La Ploieşti a avut loc astăzi, 6 noiembrie, ceremonia de premiere a celor 11 pompieri aflaţi în prima linie la intervenția extrem de riscantă de la Breaza, atunci când s-au semnalat scurgeri dintr-un vagon al unui tren încărcat cu 2.000 tone nitrat de amoniu.
Cei 11 pompieri sunt: lt. col. Mihai Drăgan (şeful ISU Prahova), lt. col. Vinceţiu Năstase, cpt. Florin Chivu, plt. maj. Cătălin Ştefan, plt. maj. Adrian Croitoru, plt. adj. Cristinel Tudor, plt. maj. Constantin Bădiceanu, plt. maj. Dragoş Hodoiu, plt. maj. Mihai Constantinescu, sg. maj. Claudiu Sevastiţa, plt. maj. Mircea Comşa. Ei au primit diplome - înmânate de prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea - şi materiale oferite de societatea Conpet, pompierii fiind recompensaţi pentru că, realmente, au avut o intervenție de excepție pentru evitarea unei catastrofe. În cele 25 de vagoane ale trenului se aflat 2.000 tone de nitrat de amoniu, o cantitate de 100 de ori mai mare decât cea care a produs explozia de la Mihăilești, din 2004, în urma căreia 18 persoane și-au pierdut viața. De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a oferit diplome prefectului Mădălina Lupea şi şefului ISU Prahova, lt. col. Mihai Drăgan, pentru coordonarea intervenţiei din staţia Breaza Nord.
Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, sublocotenent Raluca Vasiloae, a precizat că pompierii premiaţi (cu excepţia şefului ISU) vor fi propuşi pentru avansare în grad înainte de termen şi vor fi citaţi prin ordinul de zi pe unitate.
Reamintim că săptămâna trecută, marţi, 31 octombrie, un tren de marfă care transporta 2.000 tone nitrat de amoniu a fost oprit în staţia Breaza Nord, după ce impiegatul de mișcare de la Comarnic, Ilie Șerban, a observat că dintr-un vagon se scurge nitrat de amoniu şi iese fum. Intervenţia a fost una de mare amploare, cu grad ridicat de risc, fiind de altfel evacuate 56 de persoane, pe o rază de un kilometru în jurul staţiei CFR. Mai bine de 70 de pompieri s-au luptat două ore şi jumătate pentru a ţine sub control situaţia, intervenţia fiind considerată o mare reuşită.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.