Matematicianul Nicolae Viorel Popescu a fost unul dintre cei mai importanți cercetători ai Institutului de Petrol din Câmpina, un om prin mâna căruia au trecut aproape toți tinerii care mergeau la o facultate unde aveau nevoie de matematică. Sunt mulți cei care îi păstrează și astăzi amintirea vie și un respect deosebit.
Nicolae Viorel Popescu s-a născut pe 25 septembrie 1939, la Moreni și a absolvit Facultatea de Fizică-Matematică, din cadrul Universității "C.I. Parhon", din București, în anul 1960, în specialitatea Mecanică-Hidraulică. După primii patru ani petrecuți în învățământ, a ajuns la Institutul de Cercetări și Proiectări Tehnologice Câmpina, unde a urcat toate treptele ierarhice, până la nivel de senior cercetător științific și șef al Laboratorului Simularea Numerică a Zăcămintelor. Timp de aproape 40 de ani a fost cercetător științific la ICPT Câmpina, formator al școlii românești în domeniul modelării matematice și aplicării calculatoarelor numerice. A elaborat numeroase lucrări de cercetare, cu care a participat la diverse colocvii și simpozioane naționale și internaționale. A predat lecții de introducere în programarea calculatoarelor numerice utilizând limbajul Fortran, a finanțat și antrenat echipe de handbal formate din elevi câmpineni, cu care a participat la numeroase competiții. S-a pensionat în anul 2001 și a încetat din viață pe 16 iulie 2009.
În ianuarie 2018, Consiliul Local i-a acordat post-mortem titlul de "Cetățean de Onoare" al municipiului Câmpina.
"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.
Citiți și: 100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Dumitru Fărcaș
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Constantin Nottara
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Geo Bogza
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water – The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie – 3 mai 2025 care a reunit 54 de participați din Bulgaria, Letonia, Olanda, Polonia, Slovacia, Turcia și România. Lucrurile care i-au adus împreună au fost dorința de a învăța, de a se conecta și de a proteja una dintre cele mai prețioase resurse ale planetei: apa.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai – 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundației Zamolxes a organizat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați să oferiți un cadou deosebit unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis din centrul municipiului Câmpina cea mai mare parte a problemei este rezolvată.