6.750 semnături împotriva pasajului subteran din Câmpina și... câteva considerații
Actualitate (Categoria articolului)
Grupul de Inițiativă Civică ”Spunem NU pasajului subteran” a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatul campaniei de strângere de semnături împotriva proiectului care include și pasajul subteran care ar urma să fie construit în centrul Câmpinei. La șase săptămâni de la lansarea petiției, s-a anunțat strângerea a 6.750 semnături împotriva pasajului.
La conferință au fost prezenți președinți de partide: Rudolf Leica (Partidul Câmpina Curată), Ioan Mușat (PSD Câmpina), Adrian Pițigoi - (PMP Prahova), consilierul local Livia Lupu (PSD), reprezentanți ai societății civile - Ioana Iuga și Marian Nistor, acesta din urmă fiind președintele Asociației pentru Câmpina.
Nu vom insista asupra conținutului declarațiilor publice, pe care le puteți urmări integral în materialul video. Vom sublinia doar câteva lucruri interesante legate de această conferință de presă, dar și de întreaga campanie.
Prezentată în urmă cu șase săptămâni ca o campanie de strângere de semnături împotriva pasajului, acum, la finalul acesteia, s-a pus accent mai mult pe partea de informare. Practic, reprezentanții Grupului de Inițiativă Civică au menționat că, în timpul campaniei, i-au informat pe locuitori despre proiectul privind pasajul subteran, considerând că aceasta a fost adevărata informare și nu campania administrației locale, legată de proiectul pasajului. Conferința de presă a avut loc cu numai două zile înaintea ședinței Consiliului Local în cadrul căreia primarul Alin Moldoveanu va veni cu mai multe proiecte legate de pasaj.
Se va ajunge în instanță?
”Dacă proiectele vor trece de votul Consiliului Local, justiția își va spune punctul de vedere”, a spus Ioan Mușat, concluzia fiind aceea că, în situația în care proiectele privind pasajul vor fi adoptate de Consiliul Local, totul va ajunge în fața instanței. Acum, dacă se va întâmla acest lucru, se va cere mai întâi suspendarea hotărârilor până la pronunțarea instanței cu privire la anularea lor, astfel că va fi interesant temeiul pentru care vor fi atacate în instanță aceste hotărâri. Desigur, dacă se va ajunge până acolo.
Despre referendum...
S-a discutat și despre un potențial referendum legat de pasajul subteran, asta după ce, în urmă cu șase săptămâni, subiectul a fost evitat. ”Primarul poate anula numărul de 6.750 semnături doar prin referendum. Cu ocazia referendumului mai poate adresa câmpinenilor și alte întrebări: este normal ca dl. consilier Filip să edifice lucrări fără autorizație?; sunt de acord câmpinenii ca dl. Dobre, administrator public, să nu fie prezent nici măcar o dată la ședințele Consiliului Local?; sunt de acord câmpinenii ca dl. consilier personal Prună să sugereze domnului primar să nu sărbătorim Ziua Câmpinei?; sunt de acord câmpinenii ca doamna Moldoveanu (n.r. - secretarul general al municipiului), din dinastia Moldoveanu, care a anulat votul legal al unui consilier, să mai acorde în continuare avize de legalitate în Câmpina?”, a spus Adrian Pițigoi.
