100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dimitrie Bolintineanu

Social (Categoria articolului)

Dimitrie Bolintineanu, scriitor, jurnalist și om politic, participant la revoluția pașoptistă, a fost unul dintre cei care au descoperit Câmpina, la începutul secolului al XIX-lea, datorită poetului Cezar Bolliac, un prieten apropiat. Începând cu anul 1836, când a fost găzduit aici de bunul său prieten Ion Câmpineanu, unul dintre boierii progresişti din Ţara Românească, Bolliac a reușit să atragă la Câmpina, prin scrierile sale despre frumusețea acestor locuri, multe personalități culturale și politice. 

Dimitrie Bolintineanu s-a născut pe 14 ianuarie 1819, la Bolintin Vale. Poet și dramaturg, Bolintineanu este atras de curentul pașoptist, fiind cooptat în Frăția (societate secretă înființată de Nicolae Bălcescu) și în Asociația Literară. Pleacă la Paris în anul 1845, cu o bursă din partea Asociației Literare, dar se întoarce pentru a participa la Revoluția din 1848. Exilat după înfrângerea revoluției, ajunge în Transilvania, apoi la Constantinopole, apoi la Paris, unde și-a continuat studiile. În anul 1855, domnitorul Grigore Ghica i-a oferit o catedră de literatura română la Iași, dar Înalta Poartă nu i-a permis întoarcerea, astfel că Bolintineanu călătorește mult prin Palestina, Egipt, Siria și Macedonia. De altfel, despre Bolintineanu - călătorul a realizat un studiu valoros un alt mare câmpinean, profesorul Ion Bălu. 
Dimitrie Bolintineanu reușește să revină în țară abia în 1859, intră în politică și devine ministru de externe, culte și instrucțune publică. În 1862, pe vremea în care era ministru, se refugiază în vacanța de vară în chiliile Mănăstirii de la Poiana Câmpina și scrie romanul "Elena", povestea unei femei care plătește cu viața șansa de a-și fi întâlnit marea dragoste. În 1870, Bolintineanu pleacă din nou la Paris, dar se îmbolnăvește, un an mai târziu boala se agravează, revine în țară, este internat la Spitalul "Sf. Pantelimon" din București, unde moare pe 20 august 1871.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Marcel Dragomir
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Dumitru Fărcaș
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Eduard Kessler

2138 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1952 vizualizari
23 ian. 2019 09:12

O casă, două anexe și două garaje au fost mistuite de un incendiu, la Talea

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineață la o casă din comuna Talea. Pompierii militari din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova au intervenit cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea focului. A fost o intervenție dificilă pentru că, la sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta violent și generalizat pe o suprafață de peste 200 mp.

2112 vizualizari
22 ian. 2019 11:40

Triajul copiilor, curățenia și aerisirea claselor și dezinfecția băncilor - recomandările DSP Prahova către școli, pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă

Încă trei decese cauzate de virusul gripal de tip A, subtip H1, au fost înregistrate ieri în România. Este vorba despre trei femei, de 43 de ani, de 51 de ani și de 72 de ani, din Prahova, Gorj și București. În județul Prahova, acesta este al patrulea deces cauzat de gripă. La nivel național, 23 de persoane și-au pierdut până acum viața din cauza gripei, după cum a transmis Institutul Național de Sănătate Publică. Ministrul Sănătății a anunțat că România este în pragul unei epidemii de gripă, săptămâna trecută înregistrându-se 1.155 cazuri de gripă clinică, la nivel național, dintr-un total de peste 90.000 de cazuri de viroze respiratorii. Având în vedere această situație, Direcția de Sănătate Publică Prahova a transmis Inspectoratului Școlar Județean, iar acesta, la rândul său, a transmis tuturor unităților de învățământ, o adresă privind instituirea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în școli.

Alte stiri recente

1885 vizualizari
23 ian. 2019 20:55

Hora Unirii, dansată de elevii Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina

Pentru că joi, 24 Ianuarie, este zi liberă, elevii și profesorii Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina au sărbătorit cu o zi mai devreme Unirea Principatelor Române. În curtea instituției, elevi din toate ciclurile de învățământ (primar, gimnazial, liceal) au dansat Hora Unirii, pentru a marca astfel împlinirea a 160 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a pus bazele dezvoltării moderne a României prin reformele aplicate în scurta sa perioadă de domnie.

1897 vizualizari
23 ian. 2019 19:56

"Mândria de a fi român", un proiect educațional dedicat Micii Uniri, desfășurat la Școala "Ion Câmpineanu" din Câmpina

Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu" din Câmpina și Școala Gimnazială Nistorești, aparținând de Liceul Teoretic "Aurel Vlaicu" Breaza, au desfășurat miercuri, 23 ianuarie, un proiect educațional intitulat "Mândria de a fi român". Acest proiect s-a adresat elevilor din ciclul primar și a fost dedicat aniversării Zilei Unirii Principatelor Române. (video)