Lecția de patriotism pe care ne-au dat-o basarabenii de la Cimișlia

Eveniment (Categoria articolului)

După cum știți deja din articolele noastre precedente, la Câmpina s-a sărbătorit, săptămâna trecută, împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Țara Mamă, evenimentul fiind marcat printr-un simpozion istoric și un superb spectacol folcloric. La ambele acțiuni au participat și oaspeți de la Cimișlia (Republica Moldova), localitate înfrățită cu municipiul Câmpina. Iar frații de peste Prut ne-au oferit tuturor o adevărată lecție de patriotism.

Chiar în debutul simpozionului, atunci când s-a intonat Imnul de Stat al României, singura persoană din sală care a cântat, dovedind că ştie toate cuvinte imnului, a fost directorul Casei de Cultură din Cimişlia, Vasile Popovschi. Îmbrăcat în costum popular, cu opinci în picioare, Popovschi a cântat din suflet și cu mult suflet “Deșteaptă-te, române!”, atrâgând atenția tuturor, inclusiv a primarului Horia Tiseanu: „Ţin să remarc că domnul Vasile Popovschi, noul director al Casei de Cultură din Cimişlia, a cântat Imnul României şi a rostit toate versurile. Mi s-a părut extraordinar acest lucru, faptul că dumnealui a cântat Imnul României, chiar dacă vremelnic se află într-o altă republică. Vă invit şi pe dvs. să aveţi mai mult curaj şi să cântăm Imnul de Stat, începând cu mine, atunci se intonează, pentru că aşa fac şi americanii şi toţi cetăţenii statelor care îşi respectă istoria, care sunt patrioţi şi patriotismul nu înseamnă neapărat naţionalism, ci să ţii la ţara ta”.
Apoi, când consilierul local de la Cimișlia, Sergiu Suhan, a citit Declaraţia de Unire adoptată în localitatea de peste Prut pe 16 februarie 2018, patosul din vocea sa, accentul specific, dar mai ales puterea şi dorinţa de unire izvorâte din mesajul Declaraţiei au determinat întreaga sală să se ridice în picioare şi să aplaude.
Un alt moment emoționant a avut loc pe scena Casei de Cultură “Geo Bogza” în timpul spectacolului folcloric. Acelaşi Vasile Popovschi, directorul Casei de Cultură din Cimişlia, a interpretat mai multe melodii, printre care și „România, ţara mea de dor” (compoziție proprie), iar unul dintre membrii delegaţiei de la Cimişlia a urcat pe scenă cu un steag tricolor. Publicul a aplaudat îndelung acest moment deosebit.

Citiți și "Basarabia, pământ românesc", simpozion dedicat unirii Basarabiei cu Țara Mamă

Hora Unirii, dansată de ansamblurile folclorice din Câmpina și Cimișlia la împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România

6364 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1667 vizualizari
08 iun. 2023 20:29

”Vis de copil”, concert cu și pentru copii, la Câmpina

Sâmbătă, 10 iunie, de la ora 17.00, la Casa Tineretului din municipiul Câmpina va avea loc un concert intitulat ”Vis de copil”.

1982 vizualizari
08 iun. 2023 18:40

Anna Lesko și Direcția 5 vor concerta la Festivalul Cireșelor de la Bănești

În week-end-ul 17-18 iunie, la Bănești, în satul Urleta, va avea loc o nouă ediție a tradiționalei manifestări Festivalul Cireșelor.

Alte stiri recente

1367 vizualizari
08 iun. 2023 21:29

Alin Moldoveanu, primarul Câmpinei, s-a întors în PNL

1 comentarii

Anunțul revenirii primarului municipiului Câmpina în Partidul Național Liberal a fost făcut astăzi, într-o conferință de presă comună, susținută de Alin Moldoveanu împreună cu Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean și președinte al PNL Prahova.

1937 vizualizari
08 iun. 2023 19:41

CS Câmpina a ajuns în primele opt echipe din țară. Vineri dimineață va juca în fața campioanei naționale, CSM București

După cum v-am informat în premieră, CS Câmpina a trecut de faza grupelor la turneul final al Campionatului Național de Handbal Feminin juniori IV și va juca în faza a doua, calificându-se între primele opt echipe din România.