Lecția de patriotism pe care ne-au dat-o basarabenii de la Cimișlia

Eveniment (Categoria articolului)

După cum știți deja din articolele noastre precedente, la Câmpina s-a sărbătorit, săptămâna trecută, împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Țara Mamă, evenimentul fiind marcat printr-un simpozion istoric și un superb spectacol folcloric. La ambele acțiuni au participat și oaspeți de la Cimișlia (Republica Moldova), localitate înfrățită cu municipiul Câmpina. Iar frații de peste Prut ne-au oferit tuturor o adevărată lecție de patriotism.

Chiar în debutul simpozionului, atunci când s-a intonat Imnul de Stat al României, singura persoană din sală care a cântat, dovedind că ştie toate cuvinte imnului, a fost directorul Casei de Cultură din Cimişlia, Vasile Popovschi. Îmbrăcat în costum popular, cu opinci în picioare, Popovschi a cântat din suflet și cu mult suflet “Deșteaptă-te, române!”, atrâgând atenția tuturor, inclusiv a primarului Horia Tiseanu: „Ţin să remarc că domnul Vasile Popovschi, noul director al Casei de Cultură din Cimişlia, a cântat Imnul României şi a rostit toate versurile. Mi s-a părut extraordinar acest lucru, faptul că dumnealui a cântat Imnul României, chiar dacă vremelnic se află într-o altă republică. Vă invit şi pe dvs. să aveţi mai mult curaj şi să cântăm Imnul de Stat, începând cu mine, atunci se intonează, pentru că aşa fac şi americanii şi toţi cetăţenii statelor care îşi respectă istoria, care sunt patrioţi şi patriotismul nu înseamnă neapărat naţionalism, ci să ţii la ţara ta”.
Apoi, când consilierul local de la Cimișlia, Sergiu Suhan, a citit Declaraţia de Unire adoptată în localitatea de peste Prut pe 16 februarie 2018, patosul din vocea sa, accentul specific, dar mai ales puterea şi dorinţa de unire izvorâte din mesajul Declaraţiei au determinat întreaga sală să se ridice în picioare şi să aplaude.
Un alt moment emoționant a avut loc pe scena Casei de Cultură “Geo Bogza” în timpul spectacolului folcloric. Acelaşi Vasile Popovschi, directorul Casei de Cultură din Cimişlia, a interpretat mai multe melodii, printre care și „România, ţara mea de dor” (compoziție proprie), iar unul dintre membrii delegaţiei de la Cimişlia a urcat pe scenă cu un steag tricolor. Publicul a aplaudat îndelung acest moment deosebit.

Citiți și "Basarabia, pământ românesc", simpozion dedicat unirii Basarabiei cu Țara Mamă

Hora Unirii, dansată de ansamblurile folclorice din Câmpina și Cimișlia la împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România

5107 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

3132 vizualizari
04 dec. 2018 21:20

"100 ROmantic" a Deliei Lazăr, cea mai bună colecție a Festivalului de modă "City Fashion Week - 2018" de la Cluj-Napoca

Cu siguranță, 2018 reprezintă un an de excepție pentru designerul Delia Lazăr, câmpineanca noastră care a fondat brand-ul Dahlia Couture. După mai multe premii obținute în țară, după premiul "The Best Dress" obținut în Dubai, la "World Fashion Festival Awards", Delia Lazăr a câștigat și premiul pentru "Cea mai bună colecție" la Festivalul "City Fashion Week", desfășurat la Cluj-Napoca, la finalul lunii noiembrie. "100 ROmantic" este o colecție deosebită, o colecție superbă, dedicată Centenarului Marii Uniri, dedicată fascinantei spiritualități românești.

6837 vizualizari
03 dec. 2018 21:08

Primarul comunei Poiana Câmpina, Alin Moldoveanu, a primit distincția "Omul Unirii" din partea autorităților din Căușeni (Republica Moldova)

Primarul comunei Poiana Câmpina, Alin Moldoveanu, a primit titlul onorific "Omul Unirii", distincție acordată de autoritățile Raionului Căușeni din Republica Moldova (președintele raionului - Nicolae Golban) și de Muzeul Memorial "Alexei Mateevici" din Zaim (director prof. Ion Găină). S-a întâmplat chiar pe 1 Decembrie 2018, de Ziua Națională a României, la inaugurarea "Aleii Domnitorilor" din Zaim, localitate înfrățită cu Poiana Câmpina.

Alte stiri recente

1654 vizualizari
10 dec. 2018 18:20

Apa potabilă va fi sistată marți, 11 decembrie, la Poiana Câmpina, din cauza unei avarii

HidroPrahova anunță sistarea furnizării apei potabile în comuna Poiana Câmpina, marți, 11 decembrie 2018, între orele 7.00-13.00. Se ia această măsură pentru remedierea unei avarii produse la conducta principală de alimentare cu apă.

2227 vizualizari
10 dec. 2018 16:49

Haideți să punem mână de la mână și să reconstruim casa unei familii greu încercate, din Câmpina!

Pe 23 noiembrie 2018, în Câmpina, pe Strada Granicului, izbucnea un incendiu care distrugea aproape în totalitate o casă. A fost un dezastru. Și este un dezastru pentru familia aceea simplă, extrem de modestă, care locuia aici, la Granicului nr.4: străbunica, bunica, două fete și copiii lor (un băiețel și două fetițe). Un necaz pe care nu-l dorim nimănui, dar iată că se abate uneori asupra unor oameni. În prag de iarnă, patru femei și trei copiii au rămas fără casă.