumite drepturi salariale, anumite sporuri, cel puțin de 12 ani de când sunt eu la Bibliotecă. Nu s-a luat nicio măsură, niciodată! De câte ori am făcut adrese la Compartimentul Juridic, ni s-a spus că facem parte din domeniul ocupațional Cultură și nu facem parte din Administrație. Legat de Centrul Cultural, vă pot spune că îmi doresc să se respecte Legea Bibliotecilor, să se îmbunătățească serviciile oferite câmpinenilor și să nu fie concediați oamenii."
Alexandra Ioniță, directorul Casei de Cultură: "Domnul Briciu spune că activitatea culturală în Câmpina este undeva la zero sau sub zero. Personal, în ceea ce privește activitatea Casei de Cultură, eu nu am să-mi reproșez ceva ce aș fi putut face mai bine în ultimii patru ani cu resursele pe care le-am avut. Am dat dovadă de entuziasm și, lăsând modestia la o parte, consider că activitatea culturală a fost revigorată în ultimii patru ani. Nu mi s-a reproșat, nu mi s-a atras atenția că nu mi-aș face treaba așa cum trebuie, așa cum aud acum, lucru care, vă spun sincer, mă doare. Dacă doar 30% din activitățile culturale sunt de valoare, cum spune dl. Briciu, eu îl asigur că nu este așa. Mulți dintre dvs. sunteți noi, nu ne cunoașteți, dați-ne ocazia să demonstrăm ce putem!"
Florin Buda, directorul Casei Tineretului: "În primul rând, Casa Tineretului nu este o instituție de cultură. În codul CAEN este trecută la alte instituții publice, pentru că desfășoară și activități culturale, și activități sportive, dar și alte tipuri de activități. Aș vrea să adaug un lucru - dacă eu, Florin Buda, sunt o piedică în calea dezvoltării culturii în Câmpina, mâine aveți demisia mea! Vă rog ceva, domnilor consilieri, nu vă jucați cu viețile oamenilor!"

Primarul Alin Moldoveanu: "Domnilor consilieri, asta nu este decapitare. Înființarea Centrului Cultural vine și în ideea de a face o reducere a banilor la nivelul administrației. Am analizat și am încercat să ating, din punct de vedere financiar, per ansamblu, o sumă de bani prin care să acoperim corecțiile financiare de aproape 100.000 lei pe lună, pe care putem să le plătim doar din venituri proprii. Este posibil să avem o lună în care să nu încasăm acești bani, nu vom putea plăti corecția financiară și atunci, pe loc, se vor bloca fondurile europene. Nu ne putem permite asta! Nu ne putem permite greșeli, așa cum au făcut vechea conducere a Primăriei și vechiul Consiliu Local, care au adus situația financiară a Câmpinei în colaps. Acest Centru Cultural va avea un manager, se va da un examen la care pot participa și actualii conducători ai instituțiilor culturale. Da, cultura este hrana sufletului, da, cultura nu are profit din punct de vedere financiar, așa cum s-a spus aici, dar mai mare este profitul din punct de vedere sufletesc, decât financiar. Și vă întreb, vă place, după 30 de ani, unde a ajuns cultura câmpineană și cum au ajuns aceste instituții? Uitați-vă în jurul dvs., uitați-vă unde țineți picioarele, ați fost și în Casa Tineretului și în Casa de Cultură, de 30 de ani, unde este managementul? Doi directori la Casa Tineretului? De ce? Cum se făcea cultura? Veneau partidele politice și luau teancul de bilete și invitații la vreo manifestare, așa se făcea cultura! Analiză, acum, domnilor consilieri? Ați votat bugetul și ați văzut acolo! De când am depus jurământul și m-am apucat să lucrez la buget v-am invitat să veniți să vedeți situația, să discutăm. Nu ați venit!"

