Ești din Câmpina și stai în Diaspora - cum se ”trăiește” pandemia de coronavirus în... Turku, Finlanda

Social (Categoria articolului)

În urma tot mai multor mesaje ale unor cititori, inclusiv din afara țării, prezentăm, în serial, modul în care simt, trăiesc, înfruntă pandemia de coronavirus câmpineni aflați peste hotare. Ești din Câmpina și stai în Diaspora - cum se "trăiește" pandemia de coronavirus în orașul tău, aceasta este denumirea noului serial care va cuprinde povești adevărate, triste, dar adevărate, de la rude, prieteni (reali sau doar virtuali), cunoscuți, apropiați, oameni care se află departe de Câmpina și care au dorit să spună, să comunice, să transmită, într-un fel sau altul, mesaje celor de acasă. Dacă sunteți într-o asemenea situație sau cunoașteți câmpineni aflați în afara granițelor și care vor să ne spună cum se simte pandemia de coronavirus în orașul lor, îi așteptăm să ne transmită gândurile lor pe pagina noastră de Facebook - CampinaTV sau la adresa de e-mail: tv.online.campina@gmail.com.

Marcian este din Câmpina și locuiește la Turku, în Finlanda, contactându-ne pentru a ne relata care este starea de spirit din această țară splendidă. ”Sunt în Finlanda de cinci ani împreună cu fiul meu. Atmosfera din Finlanda este foarte liniștită, mai animată în timpul verii când este ziuă non-stop, dar, este adevărat, de vreo două-trei săptămâni, parcă e din ce în ce mai liniștită... Finlandezii sunt un popor foarte civilizat, cred că este maximul nivelului de civilizație din Uniunea Europeană. Dacă îi respecți și le respecți legile, primești respect, ajutor și nu prea se fac diferențe. Ca țară este extrem de frumoasă, păcat că ninge mult, dar verdele din perioada verii este atât de frumos... Nu există oameni fără adăpost, învățământul și sănătatea cred că sunt cele mai bune din lume. Totuși, în privința sistemului sanitar, trebuie să vă spun că atâta timp cât ai un venit peste 600 euro net/lună, factura o plătești tu, dacă beneficiezi de ajutor social (580 euro/lună, factura o plătește casa de sănătate. În general este o țară foarte scumpă, dar lipsită de griji, statul chiar are grijă de tine când ai nevoie. Momentan, în zona în care stau nu sunt restricții, dar se simte, se apropie și aici. Doar regiunea Ussima (zona capitalei Helsinki) este închisă, restricționată, pentru că acolo sunt 85% din cazuri, fiind și cea mai populată zonă. Încă nu a apărut poliția pe străzi, pe aici o vezi rar, iar atunci când apare, sigur ai încălcat legea. Oamenii sunt liniștiți, dar și extrem de disciplinați și se vor respecta fără crâcnire orice restricții sau orice alte decizii pe care le vor lua autoritățile. Din 7 aprilie s-au mai înăsprit restricțiile, mai ales la tracerea frontierei, la locurile de muncă și s-a interzis transportul public în comun. Urmăresc situația din România, deși am o părere foarte proastă despre sistemul medical românesc dezastruos, cu o educație proastă, cu un sistem politic, tipic românesc și cu o media care, în general, dramatizează și creează panică.  Cel mai mult m-a impresionat, de fapt, m-a uimit ura românilor față de românii din diaspora. Se propagă mesaje că vine diaspora și ne umple de boli. Nu fraților, nu vine nimeni să vă îmbolnăvească. Sunt români care au plecat pentru o viață mai bună, dar indiferent de culoare sau poziția lor socială, tot români sunt. Am un mesaj și pentru câmpineni – să fiți sănătoși, liniștiți, iubiți și mândri că locuiți în cel mai însorit, ferit, liniștit și cochet oraș din România”, ne-a declarat Marcian, din Câmpina, stabilit la Turku, în Finlanda.
În Finlanda, la data de 8 aprilie, se înregistrează 2.308 persoane confirmate cu coronavirus, 34 de decese, dar și 300 persoane vindecate.

Citiți și Ești din Câmpina și stai în Diaspora - cum se ”trăiește” pandemia de coronavirus în... Fredrikstad, Norvegia
Ești din Câmpina și stai în Diaspora - cum se ”trăiește” pandemia de coronavirus în... Zaragoza, Spania
Ești din Câmpina și stai în Diaspora - cum se ”trăiește” pandemia de coronavirus în... Dubai

 

2525 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

406 vizualizari
04 dec. 2020 10:51

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 4 decembrie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

1639 vizualizari
03 dec. 2020 05:38

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 3 decembrie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

Alte stiri recente

1640 vizualizari
03 dec. 2020 20:50

Demersuri ale Primăriei Câmpina pentru preluarea căilor ferate din localitate, a unității de jandarmi și a unui teren al Școlii de Poliție

Primăria Câmpina a transmis o adresă Senatului și Camerei Deputaților prin care își exprimă intenția de a prelua terenurile pe care se află căile ferate din interiorul municipiului, având în vedere faptul că acestea au fost scoase din uz, nu au nicio utilitate și nici n-o vor mai avea vreodată.

1156 vizualizari
03 dec. 2020 18:58

Emanoil Savin se implică în realizarea Centrului de Recuperare și Refacere pentru Veterani de la Mănăstirea Dealu

(P) Senatorul Emanoil Savin a decis să se alăture Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir” în realizarea Centrului de Recuperare și Refacere pentru Veterani de la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgoviște. Aici, membrii asociației (și nu numai ei) vor avea posibilitatea să-și aline traumele căpătate în misiunile din teatrele de operațiuni militare.