Legitimitatea primarului, pusă sub semnul întrebării
O noutate cu care au venit reprezentanții Grupului de Inițiativă Civică a fost că aceea că primarul Alin Moldoveanu nu mai are legitimitate. ”Am strâns mai multe semnături decât a obținut domnul Moldoveanu în alegeri, așadar putem discuta despre legitimitatea primarului Moldoveanu”, a spus Adrian Pițigoi. Liderul PMP făcea referire la faptul că Alin Moldoveanu a obținut la alegerile din septembrie 2020 un număr de 4.660 voturi. Dar cum o fi ca acest lucru să-l spună un politician care a luat la aceleași alegeri doar 1.597 voturi și a doua zi după scrutin a ales să nu accepte mandatul de consilier local oferit de electoratul câmpinean?! O fi politica asta așa cum e, dar să vorbești în acest context despre legitimitatea unui primar ales, parcă este totuși cam mult! Același Adrian Pițigoi spunea într-o emisiune la CâmpinaTV.ro că primarul Moldoveanu a fost ales cu 4.660 voturi, deci ceilalți alegători, peste 10.000, nu sunt reprezentanți de acest primar, nu-l susțin și au alte opțiuni politice. Dacă aplicăm aici acest principiu, oare diferența între numărul de locuitori ai municipiului (peste 18 ani) și numărul semnăturilor strânse (6.750) o reprezintă câmpinenii care sunt de acord cu pasajul?! Probabil că acest principiu nu este corect nici într-un caz, nici în altul, dar legitimitate este un termen forțat într-un astfel de context.
Viceprimarul Liviu Dumitrache, de negăsit
Nu putea trece neobservată absența de la conferința de presă tocmai a celui care, în urmă cu șase săptămâni, dădea citire petiției, Liviu Dumitrache, președintele USR Câmpina. Mai mult, numele său nu apare nici pe comunicatul transmis acum la anunțarea rezultatului strângerii de semnături. ”Nu a putut fi găsit pentru a semna comunicatul”, a fost una dintre explicațiile (greu de crezut) date de politicienii din Grupul de Inițiativă Civică.
Ședința de joi, 18 mai 2023, se anunță interesantă și, probabil, destul de tensionată. Va fi o ședință grea, cu o misiune complicată pentru cel care o va conduce, consilierul Costel Filip. O ședință de urmărit cu maximă atenție. Până atunci, vă prezentăm în continuare adresa transmisă de Grupul de Inițiativă Civică primarului Alin Moldoveanu și consilierilor locali.
Domnule Primar,
Doamnelor/Domnilor Consilieri locali
Grupul de Inițiativă Civică „Spunem NU pasajului subteran”, inițiator al Petiției „Spunem NU pasajului subteran – Opriți distrugerea centrului orașului!”, în calitate de reprezentanți ai campaniei de strângere de semnături împotriva proiectului de construire a pasajului auto subteran propus în orașul nostru, prin prezenta vă comunicăm rezultatul campaniei de mobilizare comunitară și implicare civică, în vederea obținerii unui număr semnificativ de semnături împotriva acestui proiect controversat.
În urma campaniei de informare, s-au strâns un număr total de 6.750 semnături din partea cetățenilor care se opun construirii pasajului auto subteran. Aceste semnături reprezintă voința cetățenilor Municipiului Câmpina și arată că există o preocupare reală și o opoziție semnificativă față de acest proiect. Locuitorii orașului consideră că realizarea unui pasaj auto subteran de 200 m lungime este inutilă, ar avea un impact negativ asupra mediului înconjurător, ar crea disconfort în trafic și ar genera costuri financiare semnificative. În numele celor care s-au implicat și au răspuns apelului nostru, solicităm Primăriei și Consiliului Local să ia în considerare opoziția publică manifestată prin aceste semnături și să oprească proiectul de construire a pasajului auto subteran.
În locul acestuia, cei 6.750 de cetățeni câmpineni au propus să luați în considerare soluții alternative care să răspundă nevoilor și dorințelor comunității noastre, precum extinderea și modernizarea infrastructurii existente, edificarea de noi locuri de parcare, în special în zonele aglomerate, îmbunătățirea mijloacelor de transport public și promovarea alternativelor sustenabile pentru deplasare.
Dorim să subliniem faptul că această campanie și numărul semnăturilor strânse reprezintă vocea cetățenilor orașului și o expresie a dorinței lor de a fi implicați în luarea deciziilor care afectează orașul în care trăiesc. Prin luarea în considerare a acestei opoziții și prin implicarea cetățenilor în procesul decizional, veți demonstra respect pentru voința comunității și un angajament de transparență și responsabilitate în deciziile pe care le luați în numele lor.
