Luni, 22 mai, în cele mai multe instituții de învățământ, inclusiv de la nivelul municipiului Câmpina, a început greva generală, după ce negocierile demarate după greva de avertisment au eșuat.
În cele mai multe dintre școlile din Câmpina, cadrele didactice au declanșat greva generală. În unele locuri s-a trecut chiar la un orar special, cu ore numai ale profesorilor care nu participă la grevă, în alte școli, situația este încă în dinamică, detaliile modificându-se e la o zi la alta, de la o oră la alta. De asemenea, sunt instituții de învățământ unde nu se face grevă - Liceul Tehnologic Mecanic, dar sunt și alte instituții de învățământ - Școala Centrală și Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu”, unde procentul profesorilor care fac grevă depășește 90%.
”La nivelul tuturor federațiilor din învățământ s-a declanșat greva generală. La nivel național, aproximativ 85% dintre membrii de sindicat au aderat la grevă, procent care este în creștere, situația fiind asemănătoare și în Prahova, și în Câmpina. Speranța noastră este că lucrurile vor intra într-o normalitate pe care o așteptăm demult. Dacă negocierile ne vor fi favorabile și considerăm că este momentul să încetăm greva, o vom înceta, dacă nu, suntem hotârâți să mergem până obținem ceea ce trebuie să obținem, pentru că nu se mai poate continua astfel”, ne-a declarat profesor Adrian Popescu, lider al Sindicatului ”Școala Prahovei”, afiliat la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
Principalele revendicări ale sindicatelor din educație sunt:
- majorarea salariilor, astfel încât profesorul debutant să fie cel puțin la nivelul salariului mediu brut pe economie;
- instituirea regulii indexării anuale a salariilor;
- plata orelor suplimentare;
- acordarea drepturilor prevăzute de legislația în vigoare (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat);
- creșterea anuală a investițiilor în învățământ.
Teoretic, greva generală din învățământ va continua până la soluționarea revendicărilor sindicatelor, dar vă vom informa periodic asupra situației din învățământ.
În perioada 29 mai – 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundației Zamolxes a organizat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați să oferiți un cadou deosebit unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis din centrul municipiului Câmpina cea mai mare parte a problemei este rezolvată.
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
Elevi din Prahova, coordonați de cadre didactice dedicate, au fost parte activă a proiectului european eTwinning ”Marconi Legacy”, alături de colegi din Italia, Austria și Grecia.