Armata Română este sărbătorită în fiecare an la 25 Octombrie. Astăzi, 25 Octombrie 2022, poate au fost mai puțini cei care s-au gândit la semnificația acestei zile și mai mulți cei pe care gândul i-a dus la războiul de la granița României, din Ucraina. Chiar și așa, Armata rămâne simbolul eliberării și reîntregirii teritoriului național în cel de-al doilea război mondial, precum și instituția în care românii au cea mai mare încredere.
La Câmpina, manifestările dedicate Zilei Armatei Române s-au desfășurat după tiparul obișnuit. A fost mai întâi salutul drapelului de luptă, urmat o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în frunte cu părintele protoiereu Grigore Melnic, apoi au urmat discursurile primarului Alin Moldoveanu, subprefectului Alexandru Vane (care a transmis mesajul premierului Nicolae Ciucă) și colonelului (r) Marian Dulă, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Câmpina.
Au fost depuse coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire Națională din Parcul Trandafirilor din partea: Primăriei Câmpina, Prefecturii Prahova, Bazei 2 Logistică Valahia (comandant col. Sorin Mimiligă), Școlii de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr”, Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență – Detașamentul de Pompieri Câmpina, Poliției Municipale Câmpina, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din MApN, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din MAI, consilierului independent Costel Filip, Partidului Social Democrat, Partidului Verde, Partidului Oamenilor Liberi, Spitalului Municipal, Spitalului de Psihiatrie Voila, Școlii Postliceale “Louis Pasteur”, Școlii Gimnaziale Centrale, Colegiului Național “Nicolae Grigorescu”, Liceului Tehnologic Energetic, Liceului Tehnologic “Constantin Istrati”, Liceului Tehnologic Mecanic, CAR Pensionari, Asociația Pensionarilor, societății Cameron, Fundației Zamolxes.
La finalul festivităților a urmat momentul cel mai așteptat, parada militară, aplaudată de cei prezenți la eveniment (în număr nu foarte mare, din păcate). Au defilat, pe acordurile Fanfarei Prahova a Centrului Cultural Județean, detașamente de la Garnizoana Ploiești - Baza 2 Logistică Valahia, Școala de Poliție, Detașamentul de Pompieri, Poliția Locală Câmpina.
După eliberarea teritoriului naţional, la 25 Octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, care a marcat sfârşitul celui de-al doilea război mondial în Europa. Efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă. Ziua de 25 Octombrie este, prin urmare, una dintre cele mai importante sărbători naţionale, în care poporul român îşi omagiază armata, faptele ei de arme din trecutul mai depărtat şi mai apropiat, pe toţi cei care astăzi, în haină militară, sunt la datorie.
11 Octombrie a fost o zi încărcată cu emoție, bucurie, zâmbete și culoare pebtru cadrele didactice, elevii și părinții Școlii Gimnaziale ”Ion Câmpineanu” din Câmpina la aniversarea a 161 ani de existență.
Un eveniment cinematografic extraordinar va avea loc pe 26 octombrie 2024, de la ora 19.00, la Casa Municipală de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina. Este vorba despre avanpremiera filmului "Moromeții 3", cu Horațiu Mălăele și Alex Călin în rolurile principale.
Școala Gimnazială Centrală (fosta Școală Generală nr. 2) din Câmpina aniversează sâmbătă, 5 octombrie, 110 ani de existență. Sărbătoarea a avut loc vineri, atunci când toți elevii și cadrele didactice au defilat de la Școala Centrală până la Casa Tineretului, pe Bulevardul Carol I.
Primul eveniment din cadrul Festivalului "Serbările Toamnei" 2024 a fost tradiționala premiere a elevilor care au obținut premii la olimpiadele școlare și concursurile naționale și a sportivilor campioni și vicecampioni naționali.