În urmă cu câteva zile, Municipiul Câmpina a primit, pentru o perioada de UN AN, Eticheta europeană pentru excelență în bună guvernare (EloGE). Aceasta obligă administrația locală să respecte cele 12 principii de guvernanță publică locală, printre care se numără participarea cetăţenilor și deschidere şi transparenţă. Credem că respectarea voinței unui număr de 6.750 cetățeni va demonstra angajamentul administratiei publice locale de a respecta indicatorii de referinta EloGE și va contribui la menținerea în continuare a acestei etichete pentru Municipiul Câmpina. Vă rugăm să acordați atenție acestui aspect și să luați în considerare opiniile și preocupările cetățenilor câmpineni în privința proiectului de construire a pasajului auto subteran.
Câmpinenii își doresc să fie informați, ascultați și propunerile lor să fie analizate , acceptate și aplicate în cadrul unei colaborari eficiente între Primărie și comunitate, astfel încât deciziile luate să reflecte cu adevărat interesele și nevoile locuitorilor orașului nostru.
Domnule Primar, doamnelor si domnilor consilieri locali, cei 6.750 de cetățeni care, prin semnarea Petiției, ne-au mandatat să vă transmitem și să le susținem punctul de vedere, așteaptă decizia dumneavoastră.
Grupul de Inițiativă Civică „Spunem NU pasajului subteran”
Rudolf Leica – Președinte Partidul Câmpina Curată
Marian Nistor – Președinte Asociația pentru Câmpina
Ioan Mușat – Președinte Partidul Social Democrat Câmpina
Ioan Adrian Pițigoi – Președinte Partidul Mișcarea Populară Câmpina
Comentarii
- 20.05.2023 17:39 Restul de peste 15000, plus salariații, flotantii, vizitatorii, care vin zilnic în oraș, sunt de acord cu pasajul!
Actualitate

Fostul primar al Câmpinei, Horia Tiseanu, scapă de procesul penal. Faptele s-au prescris...
Ceea ce era de așteptat, iată că s-a întâmplat. Fostul primar al municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, scapă de procesul penal. Tribunalul Prahova a dispus încetarea procesului pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și abuz în serviciu ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale. Era de așteptat să se ajungă la acest lucru în condițiile în care vorbim de un proces început în toamna lui 2017, deci în urmă cu șase ani, care a avut zeci de amânări ale cauzei, care a fost reluat de la administrarea probelor după promovarea judecătorului și care a avut, anul acesta, nu mai puțin de zece amânări ale pronunțării sentinței.

Problema turnului înclinat s-a discutat în Consiliul Local Câmpina. Deocamdată, fără niciun rezultat...
După ce Partidul Câmpina Curată a lansat o petiție online pentru strângerea de semnături în vederea demolării turnului înclinat, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina din 27 septembrie 2023, subiectul a fost adus în discuție de consilierul PSD, Livia Lupu.
Alte stiri recente

Superb meci demonstrativ de tenis la ”Premium Trophy Câmpina”
În perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2023, la baza sportivă Tenis Premium Club, din Câmpina, Strada Pictor Nicolae Grigorescu, a avut loc turneul ”Premium Trophy Câmpina”, ediția 2023.

Retragerea cu torțe, un eveniment dedicat împlinirii a 55 de ani de la înființarea Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" Câmpina
Defilarea cu torțe aprinse a promoției noiembrie 2023 a Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina a fost evenimentul care a încheiat, la 1 octombrie, Festivalul CâmpinArtelor și Sporturilor 2023. Această defilare cu torțe a viitorilor polițiști, cei care vor absolvi școala luna viitoare, a fost dedicată împlinirii a 55 de ani de la înființarea Școlii de Poliție de la Câmpina.