De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, scrisoare deschisă a conducerii Spitalului de Psihiatrie Voila Câmpina

Sănătate (Categoria articolului)

10 Octombrie este Ziua Mondială a Sănătății Mintale, iar tema stabilită de Organizația Mondială a Sănătății pentru anul 2023 este ”Our minds, our rights”. 

Pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății Mintale, conducerea Spitalului de Psihiatrie Voila a transmis un comunicat de presă, dar și o scrisoare deaschisă, pe care le redăm în continuare.

Am considerat că este un moment de reflecție , de unitate și o ocazie de a pune reflectoarele către importanța Sănătății Mintale și a semnificației acesteia. Sănătatea Mintală este o componentă esențială a stării de bine. Nu există sănătate fără sănătate mintală. Fiecare persoană merită acces la îngrijire, suport și respect.
Spitalul de Psihiatrie Voila este un membru important pe piața serviciilor medicale de psihiatrie, oferind servicii publice în domeniul sănătății mintale, prin spitalizare continuă sau în regim ambulator.
Instituția noastră a considerat oportun să marcheze această zi importantă pentru profesioniștii din domeniu, prin distribuirea unei Scrisori către toți beneficiarii ei actuali sau potențiali, înmânând această scrisoare pacienților deja internați dar și tuturor persoanelor care intră în contact cu instituția noastră pe 10 octombrie.
Ne dorim prin acest gest ca publicul larg să conștientizeze faptul că la Psihiatrie poate găsi sprijinul și ajutorul oricine trece printr-o situație dificilă de viață, oricine simte că evenimentele îl copleșesc și că atunci când gândurile și emoțiile pot devenii înfricoșătoare, se pot adresa cu încredere pentru cel puțin o evaluare la instituția noastră.
De asemenea, această scrisoare-manifest va fi expusă și în cabinetele de tratament, cameră de gardă, fiind și un angajament al echipei noastre față de beneficiarii noștri.
Cuvinte ca psihiatrie, psihiatru, psiholog trebuie să înceteze să mai fie cuvinte care induc teamă și retragere.
Mesajul managerului dr. Irina Minescu: ”Am norocul de a lucra și coordona o echipă medicală și non-medicală (administrativă) formată din oameni empatici, oameni cu suflet, cu care împărtășesc aceleași valori ale omeniei, ale iubirii față de semenii noștri și care au înțeles că sunt aici, într-un serviciu medical public, cu datoria și responsabilitatea de a-i ajuta pe cei in nevoie. Profit de aceasta ocazie și îi felicit pentru munca de zi cu zi, și să le transmit că ei fac diferența, ei reprezintă Echipa Voila!! Fără ei nici măcar această scrisoare nu ar fi fost posibilă! Le Mulțumesc tuturor pentru dăruire și implicare!”
Așadar, nu vă mai feriți de psihologi, de psihiatrii, pentru că astăzi mai mult ca oricând există terapii, tratament medicamentos, sau non medicamentos care te pot ajuta să ai o viață armonioasă indiferent prin ce situație sau diagnostic treci la un moment dat. Oferim un cadru în care există soluții adaptate nevoilor fiecăruia- acesta este mesajul meu si al scrisorii noastre.
De asemenea, anunțăm că începând cu 25 octombrie 2023 va activa în cadrul Spitalului de  Psihiatrie Voila un grup de suport pentru părinții copiilor cu tulburare de spectru autist, grup coordonat de dr. Alina Nistorescu și dr. Irina Minescu - psihiatri copii și adolescenți alături de dr. Ovidiu Balaban-Popa - psihiatru adulți, grup menit a sprijini familiile copiilor cu tulburare de spectru autist, prin împărtășirea experiențelor comune de viață, oferirea de informații, cu scopul de a ameliora suferințele cauzate de aflarea diagnosticului dar și de a identifica soluții punctuale.

Scrisoarea deschisă
Dragii noștri,
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, desfășurată sub deviza  “Our minds, our rights” (Mintea noastră, Dreptul nostru), noi, echipa medicală și non-medicală a Spitalului de Psihiatrie Voila, vă adresăm această scrisoare deschisă.
Sănătatea mintală este o componentă esențială a stării de bine și înseamnă să te poți bucura de ceea ce ai, de ceea ce te înconjoară, să ai relații interumane satisfăcătoare, să ai prieteni, să muncești cu plăcere, să găsești in fiecare zi motive de a zâmbi și motivația de a merge înainte indiferent de dificultățile prin care treci.
Considerăm că în orice moment al vieții, fiecare dintre noi putem întâmpina situații complicate, ne putem lovii de probleme mai mari sau mai mici, putem suferii dezamăgiri sau putem avea o tulburare a stării psihice, o depresie, un atac de panică. Putem primi chiar un diagnostic care aparent să ne închidă orice orizont... Însă, chiar și într-o astfel de situație limită, e nevoie să știți că astăzi mai mult ca oricând există soluții. Diagnosticul nu ne definește viața!
Echipa Voila, formată din profesioniști în sănătate mintală, din medici psihiatri,  psihologi, asistenți medicali, asistenți sociali, infirmieri, îngrijitori, brancardieri, personal administrativ și de întreținere vă poate ajuta să depășiți orice situație aparent fără ieșire, fără soluții, fiind pentru noi o responsabilitate dar și o datorie de onoare de a vă însoții pe acest drum, oferindu-vă suportul și îngrijirea necesare pentru a vă ajuta să vă regăsiți echilibrul și să vă îmbrățișați propria existență cu încredere și speranță.
Psihiatru, psiholog, spital de psihiatrie sunt cuvinte pline de sens astăzi, de care e cazul sa ne apropiem la nevoie și de care să nu ne mai ferim!
Ne reafirmăm angajamentul ca în continuare să promovăm o psihiatrie în care abordarea este centrată pe persoană, pe nevoile fiecăruia, respectând și susținând drepturile pacientului psihic, în cadrul tratamentului și recuperării. Suntem dedicați creării unui mediu sigur, incluziv, care să faciliteze dialogul deschis, autoexprimarea și dezvoltarea personală.
Alături de voi vom continua să lucrăm la depășirea stigmatului asociat cu tulburările psihice și pentru promovarea unei mai bune înțelegeri a importanței sănătății mintale în societatea noastră.
Pentru o stare bună a sănătății mintale recomandăm:
1. Ai grijă de relațiile tale - sunt sursa fericirii tale!
2. Fii atent la cel de lângă tine, întreabă-l ce face și ascultă-i răspunsul!
3. Zâmbește și fii recunoscător pentru ceea ce ai!
4. Fă o faptă bună, ajutând pe cineva, măcar din când în când!
5. Cere ajutor când simți că situația te copleșește! - psihologii și psihiatrii te pot ajuta când cei din jur par a uita de tine..
Nu uitați: suntem alături de voi în această călătorie!
Vă mulțumim pentru încrederea acordată!
Cu dăruire, Echipa Voila

1209 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • diss 10.10.2023 04:27 Complimenti!👏

Sănătate

1367 vizualizari
02 nov. 2023 09:48

SanConfind, siguranță deplină pentru viitoarele mămici și servicii medicale performante

Centrul Medical SanConfind, cea mai mare unitate spitalicească privată din județul Prahova, se numără printre spitalele din România în care nu s-au întâmplat cazuri de infecții nosocomiale (intraspitalicești). Este, de asemenea, tot mai cunoscută Maternitatea SanConfind, care reprezintă nu doar una dintre cele mai moderne din țară, ci și una dintre cele mai sigure, în care nașterile se efectuează în absolută siguranță, cu multă grijă și empatie din partea personalului unității pentru fiecare pacientă. În rândurile care urmează veți putea afla cum a ajuns la spitalul din Poiana Câmpina dr. Roxana Dumitru, medic specialist obstetrică-ginecologie, care lucrează de aproape patru ani la SanConfind, ce sfaturi are pentru femeile însărcinate și de ce le recomandă cu toată căldura să vină la SanConfind pentru consultații. 

Alte stiri recente

1223 vizualizari
07 dec. 2023 21:30

A fost lansat proiectul Câmpina Residence, primul ansamblu de locuințe realizate de un investitor privat la Câmpina

Joi seară, într-un spațiu elegant și bine pus la punct din clădirea BCR, din centrul municipiului Câmpina, a avut loc lansarea proiectului Câmpina Residence, primul ansamblu de locuințe realizate de un investitor privat în Câmpina.

578 vizualizari
07 dec. 2023 18:43

Tribunalul Ilfov a admis suspendarea hotărârii privind terenurile de pe râul Doftana

Joi, 7 decembrie 2023, a fost primul termen în procesul intentat de societățile Elsid și Electrocarbon împotriva Consiliului Local Câmpina și Primăriei Câmpina pentru suspendarea hotărârii privind aprobarea îndeplinirii procedurilor de radiere din Cartea Funciară a dreptului de superficie, uz și servitute înscrise în favoarea celor două societăți asupra terenurilor aparținând municipalității, situate pe albia râului Doftana, acolo unde Elsid și Electrocarbon au investiții în domeniul energetic.