Cam așa au decurs discuțiile, au mai fost și alte intervenții ale unor consilieri locali, s-au adresat diverse întrebări directorului Direcției Juridice, secretarului general al municipiului, au fost dezbateri aprinse... Când s-a trecut la votul final, proiectul a fost respins: cinci voturi pentru (consilierii POL, doi consilieri Partidul Verde și independentul Costel Filip), o abținere (Florin Marcu - PNL) și 13 voturi împotrivă (USR PLUS, PMP, consilierul PNL - Dan Nica și consilierul P. Verde - Cezar Grama).
Două lucruri am dori noi să mai precizăm la acest subiect. Pe 27 mai 2021, Consiliul Local Câmpina (cu tot cu consilierii care au făcut parte și din vechiul CL) a aflat că Biblioteca Municipală funcționează ilegal ca structură în aparatul de specialitate al primarului, deși se întâmplă asta de ani de zile. Când noi am scris despre acest subiect, de două ori în mandatul trecut (AICI și AICI), nu a reacționat nimeni, decât pe la colțuri, neoficial. Da, noi am scris în 2017 și în 2019 despre faptul că, în conformitate cu Legea 334/2002 (cu completările și modificările ulterioare), "
bibliotecile municipale sunt biblioteci de drept public, cu personalitate juridică", în timp ce, la Câmpina, Biblioteca Municipală funcționa ca structură în aparatul de specialitate al primarului, dar fără să fie încadrată în categoria administrație, ca și Muzeul Hasdeu, de altfel. "Din rațiuni organizatorice și financiare, s-a preferat acest lucru", a fost explicația directorului Direcției Juridice, Iulian Anton, la ședința de săptămâna trecută, la acest subiect.
A doua precizare, având în vedere că unul dintre motivele pentru care Comisia de Administrație Publică a dat aviz negativ proiectului este lipsa unei analize a eficienței și eficacității celor trei instituții culturale, primarul Alin Moldoveanu a decis să-i delege o nouă atribuție viceprimarului Liviu Dumitrache, care este și secretar al respectivei comisii. Această atribuție vizează monitorizarea activității celor trei instituții, zilnic, la finalul fiecărei zile urmând să prezinte un raport legat de lucrurile constatate.


