Prezent la ședința de săptămâna trecută a Consiliului Local Câmpina, președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a răpuns mai multor întrebări adresate de consilieri, unul dintre subiecte fiind tariful mare perceput de HidroPrahova la apa potabilă. Discuțiile au pornit de la articolul nostru Avem cel mai mare tarif din țară la apa potabilă. Iar tariful cumulat apă-canal este similar celui din Dubai. Mulțumim, HidroPrahova!, scris la jumătatea lunii iulie. După cum știți, Consiliul Județean este acționarul majoritar (82,7%) al operatorului de apă-canal HidroPrahova, care deservește în prezent mai mult de jumătate din localitățile județului și se tot extinde.
Bogdan Toader a recunoscut că HidroPrahova are un tarif mare (5,29 lei/mc cu tot cu TVA la apa potabilă și 8,52 lei/mc cu tot cu TVA - tarif cumulat apă plus canalizare) și a explicat de ce ne confruntăm cu această situație.
"Operatorii care au absorbit fonduri europene pentru investiții (în rețelele de apă și canalizare, n.r.) și au cofinanțat aceste lucrări din venituri proprii, au trebuit să facă împrumuturi la BERD sau altă bancă, cum este și cazul HidroPrahova. Planul tarifar este stabilit de creditor. În momentul în care noi am solicitat cele 9 milioane de euro credit, banca a spus că trebuie să venim cu o garanție. HidroPrahova nu are bunuri pentru a le putea pune garanție, toate rețelele sunt ale primăriilor. Deci singura garanție posibilă a fost planul tarifar. Noi trebuie să menținem o politică tarifară astfel încât profitul anual să fie de 1 milion euro, urmând ca noi să plătim rată de 200.000 - 300.000 euro la credit. În calitate de acționar majoritar, suntem conștienți de situația existentă și am venit cu următoarea soluție. Să dezvoltăm rețelele pe bani guvernamentali în localități și să aducem la HidroPrahova un număr cât mai mare de utilizatori. La un număr mai mare de clienți, cresc și încasările HidroPrahova, iar noi putem merge apoi la BERD să renegociem creditul și să putem reduce tarifele. Să nu uităm că nu avem în HidroPrahova municipiul reședință de județ, care ar fi adus un număr însemnat de utilizatori ai rețelelor (Apa Nova este operatorul de apă și canalizare la Ploiești, n.r.), a declarat Bogdan Toader în fața consilierilor câmpineni. (video)
Președintele Consiliului Județean a mai spus că modernizarea rețelelor este esențială în reducerea pierderilor, că în cele mai multe dintre localitățile preluate de HidroPrahova pierderile depășeau 60% din cauza rețelelor foarte vechi și uzate și că, pe măsură ce se avansează cu lucrările de modernizare, tarifele se vor reduce. Ca termen, Bogdan Toader a afirmat că în doi ani vom avea tarife mai mici la apă și canalizare, pentru că se vor finaliza multe dintre investițiile aflate acum în derulare.
Unul dintre proiectele importante pentru fluidizarea traficului rutier pe DN1 este realizarea unui sens giratoriu la intrarea în comuna Bănești, la intersecția cu drumul spre satul Urleta.
Sigur, nu valoarea prejudiciului este importantă, ci fapta în sine.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis câteva imagini surprinse marți seară pe Strada I.H. Rădulescu, în apropiere de intersecția cu Aleea Mărului.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina pentru autoarea accidentului cumplit din 7 aprilie 2022, de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.