Dimitrie Bolintineanu, scriitor, jurnalist și om politic, participant la revoluția pașoptistă, a fost unul dintre cei care au descoperit Câmpina, la începutul secolului al XIX-lea, datorită poetului Cezar Bolliac, un prieten apropiat. Începând cu anul 1836, când a fost găzduit aici de bunul său prieten Ion Câmpineanu, unul dintre boierii progresişti din Ţara Românească, Bolliac a reușit să atragă la Câmpina, prin scrierile sale despre frumusețea acestor locuri, multe personalități culturale și politice.
Dimitrie Bolintineanu s-a născut pe 14 ianuarie 1819, la Bolintin Vale. Poet și dramaturg, Bolintineanu este atras de curentul pașoptist, fiind cooptat în Frăția (societate secretă înființată de Nicolae Bălcescu) și în Asociația Literară. Pleacă la Paris în anul 1845, cu o bursă din partea Asociației Literare, dar se întoarce pentru a participa la Revoluția din 1848. Exilat după înfrângerea revoluției, ajunge în Transilvania, apoi la Constantinopole, apoi la Paris, unde și-a continuat studiile. În anul 1855, domnitorul Grigore Ghica i-a oferit o catedră de literatura română la Iași, dar Înalta Poartă nu i-a permis întoarcerea, astfel că Bolintineanu călătorește mult prin Palestina, Egipt, Siria și Macedonia. De altfel, despre Bolintineanu - călătorul a realizat un studiu valoros un alt mare câmpinean, profesorul Ion Bălu.
Dimitrie Bolintineanu reușește să revină în țară abia în 1859, intră în politică și devine ministru de externe, culte și instrucțune publică. În 1862, pe vremea în care era ministru, se refugiază în vacanța de vară în chiliile Mănăstirii de la Poiana Câmpina și scrie romanul "Elena", povestea unei femei care plătește cu viața șansa de a-și fi întâlnit marea dragoste. În 1870, Bolintineanu pleacă din nou la Paris, dar se îmbolnăvește, un an mai târziu boala se agravează, revine în țară, este internat la Spitalul "Sf. Pantelimon" din București, unde moare pe 20 august 1871.
"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.
Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Marcel Dragomir
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Dumitru Fărcaș
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Eduard Kessler
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.