Ziua Armatei Române, sărbătorită la Câmpina la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire Națională

Eveniment (Categoria articolului)

Armata Română este sărbătorită în fiecare an la 25 Octombrie. Astăzi, 25 Octombrie 2022, poate au fost mai puțini cei care s-au gândit la semnificația acestei zile și mai mulți cei pe care gândul i-a dus la războiul de la granița României, din Ucraina. Chiar și așa, Armata rămâne simbolul eliberării și reîntregirii teritoriului național în cel de-al doilea război mondial, precum și instituția în care românii au cea mai mare încredere.

La Câmpina, manifestările dedicate Zilei Armatei Române s-au desfășurat după tiparul obișnuit. A fost mai întâi salutul drapelului de luptă, urmat o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în frunte cu părintele protoiereu Grigore Melnic, apoi au urmat discursurile primarului Alin Moldoveanu, subprefectului Alexandru Vane (care a transmis mesajul premierului Nicolae Ciucă) și colonelului (r) Marian Dulă, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Câmpina.
Au fost depuse coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire Națională din Parcul Trandafirilor din partea: Primăriei Câmpina, Prefecturii Prahova, Bazei 2 Logistică Valahia (comandant col. Sorin Mimiligă), Școlii de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr”, Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență – Detașamentul de Pompieri Câmpina, Poliției Municipale Câmpina, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din MApN, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din MAI, consilierului independent Costel Filip, Partidului Social Democrat, Partidului Verde, Partidului Oamenilor Liberi, Spitalului Municipal, Spitalului de Psihiatrie Voila, Școlii Postliceale “Louis Pasteur”, Școlii Gimnaziale Centrale, Colegiului Național “Nicolae Grigorescu”, Liceului Tehnologic Energetic, Liceului Tehnologic “Constantin Istrati”, Liceului Tehnologic Mecanic, CAR Pensionari, Asociația Pensionarilor, societății Cameron, Fundației Zamolxes.
La finalul festivităților a urmat momentul cel mai așteptat, parada militară, aplaudată de cei prezenți la eveniment (în număr nu foarte mare, din păcate). Au defilat, pe acordurile Fanfarei Prahova a Centrului Cultural Județean, detașamente de la Garnizoana Ploiești - Baza 2 Logistică Valahia, Școala de Poliție, Detașamentul de Pompieri, Poliția Locală Câmpina.

După eliberarea teritoriului naţional, la 25 Octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, care a marcat sfârşitul celui de-al doilea război mondial în Europa. Efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă. Ziua de 25 Octombrie este, prin urmare, una dintre cele mai importante sărbători naţionale, în care poporul român îşi omagiază armata, faptele ei de arme din trecutul mai depărtat şi mai apropiat, pe toţi cei care astăzi, în haină militară, sunt la datorie.

 

3690 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2197 vizualizari
20 sept. 2023 22:21

Câmpina a demonstrat că are talente care pot susține un spectacol foarte reușit

Unul dintre obiectivele nedeclarate ale primei ediții a Festivalului CâmpinArtelor și Sporturilor a fost acela de a demonstra că există pe plan local talente care pot susține un spectacol foarte reușit, atât cu soliști, cât și cu instrumentiști, cu grupuri vocal-instrumentale, dar și cu ansambluri folclorice de dansuri.

1667 vizualizari
20 sept. 2023 21:51

”Pedalăm cu zâmbete”, un marș al bicicliștilor în cadrul Festivalului CâmpinArtelor și Sporturilor

Câteva zeci de bicicliști, dintre care - foarte îmbucurător - mulți copii, s-au aliniat duminică, 17 septembrie, în fața Centrului de Informare și Promovare Turistică din Câmpina pentru un marș intitulat ”Pedalăm cu zâmbete”.

Alte stiri recente

1130 vizualizari
21 sept. 2023 21:05

La Câmpina, noul an școlar a început cu probleme cu iz politic și nu numai

Suntem doar în a doua săptămână a noului an școlar și deja apar probleme cu un puternic iz... politic, ceea ce nu ar avea ce să caute într-o societate normală, într-un sistem de educație sănătos. Se întâmplă la Câmpina unde apropierea anului electoral 2024 pare să fi încețoșat mințile unor politicieni care par dispuși la orice de dragul unor voturi.

1113 vizualizari
21 sept. 2023 18:52

A fost dat startul lucrărilor de realizare a rețelelor de apă și canalizare în Breaza, Comarnic și Sinaia

Miercuri, 20 septembrie, în localitățile Breaza, Comarnic și Sinaia a fost dat startul oficial al lucrărilor de realizare a rețelei de apă și canalizare, proiect care se derulează prin Hidro Prahova, cu finanțare europeană, valoarea totală - pentru toate cele 42 localități din județ, incluse în acest proiect - fiind de aproximativ 700 milioane euro.