După cum știți deja din articolele noastre precedente, la Câmpina s-a sărbătorit, săptămâna trecută, împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Țara Mamă, evenimentul fiind marcat printr-un simpozion istoric și un superb spectacol folcloric. La ambele acțiuni au participat și oaspeți de la Cimișlia (Republica Moldova), localitate înfrățită cu municipiul Câmpina. Iar frații de peste Prut ne-au oferit tuturor o adevărată lecție de patriotism.
Chiar în debutul simpozionului, atunci când s-a intonat Imnul de Stat al României, singura persoană din sală care a cântat, dovedind că ştie toate cuvinte imnului, a fost directorul Casei de Cultură din Cimişlia, Vasile Popovschi. Îmbrăcat în costum popular, cu opinci în picioare, Popovschi a cântat din suflet și cu mult suflet “Deșteaptă-te, române!”, atrâgând atenția tuturor, inclusiv a primarului Horia Tiseanu: „Ţin să remarc că domnul Vasile Popovschi, noul director al Casei de Cultură din Cimişlia, a cântat Imnul României şi a rostit toate versurile. Mi s-a părut extraordinar acest lucru, faptul că dumnealui a cântat Imnul României, chiar dacă vremelnic se află într-o altă republică. Vă invit şi pe dvs. să aveţi mai mult curaj şi să cântăm Imnul de Stat, începând cu mine, atunci se intonează, pentru că aşa fac şi americanii şi toţi cetăţenii statelor care îşi respectă istoria, care sunt patrioţi şi patriotismul nu înseamnă neapărat naţionalism, ci să ţii la ţara ta”.
Apoi, când consilierul local de la Cimișlia, Sergiu Suhan, a citit Declaraţia de Unire adoptată în localitatea de peste Prut pe 16 februarie 2018, patosul din vocea sa, accentul specific, dar mai ales puterea şi dorinţa de unire izvorâte din mesajul Declaraţiei au determinat întreaga sală să se ridice în picioare şi să aplaude.
Un alt moment emoționant a avut loc pe scena Casei de Cultură “Geo Bogza” în timpul spectacolului folcloric. Acelaşi Vasile Popovschi, directorul Casei de Cultură din Cimişlia, a interpretat mai multe melodii, printre care și „România, ţara mea de dor” (compoziție proprie), iar unul dintre membrii delegaţiei de la Cimişlia a urcat pe scenă cu un steag tricolor. Publicul a aplaudat îndelung acest moment deosebit.
Citiți și "Basarabia, pământ românesc", simpozion dedicat unirii Basarabiei cu Țara Mamă
Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina a fost duminică, 19 ianuarie 2025, gazda unui eveniment interesant - o discuție și un work-shop despre securitatea cibernetică.
În continuarea manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale, la Câmpina a avut loc sâmbătă dimineață prima ediție a Galei Scriitorilor Câmpineni, eveniment găzduit de Casa Tineretului.
Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina este una dintre instituțiile de elită ale învățământului la nivel județean și nu trece zi de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, fără ca aici să nu se organizeze o acțiune.
Sâmbătă, 18 ianuarie 2025, de la ora 11.00, la Casa Tineretului va avea loc "Gala scriitorilor câmpineni", un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale.