100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Petre Munteanu

Social (Categoria articolului)

Probabil că nu sunt mulți cei care ar putea răspunde la întrebarea - cine este Petre Munteanu? Cu toate acestea, Petre Munteanu este o personalitate a Câmpinei, un om plecat de aici, din orășelul de la confluența Doftanei cu Prahova, și ajuns pe marile scene ale lumii și a cărui poveste vă invităm să o descoperim împreună.

Petre Munteanu s-a născut pe 26 noiembrie 1916, la Câmpina. A urmat aici cursurile școlare după care a plecat la București, unde a studiat vioara și canto la Conservator. A debutat pe scena "Operei Regale" din București în anul 1940, după care a plecat în Germania, la Berlin, unde și-a continuat studiile. Apoi, s-a mutat în Italia, unde s-a bucurat de mare succes. În anul 1947 a debutat la Opera din Roma cu rolul Don Otavio din "Don Giovanni", de Mozart, și apoi la celebra "Scala" din Milano cu rolul Ferrando din "Cosi fan tutte". Nedifuzat în România, pentru că a ales să rămână în Occident după cel de-al doilea război mondial, totuși, Petre Munteanu este considerat singurul român care a cântat împreună cu Maria Calas. Se întâmpla în anul 1952, chiar la "Scala" din Milano, în "Răpirea din Serai", în seria de patru concerte dirijate de un alt mare român, Ionel Perlea. De-a lungul impresionantei sale cariere, Petre Munteanu a cântat pe mari scene ale lumii - "Covent Garden" din Londra, "Opera de Stat" din Viena, Opera din Munchen, dar și pe scenele din Trieste, Florența, Napoli, Veneția, Edinburgh, Madrid, dar și în țările scandinave și Australia. Cele mai importante roluri ale sale au fost Tamino în "Flautul fermecat", Don Ottavio în "Don Giovanni", Ferrando în "Cosi fan tutte", Pedrillo în "Răpirea din Serai", Fenton în "Falstaff", Casio în "Otello", Contele Almaviva în "Bărbierul din Seviila", Filipeto în "Cei patru bădărani". În anul 1968 a debutat ca dirijor la Torino, apoi a devenit profesor la Conervatorul "Giuseppe Verdi" din Milano. S-a stins din viață, departe de locul natal, la Milano, pe 18 iulie 1988.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Eduard Kessler
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Carol Przybilla
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Anton Raky

2732 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Porfiriu Mihai 11.11.2018 18:31 In 1972 in luna februarie Henry Coanda vizita uzina Concordia .,avea loc probe la instalatia de transport in vid .cred ca merita mentionat in 100 de personalitati care au vizitat orasul nostru .

Social

1979 vizualizari
23 ian. 2019 09:12

O casă, două anexe și două garaje au fost mistuite de un incendiu, la Talea

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineață la o casă din comuna Talea. Pompierii militari din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova au intervenit cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea focului. A fost o intervenție dificilă pentru că, la sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta violent și generalizat pe o suprafață de peste 200 mp.

2117 vizualizari
22 ian. 2019 11:40

Triajul copiilor, curățenia și aerisirea claselor și dezinfecția băncilor - recomandările DSP Prahova către școli, pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă

Încă trei decese cauzate de virusul gripal de tip A, subtip H1, au fost înregistrate ieri în România. Este vorba despre trei femei, de 43 de ani, de 51 de ani și de 72 de ani, din Prahova, Gorj și București. În județul Prahova, acesta este al patrulea deces cauzat de gripă. La nivel național, 23 de persoane și-au pierdut până acum viața din cauza gripei, după cum a transmis Institutul Național de Sănătate Publică. Ministrul Sănătății a anunțat că România este în pragul unei epidemii de gripă, săptămâna trecută înregistrându-se 1.155 cazuri de gripă clinică, la nivel național, dintr-un total de peste 90.000 de cazuri de viroze respiratorii. Având în vedere această situație, Direcția de Sănătate Publică Prahova a transmis Inspectoratului Școlar Județean, iar acesta, la rândul său, a transmis tuturor unităților de învățământ, o adresă privind instituirea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în școli.

Alte stiri recente

2191 vizualizari
23 ian. 2019 20:55

Hora Unirii, dansată de elevii Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina

1 comentarii

Pentru că joi, 24 Ianuarie, este zi liberă, elevii și profesorii Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina au sărbătorit cu o zi mai devreme Unirea Principatelor Române. În curtea instituției, elevi din toate ciclurile de învățământ (primar, gimnazial, liceal) au dansat Hora Unirii, pentru a marca astfel împlinirea a 160 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a pus bazele dezvoltării moderne a României prin reformele aplicate în scurta sa perioadă de domnie.

1933 vizualizari
23 ian. 2019 19:56

"Mândria de a fi român", un proiect educațional dedicat Micii Uniri, desfășurat la Școala "Ion Câmpineanu" din Câmpina

Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu" din Câmpina și Școala Gimnazială Nistorești, aparținând de Liceul Teoretic "Aurel Vlaicu" Breaza, au desfășurat miercuri, 23 ianuarie, un proiect educațional intitulat "Mândria de a fi român". Acest proiect s-a adresat elevilor din ciclul primar și a fost dedicat aniversării Zilei Unirii Principatelor Române. (video)