Festivalul-concurs de muzică populară "Flori de cântec prahovean", organizat de Școala Gimnazială "Învățător Ion Mateescu" din Poiana Câmpina, a ajuns la cea de-a VIII-a ediție. Este adevărat, evenimentul nu a avut loc în anii marcați de pandemie, dar a fost reluat ulterior, spre bucuria copiilor care doresc să participe la astfel de concursuri, să urce pe scenă, să cânte și să încânte publicul.
Peste 70 de copii din județul Prahova s-au înscris la acest festival-concurs structurat pe două categorii de vârstă: 6-10 ani și 11-15 ani. Copii talentați și foarte bine pregătiți, cu frumoase costume populare și ținută scenică, tineri artiști care ne demonstrează că folclorul prahovean, folclorul românesc, în general, este pe mâini bune. Evenimentul a fost o adevărată desfășurare de forțe, pe parcursul a aproape opt ore, în condițiile unei participări numeroase.
În deschiderea Festivalului-concurs “Flori de cântec prahovean”, s-au adresat publicului directorul Școlii Gimnaziale “Înv. Ion Mateescu” - profesor Elena Nițu și coordonatorul acestui eveniment, încă de la prima ediție, profesor învățământ primar Virginia Teodoru. (video) Din echipa de organizare au mai făcut parte profesoarele Maria Dobre și Mădălina Ștefan.
Prezentarea festivalului a fost făcută de Daria Mocanu, fostă elevă a școlii din Poiana Câmpina, fostă concurentă la “Flori de cântec prahovean”, în prezent elevă la Colegiul Național “Nicolae Grigorescu” din Câmpina și membră în Ansamblul Folcloric “Ghiocelul” al Casei de Cultură “Geo Bogza”.
În deschiderea evenimentului au cântat (în afara concursului): Grupul vocal “Mugurașii” de la Școala Gimnazială “Învățător Ion Mateescu” din Poiana Câmpina (profesor coordonator Violeta Modoran), Grupul vocal “Anotimpul fanteziei” din Filipeștii de Târg (îndrumător Ciprian Miftode), Jessica Maria Staicu (pregătită de prof. Dănuț Andrei) și Ștefania Aligică (prof. David Gheorghe).
Odată început concursul, misiunea juriului (condus de profesor de educație muzicală Angelica Ianculescu, director al Școlii Gimnaziale “H.M. Berthelot” din Ploiești) nu a fost deloc ușoară. Sunt mulți copii talentați, care se pregătesc intens, studiază, chiar urmează cursuri de canto popular cu profesori de specialitate. Vă prezentăm în continuare lista câștigătorilor Festivalului-concurs de muzică populară “Flori de cântec prahovean” 2024. Felicitări câștigătorilor, felicitări tuturor participanților, profesorilor lor coordonatori, dar și părinților care îi susțin pe copii pe acest drum deloc ușor al artei, al muzicii.
Categoria 6-10 ani
Trofeu festivalului - Agnes Maria Stănciulescu, Școala Gimnazială Măgurele, îndrumător Elena Olteanu
Premiul I - Sara Beșleagă, Casa de Cultură Mizil, îndrumător Karla Trandafir
Premiul II - Ștefania Vișan, Școala Gimnazială Boldești Grădiștea, îndrumător Karla Trandafir
Premiul III - Patrick Nicolas Chirobocea, Școala Populară de Arte/Ploiești, Clasa externă Măneciu, Centrul Județean de Cultură Prahova, îndrumător Cătălina Chițimia Țigău
Mențiune I - Natalia Elena Bulei Botoacă, Școala Gimnazială Nr. 2 Comarnic, îndrumător Dănuț Andrei
Mențiune II - Maria Antonia Robescu, Școala Gimnazială Nr. 1 Telega, îndrumător Izabela Ciocănescu
Premiul Special 1 - Luca Patrick Ștefan, Școala Populară de Artă Ploiești, îndrumător David Gheorghe
Premiul Special 2 - Maria Alexandra Bucur, Școala Populară de Artă Ploiești, îndrumător David Gheorghe
Premiul Special 3 - Ioana Carolina Bucur, Școala Populară de Artă Ploiești, îndrumător David Gheorghe
Categoria 11-15 ani
Trofeul festivalului - Alexia Ioana Tacea, Școala Populară de Arte Ploiești, Clasa externă Măneciu, Centrul Județean de Cultură Prahova, îndrumător Cătălina Chițimia Țigău
Premiul I - Maya Elena Burloiu, Casa de Cultură “Geo Bogza” Câmpina, îndrumător Dănuț Andrei
Premiul II - Anna Maria Giulia Moacă, Liceul “Simion Stolnicu” Comarnic, îndrumător Dănuț Andrei
Premiul III - Denisa Sitaru, Clubul Copiilor Câmpina, îndrumător Alice Botoacă
Mențiune I – Giulia State, Clubul Copiilor Câmpina, îndrumător Alice Botoacă
Mențiune II - Medeea Mihaela Bratu, Palatul Copiilor Ploiești, îndrumător Cristina Nicoleta Stănescu
Premiul Special - Bianca Ioana Constantin, Școala Gimnazială “Grigore Moisil” Ploiești, îndrumător Elena Olteanu
Profesor doctor Aurel Constantin Soare, directorul Colegiului Național Militar ”Dimitrie Cantemir” Breaza, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naționale a României.
Ultima ediție din acest an a ”Seratelor Hasdeu” va avea loc joi, 19 decembrie 2024, între orele 17.00 și 19.00, la Castelul ”Iulia Hasdeu” din Câmpina.
La Râmnicu Sărat a avut loc sâmbătă, 7 decembrie 2024, ediția a III-a a Concursului național ”Colinda prin sat”, organizat de Primăria municipiului Rm. Sărat și Centrul cultural ”Florica Cristoforeanu” din localitate.
Sâmbătă, 14 decembrie 2024, de la ora 17.00, la Casa de Cultură ”Geo Bogza” din Câmpina va avea loc un concert caritabil de colinde, susținut de Elena Sima și Adrian Ciucă.