100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dimitrie Bolintineanu

Social (Categoria articolului)

Dimitrie Bolintineanu, scriitor, jurnalist și om politic, participant la revoluția pașoptistă, a fost unul dintre cei care au descoperit Câmpina, la începutul secolului al XIX-lea, datorită poetului Cezar Bolliac, un prieten apropiat. Începând cu anul 1836, când a fost găzduit aici de bunul său prieten Ion Câmpineanu, unul dintre boierii progresişti din Ţara Românească, Bolliac a reușit să atragă la Câmpina, prin scrierile sale despre frumusețea acestor locuri, multe personalități culturale și politice. 

Dimitrie Bolintineanu s-a născut pe 14 ianuarie 1819, la Bolintin Vale. Poet și dramaturg, Bolintineanu este atras de curentul pașoptist, fiind cooptat în Frăția (societate secretă înființată de Nicolae Bălcescu) și în Asociația Literară. Pleacă la Paris în anul 1845, cu o bursă din partea Asociației Literare, dar se întoarce pentru a participa la Revoluția din 1848. Exilat după înfrângerea revoluției, ajunge în Transilvania, apoi la Constantinopole, apoi la Paris, unde și-a continuat studiile. În anul 1855, domnitorul Grigore Ghica i-a oferit o catedră de literatura română la Iași, dar Înalta Poartă nu i-a permis întoarcerea, astfel că Bolintineanu călătorește mult prin Palestina, Egipt, Siria și Macedonia. De altfel, despre Bolintineanu - călătorul a realizat un studiu valoros un alt mare câmpinean, profesorul Ion Bălu. 
Dimitrie Bolintineanu reușește să revină în țară abia în 1859, intră în politică și devine ministru de externe, culte și instrucțune publică. În 1862, pe vremea în care era ministru, se refugiază în vacanța de vară în chiliile Mănăstirii de la Poiana Câmpina și scrie romanul "Elena", povestea unei femei care plătește cu viața șansa de a-și fi întâlnit marea dragoste. În 1870, Bolintineanu pleacă din nou la Paris, dar se îmbolnăvește, un an mai târziu boala se agravează, revine în țară, este internat la Spitalul "Sf. Pantelimon" din București, unde moare pe 20 august 1871.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Marcel Dragomir
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Dumitru Fărcaș
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Eduard Kessler

2048 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2528 vizualizari
11 dec. 2018 19:30

O nouă campanie de donare de sânge la Școala de Poliție Câmpina

1 comentarii

O nouă campanie de donare de sânge, intitulată "Un gram de sânge, o șansă la viață", are loc la Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina. Este a treia campanie din acest an și se desfășoară pe parcursul a două zile (marți și miercuri), în parteneriat, bineînțeles, cu Centrul Județean de Transfuzii Sanguine Prahova.

2958 vizualizari
10 dec. 2018 16:49

Haideți să punem mână de la mână și să reconstruim casa unei familii greu încercate, din Câmpina!

2 comentarii

Pe 23 noiembrie 2018, în Câmpina, pe Strada Granicului, izbucnea un incendiu care distrugea aproape în totalitate o casă. A fost un dezastru. Și este un dezastru pentru familia aceea simplă, extrem de modestă, care locuia aici, la Granicului nr.4: străbunica, bunica, două fete și copiii lor (un băiețel și două fetițe). Un necaz pe care nu-l dorim nimănui, dar iată că se abate uneori asupra unor oameni. În prag de iarnă, patru femei și trei copiii au rămas fără casă.

Alte stiri recente

2131 vizualizari
12 dec. 2018 11:35

Departe de casă, dar cu România în suflet. Florica Jinga a sărbătorit Centenarul alături de românii din Tenerife

1 Decembrie este Ziua Națională a României, ziua tuturor românilor, de acasă și de pretutindeni. Iar când ești departe de țară, departe de ai tăi, emoția sărbătorii naționale parcă este și mai puternică. Ți-e dor și, poate, doare, iar sufletul ți-e copleșit de România. În Oceanul Atlantic, în Tenerife, cea mai mare insulă din arhipelagul Canare, există un colț de Românie. Pe 1 Decembrie 2018, comunitatea românească de aici a sărbătorit Centenarul Marii Uniri în straie populare, cu mâncare tradițională și cu muzică românească interpretată de Florica Jinga. A fost o sărbătoare a sufletului românesc în Tenerife, Spania.

2553 vizualizari
11 dec. 2018 20:59

Locuri de muncă vacante în Câmpina și împrejurimi la 11 decembrie 2018

Informațiile sunt furnizate de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Prahova. Detalii puteți obține de la ALOFM Câmpina, telefon 0244.376.001.