Sunt câțiva ani buni de când în Primăria Câmpina lucrurile nu mai merg deloc bine. S-au acumulat multe tensiuni, multe probleme, a apărut o stare generală de neîncredere, de suspiciune, iar toate acestea se reflectă, normal, în activitatea instituției și în relația cu cetățeanul. Lipsa transparenței în actul decizional, comunicarea dezastruoasă și neasumarea responsabilității începând cu cel mai înalt nivel - acestea sunt trei dintre marile probleme ale Primăriei Câmpina.
Transparenţa în actul decizional este „sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire”. Transparenţa, în sens larg, se referă la accesul liber la informaţie de orice fel, la posibilitatea de a opta sub orice formă, la participarea cetățenilor la procesul de luare a deciziilor. Sigur, vorbim acum de lucruri sfinte în condițiile în care, la Primăria Câmpina, chiar și cei ce vin în audiență sunt triați, nu intră orice și nu cu orice problemă. Cum să avem pretenția ca omul de rând să știe ce se întâmplă în Primărie, când inclusiv consilierii locali au dificultăți cu aflarea unor informații. De presă, nici nu mai vorbim. La presa rea nu spunem nimic, la presa bună spunem doar ce vrem. Și cum să avem pretenția ca omul de rând să afle stadiul unei lucrări, justificarea unor cheltuieli sau explicația pentru greșelile făcute la un proiect sau la executarea unei investiții (iar greșeli au tot fost, mai ales în ultimii ani), când primarul localității nici raportul anual de activitate nu și-l depune, deși legea îl obligă. Iar consilierii locali sunt în aceeși situație.
Comunicarea dezastruoasă la nivel de percepţie publică este în mare parte rodul lipsei totale de transparenţă. În mileniul III, în care există atâtea posibilităţi de comunicare în timp real cu oamenii, la Primăria Câmpina dăm înapoi în loc să mergem înainte. Există un site al Primăriei, plătit din banii câmpinenilor, unde sunt secţiuni neactualizate de ani de zile. Astfel, spre a da numai câteva exemple, din secţiunea „Viaţa sportivă” aflăm că avem pistă de motocros şi cluburi de fotbal (Unirea, FCM), dar acestea nu mai există de ani de zile. Penibilă este şi situaţia de la secţiunea „Învăţământ”, de unde aflăm că „noua clădire a Şcolii Generale nr. 2 va fi finalizată în anul 2007 şi va purta numele Şcoala Centrală”. (Aveți atașate poze de pe site).
Există un ziar al Primăriei, care pe site-ul instituţiei nu mai apare din octombrie 2016, adică de un an. De asemenea, Primăria Câmpina este repetentă la capitolul comunicare şi pe reţelele de socializare, acolo unde alte primării comunică permanent cu cetățenii. Cât despre conferinţe de presă la Primăria Câmpina, nu ne amintim de așa ceva în ultimii 3-4 ani.
În fine, despre responsabilitate. Nimeni din Primărie nu este vinovat niciodată de nimic. Întotdeauna, de vină este cetățeanul, care nu înțelege cât muncesc oamenii din administrația locală, cu câte probleme se confruntă ei, cât stres este pe capul lor. Înțelegem de ce se întâmplă asta. L-a auzit cineva vreodată pe primarul Horia Tiseanu asumându-și răspunderea pentru o greșeală sau un eșec a/al instituției pe care o conduce, atenție, din 2004? În aceste condiții, normal că și subordonații săi procedează la fel. Este adevărat, din cauza celor mulți care nu ar fi avut ce căuta într-o primărie, au de suferit și cei (puțini) care chiar muncesc, sunt serioși și conștiincioși. Pentru că, da, în Primăria Câmpina avem și oameni foarte buni, poate pe nedrept puși în umbră de multiplele probleme ale instituției.
Ar mai fi multe de spus, dar ne oprim, deocamdată, aici. Cine vrea să înţeleagă, înţelege oricum. Cine trebuie să înțeleagă, va reacționa ca de obicei și va da vina pe CampinaTV.ro că nu are ce scrie.
Alarmele telefoanelor mobile ale multor câmpineni au sunat din nou în această seară, în jurul orei 18.50, un mesaj RO-ALERT anunțând prezența unui urs pe Calea Doftanei, din Câmpina.
Veste tristă pentru Câmpina... Fostul primar al Câmpinei din perioada comunistă, Petre Câmpeanu, a încetat din viață la aproape 85 ani.
În cursul zilei de vineri, 6 septembrie, polițiștii au fost sesizați de către o femeie din Cornu, că fostul ei concubin a încălcat ordinul de protecție pe care aceasta îl obținuse de la Judecătoria Câmpina împotriva lui.
Traficul de droguri reprezintă unul dintre cele mai periculoase flageluri ale acestor ani, polițiștii acționând constant pentru combatarea acestui fenomen cu efecte inimaginabile, mai ales pe termen lung.