La finele săptămânii trecute, în întreaga lume a fost sărbătorită Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Organizația Mondială a Sănătății a decis, în mai 2019, la cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii, să marcheze în fiecare an, pe 17 septembrie, o zi pentru siguranța pacientului. Având în vedere condițiile oferite de SanConfind în toate zonele sale, în toate intervențiile medicale realizate aici, se poate afirma cu certitudine că, în spitalul din Poiana Câmpina, Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului este în fiecare zi. Anul acesta, OMS îndeamnă toți factorii de decizie să demareze acțiuni pentru nașteri în siguranță și respect, în cadrul temei „Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți”.
Siguranța SanConfind
Prima literă a numelui SanConfind vine de la sănătate, dar și de la siguranță. Managementul spitalului a avut grijă din prima zi de funcționare a unității (16 aprilie 2015) să asigure condiții optime de tratament tuturor pacienților. Aproape toții bolnavii care și-au căutat sănătatea la Centrul Medical SanConfind au declarat că au fost mulțumiți de serviciile medicale oferite, care se ridică la standarde europene de calitate. Procentul celor mulțumiți depășește cu mult 90%. Este o realitate de subliniat, cu atât mai mult cu cât, în urmă cu ceva vreme, o statistică a OMS evidenția faptul că, anual, la nivel mondial se înregistrează aproape 134 de milioane de prejudicii evitabile aduse pacientului în cursul asistenței medicale oferite în spitale. SanConfind este o investiție de peste 20 de milioane de euro care înseamnă nu doar o clădire remarcabilă dotată cu infrastructuri și utilități deosebite, ci și cu aparatură și dispozitive medicale performante, realizate de producători renumiți, materiale sanitare dintre cele mai apreciate, posibilități complete de diagnostic și tratament, farmacie aprovizionată conform celor mai mari exigențe, servicii hoteliere și de catering personalizate, facilități multiple de acces pentru pacienți în toate compartimentele și secțiile spitalului, facilități deosebite pentru persoanele cu dizabilități etc. Există șase lifturi, unul dintre ele funcționând chiar și în condiții de incendiu. În cei șapte ani de SanConfind, mii de pacienți au solicitat servicii medicale, declarându-se mulțumiți nu doar de calitatea acestora, ci și de faptul că la SanConfind s-au simțit tot timpul în siguranță. ”Pacientul este cel mai important pentru noi” - nu este doar o simplă înșiruire de cuvinte potrivită unui slogan comercial, ci o convingere puternică a întregului personal medical.
”Unitatea noastră are scară de evacuare în caz de necesitate, cu o lățime de 2,9 metri, accesibilă în orice moment de la fiecare dintre cele 4 etaje. Toate normele europene (semnalizare luminoasă, acustică, inscripționări/avertizări, hidranți, extinctoare) sunt satisfăcute. Toate pavimentele sunt acoperite cu tarkett medical. Sala bazinelor cu apă sărată are podea specială antialunecare. Tot la bazine există un lift dedicat pentru introducerea în bazinul cu apă sărată a pacienților cu probleme locomotorii severe. Blocurile-operatorii, saloanele ATI și sterilizarea au, după caz, flux laminar, filtre Hepa, acces restricționat prin cartele magnetice, aspecte care pentru pacienți contează mai puțin ca denumire, dar care se reflectă în lipsa complicațiilor postoperatorii și a infecțiilor asociate activității medicale”, ne asigură Gabriela Grozea, asistenta-șefă a spitalului. În evidențele Autorității Naționale de Management al Calității în Spitale, unitatea spitalicească din Poiana Câmpina apare ca spital fără infecții asociate.
Maternitatea SanConfind
Referindu-ne la tema propusă anul acesta de către OMS pentru Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, trebuie precizat că Maternitatea SanConfind este cea mai modernă din județul Prahova și una dintre cele mai moderne din România. În această secție de renume a spitalului chiar se poate spune că există permanent îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți. Lavoarele pentru nou-născuți au câte trei filtre care asigură apa purificată, iar dacă este cazul, cu ajutorul unei capsule speciale, se poata asigura chiar apă sterilă. Secţia de Obstetrică-Ginecologie este dotată cu două săli de naşteri naturale şi una pentru operaţii cezariene, săli post-partum, opt camere de spitalizare în regim rooming-in (cu unul sau două paturi), toate dotate cu aparatură medicală de ultimă generație. În sistemul rooming-in, rezervele dispun de pat special pentru mamă şi pat special pentru nou-născut, masă de înfăşat, chiuvetă pentru toaleta nou-născutului, baie proprie în care exista un buton de ”nurse call”, plasmă, frigider şi dulap pentru haine. (P)
Primăvara tocmai s-a încheiat, însă câteva boli specifice sezonului, printre care gripa, laringita, sinuzita, continuă să mai pună la încercare o parte a populației.
La 16 aprilie 2015, la Poiana Câmpina se deschidea Spitalul SanConfind. A fost inaugurată atunci Baza de Tratament și Recuperare Medicală, prima structură funcțională a acestei unități care a devenit ulterior cel mai mare spital privat din județul Prahova.
Conferențiar universitar doctor Sebastian Grădinaru, un medic strălucit și profund devotat meseriei sale, a reușit o nouă premieră pentru chirurgia de la Spitalul SanConfind - rezecția unei tumori de rinichi. Operația reprezintă un succes deplin.
Despre Spitalul Municipal Câmpina se discută mult... E foarte simplu să stai pe margine și să vorbești, să-ți manifești nemulțumirea. Sigur, sunt multe probleme, sunt puncte nevralgice, sunt așteptări... Am încercat o radiografie a activității acestei unități medicale așa cum s-a văzut din postura șefilor mai multor secții, a asistentului șef, precum și a directorului medical Călin Tiu.