Scriam recent despre faptul că la Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal Câmpina există o criză acută de medici. Din cele șapte posturi existente, doar patru sunt ocupate, iar în curând vor fi doar trei, pentru că una dintre doctorițe va intra în concediu prenatal. Este o situație extrem de delicată, iar cea mai mare problemă pe care o generează deficitul de medici este imposibilitatea asigurării gărzilor la Pediatrie. Comitetul Director al Spitalului Municipal a analizat această situație și a luat unele decizii în cadrul ședinței de vineri, 30 august 2019.
Deoarece gărzile nu pot fi acoperite în totalitate de către cei patru medici de la Pediatrie și din cauza faptul că nici medicii din afara Spitalului Municipal, încadrați cu contracte de prestări servicii, nu sunt suficienți pentru acoperirea liniei de gardă, Comitetul Director a stabilit următoarele măsuri pentru luna septembrie, după cum ne-a comunicat conducerea instituției:
- Se va asigura continuitate prin linia de gardă 27 din cele 30 de zile ale lunii septembrie 2019, cu medicii spitalului și cu cei externi.
- În zilele de 6, 20 și 27 septembrie, spitalul nu va acoperi linia de gardă pediatrie, cazurile urmând să fie rezolvate de medicii de la Compartimentul de Primiri Urgențe, iar cele mai grave urmând să fie direcționate la Spitalul de Pediatrie din Ploiești.
- În zilele de 6 și 20 septembrie, în intervalul echivalent perioadei de gardă, Compartimentul de Neonatologie va fi acoperit on-call de la domiciliu de către dr. Minerva Stanciu, medic primar specialitatea pediatrie. Se vor rezolva nașterile și posibilele urgențe apărute la copiii internați. În ziua de 27 septembrie, activitatea Compartimentului de Neonatologie va fi asigurată on-call, în intervalul 14.00 - 20.00, de dr. Minerva Stanciu, iar în intervalul orar 20.00 - 8.00, de către dr. Mihaela Apostoae, medic specialist neonatolog, aflată în relație de prestări servicii cu Spitalul Municipal Câmpina.
- În zilele de 6, 20 și 27 septembrie 2019, zile în care linia de gardă pediatrie va fi suspendată, eventualele acutizări ale pacienților existenți în Secția de Pediatrie vor fi rezolvate de medicii de la CPU și medicii de gardă din cadrul ATI.
Dr. Călin Tiu, managerul Spitalului Municipal Câmpina: "Această criză de medici la Pediatrie nu este doar a noastră, iar cauzele sale pleacă încă de la desființarea Facultății de Pediatrie, în urmă cu 30 de ani. Acum, medicii pediatri se formează doar prin rezidențiat, după terminarea Facultății de Medicină Generală, astfel că numărul medicilor pe această specializare este mult prea mic. În plus, este o absorbție importantă și în mediul privat, alții pleacă în străinătate, astfel că s-a ajuns la această criză la nivel național, care se răsfrânge și asupra noastră".
Primăvara tocmai s-a încheiat, însă câteva boli specifice sezonului, printre care gripa, laringita, sinuzita, continuă să mai pună la încercare o parte a populației.
La 16 aprilie 2015, la Poiana Câmpina se deschidea Spitalul SanConfind. A fost inaugurată atunci Baza de Tratament și Recuperare Medicală, prima structură funcțională a acestei unități care a devenit ulterior cel mai mare spital privat din județul Prahova.
Conferențiar universitar doctor Sebastian Grădinaru, un medic strălucit și profund devotat meseriei sale, a reușit o nouă premieră pentru chirurgia de la Spitalul SanConfind - rezecția unei tumori de rinichi. Operația reprezintă un succes deplin.
Despre Spitalul Municipal Câmpina se discută mult... E foarte simplu să stai pe margine și să vorbești, să-ți manifești nemulțumirea. Sigur, sunt multe probleme, sunt puncte nevralgice, sunt așteptări... Am încercat o radiografie a activității acestei unități medicale așa cum s-a văzut din postura șefilor mai multor secții, a asistentului șef, precum și a directorului medical Călin Tiu.