Timp de doi ani, la Școala Gimnazială Centrală din Câmpina s-a derulat un proiect deosebit, în cadrul programului european Erasmus+. Intitulat WATCH, acest proiect extrem de complex, coordonat de profesoara de limba și literatura română - Laura Arman, a avut la bază o idee generoasă - o inovație științifică privind includerea în metologia de lucru a discuțiilor libere cu elevii. Ei bine, la capătul celor doi ani de lucru intens, marți, 21 mai, la Școala Centrală a avut loc activitatea finală din cadrul acestui proiect - concluziile. La eveniment au participat, pe lângă cadrele didactice de la Școala Centrală și conducerea instituției, invitați de la alte unități de învățământ, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, dar și reprezentanți ai școlii din Italia sub coordonarea căreia s-a desfășurat acest proiect. Trebuie precizat faptul că, în luna iulie, la Oxford, este programată o conferință internațională pentru prezentarea și discutarea concluziilor din cadrul tuturor proiectelor Erasmus+, inclusiv din cadrul proiectului derulat de Școala Centrală Câmpina.
Trebuie menționat faptul că acest proiect a avut un caracter internațional, la el participând Școala Centrală Câmpina (care a reprezentat România, desigur), instituții de învățământ din Ercolano (Italia) - coordonatorii proiectului, Vonnu (Estonia), Ljubljana (Slovenia) și partenerii de la EDU lab - coordonatorul științific din localitatea Portici, Italia. După cum spuneam, la Câmpina, coordonatorul proiectului a fost prof. Laura Arman, din echipa de proiect făcând parte profesoarele Magdalena Șerban, Laura Iordache, Ionelia Moise, Corina Iatan, Marieta Necula și Elena Velcea, dar și psihologul Simona Dinu și psiohoterapeutul Lidia Sabo. De asemenea, se cuvine subliniat sprijinul constant pe care echipa l-a avut din partea directorului Școlii Centrale, prof. Florentina Dumitrașcu, cea care, de altfel, a deschis prezentarea evenimentului de final al acestui proiect. (video)
După partea de prezentare, corul "Ritmico" al Școlii Centrale, coordonat de prof. Lucia Tudor, a oferit un scurt program artistic, deschis cu "Oda bucurie", imnul Europei. Apoi, rând pe rând, au fost prezentate etapele proiectului derulat cu elevi de 8 și 9 ani de-a lungul celor doi ani școlari, diverse momente de pe parcursul acestui proiect, punctul culminant fiind oferit de Daria Toboc, elevă în clasa a II-a, cea care a participat la faza națională a concursului "Made for Europe", desfășurat în cadrul acestui proiect. La concursul "Made for Europe", un fel de olimpiadă a proiectelor finanțate prin programe europene, Școala Centrală Câmpina a luat locul I, fiind desemnată câștigătoarea proiectelor și realizatoarea celui mai bun ghid de bune practici privind includerea în metodologia de lucru a discuțiilor libere cu elevii. Un ghid realizat într-o manieră originală și care le oferă profesorilor texte suport pentru orele de literatură și un prilej de a întocmi un raport de observații legate de reacțiile/ implicarea/ empatia fiecărui elev în parte, iar elevilor le oferă atât texte clasice, cât mai ales texte create de alți colegi, fiind astfel mai accesibile prin limbaj. Desenele care însoțesc basmele clarifică mesajul textului și oferă suport copiilor nonverbali (cu CES). Ghidul are accesibilitate internă, este ușor de multiplicat și folosit ca material didactic, dar este accesibil și extern, deoarece, în cadrul proiectului, a fost realizat un site web în care sunt încărcate toate produsele proiectului, atât în limba română, cât și în engleză.
Astfel, s-a încheiat primul proiect european la care a participat Școala Centrală Câmpina, iar bucuria a fost cu atât mai mare cu cât s-a obținut un prim mare succes, ceea ce nu face decât să deschidă drumul spre noi proiecte europene la care școala câmpineană să participe.
Citiți și: Școala Centrală Câmpina, locul I la faza naționala a concursului "Made for Europa", un fel de olimpiadă a proiectelor finanțate prin programe europene
Alarmele telefoanelor mobile ale multor câmpineni au sunat din nou în această seară, în jurul orei 18.50, un mesaj RO-ALERT anunțând prezența unui urs pe Calea Doftanei, din Câmpina.
Veste tristă pentru Câmpina... Fostul primar al Câmpinei din perioada comunistă, Petre Câmpeanu, a încetat din viață la aproape 85 ani.
În cursul zilei de vineri, 6 septembrie, polițiștii au fost sesizați de către o femeie din Cornu, că fostul ei concubin a încălcat ordinul de protecție pe care aceasta îl obținuse de la Judecătoria Câmpina împotriva lui.
Traficul de droguri reprezintă unul dintre cele mai periculoase flageluri ale acestor ani, polițiștii acționând constant pentru combatarea acestui fenomen cu efecte inimaginabile, mai ales pe termen lung.