01 Jun 2021 22:20 4152 vizualizari



Comentarii






  • 02.06.2021 15:18 Aaa CRED CA DL. BRICIU , CU AL SAU FESTIVAL, VA FI SIGUR CASTIGATOR, BINENTELES IN URMA UNUI CONCURS CORECT, AL FUNCTIEI DE DIRECTOR AL ACESTUI CENTRU. SUNT CURIOS CUM ISI PROPUN SA REVIGOREZE VIATA CULTURALA ACESTI CONSILIERI ( MARCANTI MEMBRI AI ACADEMIEI). CRED CA DACA SI-AR PLATI TOATA LUMEA TAXELE PENTRU AFTERSCHOOL, TAXELE DE LA LOCAL SI ALTE TAXE, NU AR FI O ASA MARE PROBLEMA CU BUGETUL.
  • 02.06.2021 14:21 Preda Frank Aerul din cele doua case de cultura....miros de fum de tigara,aspectul cladirilor.2 directori la Casa Tineretului,hotelul cat produce si cat consuma....in afara de balul bobocilor la Casa Tineretului numai Casa a tineretului nu este....ansambluri folclorice au ambele institutii care danseaza pe unde apuca cand merg in tari ''prietene''. Profesori care nu am vazut sa prezinte colaborare ca tinerii sa citeasca, la manifestari cam aceleasi persoane,in special pensionari adusi de partide,de toate culorile. Scoli generale si licee sunt atatea, cati participa la olimpiade, daca dorim sa ne numim intelectuali.Ce ofera piata muncii tinerilor iesiti din profesionala,liceu si facultate.Minim pe economie....Primarul a pus punctul pe I.Ce pretentii sa ai la consilieri,cu studii superioare si conturi in banca repetenti la bun simt si la estetic...
  • 02.06.2021 12:27 Ioana Petcu Campina culturala nu mai exista de multi ani iar vina o poarta toti, de la primar, consilieri, directori de institutii asa zis culturale. Cand mai intervine si politicul, scad sansele de salvare a acestui domeniu cu care Campina se putea lauda altadata. Este trist ceea ce se intampla iar si mai trist este faptul ca ne furam singuri caciula si ne imbatam cu apa rece. Cand orasul avea bani, prioritatile erau altele, nu s-a investit nimic in aceste institutii care arata jalnic. Cand orasul nu mai are bani, vorbim sa ne aflam in treaba.
  • 02.06.2021 12:18 Mihai Cu sau fara centrul cultural, o curatenie trebuie facuta la institutiile de cultura din Campina. Probabil ca unii dintre sefii lor au uitat cum au ocupat functiile de conducere iar altii au uitat ce au facut in ultimii 20 de ani in functia detinuta. Singura institutie de cultura din Campina unde s a facut treaba si care a fost condusa de un adevarat manager si un adevarat om de cultura a fost Muzeul Hasdeu.
  • 02.06.2021 12:01 cristian adrian FELICITARI ! ERA AFACEREA LUI BRICIU
  • 02.06.2021 08:31 Ioana Se observa fără echivoc reaua voința a domnilor și doamnelor consilieri. Unde au fost nedumeririle doamnei Garbacica in tot demersul de peste 4 luni al domnului Briciu???!!!! Adevarul este ca dumnealor puțin le pasa de municipiul nostru, răspund strict la comanda partidului: orice se încearcă a se face, trebuie respins. Aveți clar propriile interese trasate de partid. Va întreb sincer, ce cautati in consiliu???!!!! Unde serviți cetățenii municipiului așa cum ați declarat, cu mâna pe Biblie, la depunerea jurământului???!!!! Îmi este rusine ca dvs nu va este rusine....
  • 02.06.2021 08:30 Ciprian Cultura refuzată la Câmpina. De ani buni la Casa Culturii și Casa Tineretului nu se întâmplă mare lucru, să nu zic mai nimic. Eficacitatea, eficiența și calitatea culturii poate fi analizată prin trei întrebări adresate acestor instituții: 1. Care este capacitatea (locuri pe scaune) a fiecărei instituții? 2. Câte evenimente au fost organizate în ultimii 5 ani și care este trendul? 3. Câte persoane au participat la aceste evenimente? La bibliotecă, doamna director afirmă că este nevoie de un bibliotecar la fiecare 2500 de locuitori. Ce sa facem cu 16 bibliotecari? Salariul acestora pe un an de zile ar depăși valoarea cărților, și în plus cred ar depăși numărul mediu al cetățenilor care calcă pragul bibliotecii. Personal cred că și așa 18 persoane sunt multe și multe dintre servicii ar trebui externalizate. Felicitări domnului Briciu, și sper să îi aducă pe consilieri la un numitor comun pentru mai binele cetățenilor și culturii Câmpinei
  • 02.06.2021 08:11 The Mask O intrebare pentru admin....voturile consilierilor pesede le adaugam la cele 14 impotriva?Este foarte interesant cum un partid de stanga a inceput sa voteze umar la umar cu partidele de dreapta.Intreb pentru un prieten....are o legatura faptul ca domnul presedinte de la pesede Campina a fost si prin Pnl?Circula un zvon cum ca prin pesede Campina nu mai exista pesedisti adevarati.....majoritatea sunt de prin fostul Pd sau Pnl.Stimabililor consilieri sunteti acolo pentru a sustine proiectele pentru Campina si pentru cetatenii care v-au ales,nu interesele obscure de partid.Sa nu aveti un soc peste 3 ani la alegeri sa va treziti ca cetatenii vor numai apolitici in consiliul local.
  • 02.06.2021 06:44 Coco Channel Vai,vai.Baietii astia de la USR se fac ca nu stiu:cine mai citeste carti in ziua de azi?Poftim?Vanzarea de carte a crescut putin in pandemie dar tot anemica ramane.Tineretul citeste,cand o face,de pe suport digital.Au mai ramas ceva pensionari care citesc de pe suport hartie.Trebuie sa se termine cu taiatul frunzei la caini,asta e clar.
2528 vizualizari 24 Apr 2024 15:39 O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

citeste mai mult
2636 vizualizari 24 Apr 2024 12:53 Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

citeste mai mult
1483 vizualizari 24 Apr 2024 12:11 Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

La data de 23 aprilie, în jurul orei 22.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au fost sesizați de către o femeie din municipiu, despre faptul că fiul său Ionuț Cătălin Cernat, în vârstă de 35 de ani, din comuna Poiana Câmpina a plecat de la domiciliu în cursul dimineții și nu s-a mai întors. 

citeste mai mult
5718 vizualizari 24 Apr 2024 09:02 Pe 15 iunie 2024, un nou examen de admitere la Școala de Poliție Câmpina. Înscrierile au început miercuri, 24 aprilie

Pe 15 iunie 2024, un nou examen de admitere la Școala de Poliție Câmpina. Înscrierile au început miercuri, 24 aprilie

1.340 locuri sunt scoase la concurs la Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina în sesiunea care a început miercuri, 24 aprilie, și va avea examenul pe 15 iunie.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV