100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dimitrie Bolintineanu

Social (Categoria articolului)

Dimitrie Bolintineanu, scriitor, jurnalist și om politic, participant la revoluția pașoptistă, a fost unul dintre cei care au descoperit Câmpina, la începutul secolului al XIX-lea, datorită poetului Cezar Bolliac, un prieten apropiat. Începând cu anul 1836, când a fost găzduit aici de bunul său prieten Ion Câmpineanu, unul dintre boierii progresişti din Ţara Românească, Bolliac a reușit să atragă la Câmpina, prin scrierile sale despre frumusețea acestor locuri, multe personalități culturale și politice. 

Dimitrie Bolintineanu s-a născut pe 14 ianuarie 1819, la Bolintin Vale. Poet și dramaturg, Bolintineanu este atras de curentul pașoptist, fiind cooptat în Frăția (societate secretă înființată de Nicolae Bălcescu) și în Asociația Literară. Pleacă la Paris în anul 1845, cu o bursă din partea Asociației Literare, dar se întoarce pentru a participa la Revoluția din 1848. Exilat după înfrângerea revoluției, ajunge în Transilvania, apoi la Constantinopole, apoi la Paris, unde și-a continuat studiile. În anul 1855, domnitorul Grigore Ghica i-a oferit o catedră de literatura română la Iași, dar Înalta Poartă nu i-a permis întoarcerea, astfel că Bolintineanu călătorește mult prin Palestina, Egipt, Siria și Macedonia. De altfel, despre Bolintineanu - călătorul a realizat un studiu valoros un alt mare câmpinean, profesorul Ion Bălu. 
Dimitrie Bolintineanu reușește să revină în țară abia în 1859, intră în politică și devine ministru de externe, culte și instrucțune publică. În 1862, pe vremea în care era ministru, se refugiază în vacanța de vară în chiliile Mănăstirii de la Poiana Câmpina și scrie romanul "Elena", povestea unei femei care plătește cu viața șansa de a-și fi întâlnit marea dragoste. În 1870, Bolintineanu pleacă din nou la Paris, dar se îmbolnăvește, un an mai târziu boala se agravează, revine în țară, este internat la Spitalul "Sf. Pantelimon" din București, unde moare pe 20 august 1871.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Marcel Dragomir
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Dumitru Fărcaș
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Eduard Kessler

2239 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

565 vizualizari
22 mar. 2019 12:40

Pericol real pentru copii - o gaură în asfalt, la ieșirea din incinta Școlii "Ion Câmpineanu" din Câmpina

Mai mulți părinți ai căror copii învață la Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu" din municipiul Câmpina ne-au semnalat existența unei gropi apărute chiar în zona pe unde elevii intră și ies în/din instituția de învățământ. Este vorba despre zona adiacentă porților laterale, cele dinspre sediul Distrigaz. Părinții sunt îngrijorați ca nu cumva această gaură din asfalt să devină o capcană pentru copii lor. La rândul nostru, semnalăm această problemă autorităților locale, cu speranță că vor lua măsurile necesare.

2721 vizualizari
21 mar. 2019 09:35

Accident în centrul Câmpinei. O autoutilitară a intrat într-un autoturism care circula regulamentar

Accidentul s-a produs pe Bulevardul Carol I, în apropierea notariatelor. O autoutilitară Volkswagen, cu numărul de înmatriculare PH-15-VEE, a ieșit de pe Strada 1 Decembrie 1918 în bulevardul central, prin breteaua din fața "turnului înclinat". Conducătorul auto nu a acordat prioritate și a intrat direct în autoturismul Volkswagen PH-87-NLF, care circula regulamentar pe Bulevardul Carol I, dinspre centrul localității.

Alte stiri recente

457 vizualizari
22 mar. 2019 13:38

Lucrări pentru introducerea unui canal de colectare a apelor pluviale la intersecția străzilor I.H. Rădulescu și Drumul Taberei din Câmpina

La intersecția străzilor Ion Heliade Rădulescu, Drumul Taberei și Muscelului din municipiul Câmpina este în curs de execuție o lucrare de colectare a apelor pluviale și de dirijare a acestora spre pârâul Câmpinița. Este o investiție despre care se vorbește de mai mulți ani, dar abia în 2018 a fost aprobată de Consiliul Local, iar licitația în vederea executării lucrărilor a fost finalizată în ianuarie 2019.

1805 vizualizari
21 mar. 2019 21:04

Liga A Prahova, etapa a 19-a. Avancronici și delegări

Sâmbătă și duminică au loc meciurile etapei a 19-a din Liga A Prahova. Capul de afiș al rundei pare a fi la Păulești, dar și la Brebu, Coada Izvorului sau Urlați se anunță meciuri interesante. Iată programul cu scurte avancronici și cu delegările arbitirlor și observatorilor: