În cadrul celei de-a XIV-a ediții a Târgului Mierii, care se desfășoară în acest week-end la Casa Tineretului din Câmpina, primarul Horia Tiseanu și Daniel Liviu Moise - președintele Asociației Apicole "Valea Prahovei" au semnat un protocol prin care Câmpina să devină un "oraș prieten al albinelor". Ce înseamnă acest lucru? Adoptarea unor măsuri pentru sprijinirea activităților apicole, realizarea unor amenajări peisagistice bazate pe specii favorabile albinelor, reducerea utilizării erbicidelor, derularea unor campanii de informare și conștientizare ecologică etc.
La nivel european, primele orașe în care s-au semnat astfel de protocoale au fost Paris și Bruxelles, iar în România - Râmnicu Vâlcea. Câmpina este cel de-al doilea oraș din țară unde se încheie un astfel de protocol între apicultori și administrația locală. La nivelul UE, se intenționează crearea unei rețele de orașe europene - prietene ale albinelor.
"Semnăm acest protocol prin care vrem să dezvoltăm puțin baza pe care se situează apicultura în municipiul Câmpina. Ne dorim să demonstrăm că suntem un oraș care susține apicultura și că suntem un oraș prieten al albinelor", a afirmat primarul Horia Tiseanu. (video)
"Oraș - prieten al albinelor este o noțiune despre care se vorbește tot mai mult în Europa, mai ales după distrugerile ecologice care se produc. Acest proiect este gândit ca o necesitate nu doar pentru salvarea albinelor, ci pentru salvarea mediului în care trăim. Câmpina, deși a fost o localitate puternic industrializată, și-a păstrat și numărul mare de zile însorite într-un an, 183 după cum spun specialiștii, dar și aerul curat. Dorim să menținem starea de sănătate a mediului de aici, iar Primăria Câmpina a fost de acord cu acest protocol de colaborare propus de noi pentru îmbunătățirea calității vieții urbane. Albinele, pe lângă produsele stupului, ne dau și o imagine clară a sănătății mediului", a declarat Daniel Liviu Moise, președintele Asociației Apicole "Valea Prahovei". (video)
Citiți și: Târgul Mierii Câmpina 2019, o pledoarie pentru o alimentație sănătoasă
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.