Președintele CJ Prahova, Bogdan Toader, explică de ce este atât de mare tariful HidroPrahova la apa potabilă

Actualitate (Categoria articolului)

Prezent la ședința de săptămâna trecută a Consiliului Local Câmpina, președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a răpuns mai multor întrebări adresate de consilieri, unul dintre subiecte fiind tariful mare perceput de HidroPrahova la apa potabilă. Discuțiile au pornit de la articolul nostru Avem cel mai mare tarif din țară la apa potabilă. Iar tariful cumulat apă-canal este similar celui din Dubai. Mulțumim, HidroPrahova!, scris la jumătatea lunii iulie. După cum știți, Consiliul Județean este acționarul majoritar (82,7%) al operatorului de apă-canal HidroPrahova, care deservește în prezent mai mult de jumătate din localitățile județului și se tot extinde.

Bogdan Toader a recunoscut că HidroPrahova are un tarif mare (5,29 lei/mc cu tot cu TVA la apa potabilă și 8,52 lei/mc cu tot cu TVA - tarif cumulat apă plus canalizare) și a explicat de ce ne confruntăm cu această situație.
"Operatorii care au absorbit fonduri europene pentru investiții (în rețelele de apă și canalizare, n.r.) și au cofinanțat aceste lucrări din venituri proprii, au trebuit să facă împrumuturi la BERD sau altă bancă, cum este și cazul HidroPrahova. Planul tarifar este stabilit de creditor. În momentul în care noi am solicitat cele 9 milioane de euro credit, banca a spus că trebuie să venim cu o garanție. HidroPrahova nu are bunuri pentru a le putea pune garanție, toate rețelele sunt ale primăriilor. Deci singura garanție posibilă a fost planul tarifar. Noi trebuie să menținem o politică tarifară astfel încât profitul anual să fie de 1 milion euro, urmând ca noi să plătim rată de 200.000 - 300.000 euro la credit. În calitate de acționar majoritar, suntem conștienți de situația existentă și am venit cu următoarea soluție. Să dezvoltăm rețelele pe bani guvernamentali în localități și să aducem la HidroPrahova un număr cât mai mare de utilizatori. La un număr mai mare de clienți, cresc și încasările HidroPrahova, iar noi putem merge apoi la BERD să renegociem creditul și să putem reduce tarifele. Să nu uităm că nu avem în HidroPrahova municipiul reședință de județ, care ar fi adus un număr însemnat de utilizatori ai rețelelor (Apa Nova este operatorul de apă și canalizare la Ploiești, n.r.), a declarat Bogdan Toader în fața consilierilor câmpineni. (video)
Președintele Consiliului Județean a mai spus că modernizarea rețelelor este esențială în reducerea pierderilor, că în cele mai multe dintre localitățile preluate de HidroPrahova pierderile depășeau 60% din cauza rețelelor foarte vechi și uzate și că, pe măsură ce se avansează cu lucrările de modernizare, tarifele se vor reduce. Ca termen, Bogdan Toader a afirmat că în doi ani vom avea tarife mai mici la apă și canalizare, pentru că se vor finaliza multe dintre investițiile aflate acum în derulare.

3998 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Gosman Emanoil 29.07.2019 12:03 Singura solutie de recuperare a pierderilor, datorate incompetentei celor de la Hidro - Prahova, este marirea pretului la consumul de apa si taxa pe apa de ploaie. Scandalos si rusinos mod de tratare a cetatenilor acestui oras !
  • Gheorghe 30.07.2019 08:24 Tovarase presedinte de nimic, aici este vorba de incompetenta voastra de a gestiona situata. Cum poti ba pretinde aproape 2€/m cub?

Actualitate

262 vizualizari
19 apr. 2024 08:57

Primim de la cititori. Încă unul care are nevoie de... două locuri de parcare

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în parcarea Complexului comercial Kaufland, din Câmpina.

1160 vizualizari
18 apr. 2024 21:41

Accident spectaculos pe DN1, la Comarnic. Patru persoane au avut nevoie de asistență medicală

Joi seară, în jurul orei 19.20, pe DN1, la Comarnic, a avut loc un accident rutier, în care au fost implicate două autoturisme, în care se aflau patru persoane, inclusiv un copil.

Alte stiri recente

257 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.

1315 vizualizari
18 apr. 2024 21:12

Patru noi titluri naționale pentru sportivii de la Barracuda Câmpina, la Naționalele de natație

După ce au făcut senzație în prima zi a Campionatului Național de Natație, care are loc la Otopeni, cu rezultatele lor excepționale, sportivii de la Barracuda Câmpina, pregătiți de profesorul Gabriel Cojocaru, au reușit și joi, 18 aprilie, în a doua zi a Naționalelor, performanțe remarcabile, inclusiv patru titluri naționale și alte două clasări pe podium.