Primul proiect european, un mare succes pentru Școala Centrală din Câmpina

Actualitate (Categoria articolului)

Timp de doi ani, la Școala Gimnazială Centrală din Câmpina s-a derulat un proiect deosebit, în cadrul programului european Erasmus+. Intitulat WATCH, acest proiect extrem de complex, coordonat de profesoara de limba și literatura română - Laura Arman, a avut la bază o idee generoasă - o inovație științifică privind includerea în metologia de lucru a discuțiilor libere cu elevii. Ei bine, la capătul celor doi ani de lucru intens, marți, 21 mai, la Școala Centrală a avut loc activitatea finală din cadrul acestui proiect - concluziile. La eveniment au participat, pe lângă cadrele didactice de la Școala Centrală și conducerea instituției, invitați de la alte unități de învățământ, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, dar și reprezentanți ai școlii din Italia sub coordonarea căreia s-a desfășurat acest proiect. Trebuie precizat faptul că, în luna iulie, la Oxford, este programată o conferință internațională pentru prezentarea și discutarea concluziilor din cadrul tuturor proiectelor Erasmus+, inclusiv din cadrul proiectului derulat de Școala Centrală Câmpina.

Trebuie menționat faptul că acest proiect a avut un caracter internațional, la el participând Școala Centrală Câmpina (care a reprezentat România, desigur), instituții de învățământ din Ercolano (Italia) - coordonatorii proiectului, Vonnu (Estonia), Ljubljana (Slovenia) și partenerii de la EDU lab - coordonatorul științific din localitatea Portici, Italia. După cum spuneam, la Câmpina, coordonatorul proiectului a fost prof. Laura Arman, din echipa de proiect făcând parte profesoarele Magdalena Șerban, Laura Iordache, Ionelia Moise, Corina Iatan, Marieta Necula și Elena Velcea, dar și psihologul Simona Dinu și psiohoterapeutul Lidia Sabo. De asemenea, se cuvine subliniat sprijinul constant pe care echipa l-a avut din partea directorului Școlii Centrale, prof. Florentina Dumitrașcu, cea care, de altfel, a deschis prezentarea evenimentului de final al acestui proiect. (video)

După partea de prezentare, corul "Ritmico" al Școlii Centrale, coordonat de prof. Lucia Tudor, a oferit un scurt program artistic, deschis cu "Oda bucurie", imnul Europei. Apoi, rând pe rând, au fost prezentate etapele proiectului derulat cu elevi de 8 și 9 ani de-a lungul celor doi ani școlari, diverse momente de pe parcursul acestui proiect, punctul culminant fiind oferit de Daria Toboc, elevă în clasa a II-a, cea care a participat la faza națională a concursului "Made for Europe", desfășurat în cadrul acestui proiect. La concursul "Made for Europe", un fel de olimpiadă a proiectelor finanțate prin programe europene, Școala Centrală Câmpina a luat locul I, fiind desemnată câștigătoarea proiectelor și realizatoarea celui mai bun ghid de bune practici privind includerea în metodologia de lucru a discuțiilor libere cu elevii. Un ghid realizat într-o manieră originală și care le oferă profesorilor texte suport pentru orele de literatură și un prilej de a întocmi un raport de observații legate de reacțiile/ implicarea/ empatia fiecărui elev în parte, iar elevilor le oferă atât texte clasice, cât mai ales texte create de alți colegi, fiind astfel mai accesibile prin limbaj. Desenele care însoțesc basmele clarifică mesajul textului și oferă suport copiilor nonverbali (cu CES). Ghidul are accesibilitate internă, este ușor de multiplicat și folosit ca material didactic, dar este accesibil și extern, deoarece, în cadrul proiectului, a fost realizat un site web în care sunt încărcate toate produsele proiectului, atât în limba română, cât și în engleză. 
Astfel, s-a încheiat primul proiect european la care a participat Școala Centrală Câmpina, iar bucuria a fost cu atât mai mare cu cât s-a obținut un prim mare succes, ceea ce nu face decât să deschidă drumul spre noi proiecte europene la care școala câmpineană să participe.

Citiți și: Școala Centrală Câmpina, locul I la faza naționala a concursului "Made for Europa", un fel de olimpiadă a proiectelor finanțate prin programe europene

3588 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

629 vizualizari
18 iun. 2019 22:24

Hai cu parcul (de la soldat) că ne prinde iarna! Încă o iarnă...

Așteptăm cu nerăbdare ziua în care să putem scrie că Parcul Regele Mihai I (zona de la soldat) este gata, că lucrările s-au finalizat și că a fost efectuată recepția acestei... extraordinare investiții în valoare de 1.682.780 lei. Din păcate, însă, la cum decurg lucrurile, mai avem de așteptat. O lucrare care ar fi trebuit să se termine în patru luni împlinește, zilele acestea, un an și două luni.

1755 vizualizari
18 iun. 2019 20:14

Lacăt pe poarta terenului de sport de la Grădinița nr.5 din Câmpina. O eroare de proiectare împiedică finalizarea investiției

3 comentarii

Se întâmplă în Câmpina unele lucruri pe care nici nu știm cum să le mai catalogăm. Aproape că nu este lucrare realizată de administrația locală și plătită din bani publici la care să nu apară probleme. Astăzi vă prezentăm situația terenului de sport de la Grădinița nr.5 din Cartierul Slobozia. Amenajarea acestui teren este gata de anul trecut, mai trebuie aplicată doar suprafața acrilică. Numai că, iată, am trecut de jumătatea lui iunie 2019 și lucrarea nu se mai termină, astfel încât să se poată face recepția tehnică. Din câte se pare, la mijloc este o eroare de proiectare care nu a fost îndreptată la timp. Proiectul prevede ca suprafața acrilică să fie de... 4 mm, aplicată pe beton. 

Alte stiri recente

2288 vizualizari
17 iun. 2019 18:39

Performanțe notabile pentru atleții de la CSS "Constantin Istrati" Câmpina la finala națională a categoriei copii I

La București a avut loc luni, 17 iunie, finala Campionatului Național de Atletism pentru Copii I, competiție la care CSS "Constantin Istrati" Câmpina, club coordonat de prof. Mihaela Marin, a obținut o serie de performanțe notabile.

3042 vizualizari
17 iun. 2019 16:57

Atleta câmpineancă Ioana Plăvan, în lotul echipei olimpice a României pentru Jocurile Europene de la Minsk

La Complexul Olimpic de la Izvorani a avut loc luni dimineață, în prezența președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, festivitatea de prezentare a echipei olimpice a României pentru Jocurile Europene, care vor avea loc la Minsk (Belarus), în perioada 21 - 30 iunie. Printre cei 21 de atleți care fac parte din echipa de 123 de sportivi a României se numără și o câmpineancă - atleta Ioana Plăvan, antrenată de Nicolae Pavel, legitimată până de curând la CSS "Constantin Istrati" Câmpina, în prezent la Gloria Buzău pentru că în Câmpina nu s-a găsit nicăieri loc pentru o asemenea performeră.