Tehnologie de vârf la SanConfind pentru detectarea leziunilor sânului - mamografie digitală (3D) cu tomosinteză
Sănătate (Categoria articolului)
Imagistica SanConfind cuprinde o mulțime de procedee capabile de a crea imagini ale corpului uman în scop clinic, fiind extrem de importantă în diagnosticarea, confirmarea şi evaluarea în mod corect a unei afecțiuni, precum şi în stabilirea celei mai bune conduite de tratament. Departamentul de Imagistică Medicală de la SanConfind este dotat cu echipamente şi aparatură ultraperformante, realizate de producători de renume mondial, precum Siemens şi General Electric.
La Centrul Medical SanConfind pacienţii pot beneficia de o paletă variată de investigaţii din domeniul radiologiei şi imagisticii medicale: imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM); tomografie computerizată (CT); osteodensitometrie (DEXA); mamografie cu tomosinteză şi puncţie stereotaxică; ecografie digitală și radiologie digitală. Astăzi, vă prezentăm aparatul pentru mamografiile cu tomosinteză realizate la spitalul din Poiana Câmpina. Procedura mamografiei nu este complicată. Sânul este uşor comprimat între plăcile mamografului pentru a se evita mişcarea acestuia şi pentru a se reduce grosimea ţesutului mamar. Acest lucru permite o expunere mai redusă la razele X şi o imagine mai clară. Deşi compresia poate crea disconfort pentru unele paciente, sau poate fi chiar dureroasă, procedura durează doar câteva secunde și este necesară pentru a se obţine o imagine bună.
Mamografie cu tomosinteză şi puncţie stereotaxică
Aparatul din dotarea Spitalului SanConfind, printre cele mai performante din domeniu, este fabricat de cunoscuta companie americană General Electric și realizează investigații de mamografie cu tomosinteză şi puncţie stereotaxică (adică, mai simplu spus, oferă imagini tridimensionale şi puncţia biopsie de sân). Tomosinteza sau mamografia tridimensională a sânului reduce interferența și suprapunerile de țesut și evidențiază mult mai ușor leziunile canceroase. Spre deosebire de mamografia 3D, care poate fi comparată cu o scanare computer-tomografică a sânului, o mamografie digitală standard este o simplă radiografiere a sânului și oferă doar imagini bidimensionale.
Mamografia digitală este o radiografie a sânului cu doză redusă de raze X și se folosește, de regulă, pentru examinarea sânilor femeilor care au peste 40 de ani (dar care nu sunt însărcinate și nici nu alăptează), deoarece ele sunt cele mai expuse riscului de cancer. Pentru femeile peste 40 de ani este indicat ca ecografia sânilor să fie efectuată în completarea mamografiei, în cazul în care sânii sunt denși la investigația mamografică ori dacă medicul imagist detectează anomalii mamografice, modificări suspecte etc. Mamografia cu tomosinteză reprezintă „standardul de aur” în detectarea precoce a anomaliilor țesutului mamar. Tomosinteza sânului reprezintă o tehnologie nouă, folosită în lupta împotriva cancerului de sân. Cu ajutorul ei se efectuează o serie de imagini digitale ce pot fi prelucrate cu ajutorul calculatorului, astfel încât aceste imagini permit medicului să examineze în detaliu straturile țesutului mamar și să departajeze leziunile de țesuturile adiacente. Mamografia 3D evidențiază microcalcificările, care uneori pot fi singurul semn de cancer mamar.
Avantajele mamografiei cu tomosinteză față de mamografia standard
Spre deosebire de echivalentul său din mamografia 2D, aparatul mamografic 3D are avantajul mobilității în jurul sânului, ceea ce îi conferă posibilitatea obținerii unor imagini din unghiuri multiple care sunt apoi recompuse intr-o serie de secțiuni fine de înaltă rezoluție. În comparație cu mamografia 2D, mamografia digitală 3D aduce o serie de avantaje extrem de importante pentru un diagnostic corect și precoce. Astfel, mamografia cu tomosinteză creează o hartă tridimensională a sânilor, formată din zeci de imagini captate în profunzimea sânilor (imagini mamografice de 1 mm), din diverse unghiuri, medicul putându-le examina bucată cu bucată pentru a oferi un diagnostic exact. Prin mamografia clasică 2D medicul putea analiza doar două imagini mamografice. În aceste imagini din profunzimea sânilor nu apar suprapuneri de țesut așa cum apar în imaginile de mamografie clasică, lucru care oferă medicului imagist un grad superior de acuratețe la depistarea și caracterizarea unor semne incipiente ale diferitelor formațiuni și leziuni canceroase. Datorită acestor rezultate cu precizie sporită, se reduce adesea numărul de controale suplimentare, iar uneori chiar nu mai sunt necesare unele biopsii sau intervenții chirurgicale. Medicul are acces la informații mai complexe din profunzimea sânului, iar formațiuni care la o mamografie standard par a fi cancer din cauza suprapunerii unor imagini, prin mamografia 3D se demonstrează a fi de fapt țesut mamar normal. În plus, cresc șansele de a depista un cancer ascuns în profunzimea sânului.
Sănătate

Medicii care s-au întors în țară au găsit la SanConfind aceleași condiții pe care le aveau și în străinătate
Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina, cel mai mare spital privat din județul Prahova, este o investiție a societății SC Centrul Medical SanConfind SRL din Câmpina, al cărei acționar majoritar este compania petrolieră Confind SRL. Spitalul este foarte aproape de finalizare, are 230 de angajați, dintre care 28 de medici cu normă întreagă și alți 45 cu contract de colaborare. Unitatea a fost inaugurată în urmă cu opt ani, dar pentru că este mare (are 11.000 mp și șase niveluri), Ministerul Sănătății a permis funcționarea treptată a spitalului pe activități, odată cu fiecare nivel realizat, instituind, de fiecare dată, măsuri speciale.

Sute de proceduri de recuperare medicală la Baza de Tratament de la SanConfind
La Centrul Medical SanConfind lucrează, pe bază de contract de colaborare, mulți medici cunoscuți din București. Unul dintre ei este medicul primar de fizioterapie și recuperare Nicolae Pavelescu, cel care a condus mulți ani secția de recuperare medicală a Spitalului Militar Central din București. Dr. Pavelescu a fost plăcut impresionat de tot ce a găsit la SanConfind, la prima lui vizită în spital. Cei mai mulți pacienți care au beneficiat de serviciile Bazei de Tratament au fost cei cu afecţiuni neuromotorii, reumatismale, articulare şi ortopedice. La sfârșitul tratamentului, starea sănătății lor era mult ameliorată.
Alte stiri recente
La Câmpina, noul an școlar a început cu probleme cu iz politic și nu numai
Suntem doar în a doua săptămână a noului an școlar și deja apar probleme cu un puternic iz... politic, ceea ce nu ar avea ce să caute într-o societate normală, într-un sistem de educație sănătos. Se întâmplă la Câmpina unde apropierea anului electoral 2024 pare să fi încețoșat mințile unor politicieni care par dispuși la orice de dragul unor voturi.

A fost dat startul lucrărilor de realizare a rețelelor de apă și canalizare în Breaza, Comarnic și Sinaia
Miercuri, 20 septembrie, în localitățile Breaza, Comarnic și Sinaia a fost dat startul oficial al lucrărilor de realizare a rețelei de apă și canalizare, proiect care se derulează prin Hidro Prahova, cu finanțare europeană, valoarea totală - pentru toate cele 42 localități din județ, incluse în acest proiect - fiind de aproximativ 700 milioane euro.
Comentarii