Ultimii trei veterani de război din Câmpina vor fi sărbătoriți (discret) pe 29 aprilie 2020

Actualitate (Categoria articolului)

Pe 29 aprilie este Ziua Veteranilor de Război, iar Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria” - Filiana Câmpina pregătise unele acțiuni dedicate acestei zile. Printre acțiuni se număra și organizarea unui concurs pe teme istorice cu elevi de la școlile din localitate, în colaborare cu Casa de Cultură ”Geo Bogza”. Planurile organizatorilor au fost date peste cap de pandemia de coronavirus și, implicit, de starea de urgență decretată la nivel național. Concursul va fi reprogramat, cel mai probabil, în toamnă.

În schimb, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, ambele conduse la nivel local de col.(r) Marian Dulă, împreună cu Casa de Cultură ”Geo Bogza”, îi vor cinsti pe cei trei veterani de război care mai trăiesc în Câmpina, prin acordarea unor cadouri.
Am considerat util și interesant să facem și câte o scurtă prezentare a ultimilor trei veterani de război ai Câmpinei, prezentare realizată cu sprijinul lui Marian Dulă.
Gheorghe Enache - născut pe 15 octombrie 1922, la Bănești, a fost încorporat în noiembrie 1940 la Regimentul 3 Infanterie Ghencea, Bateria 296 TFF (telefonie fără fir) până în martie 1941, când a efectuat aplicații în teren cu posturile de emisie-recepție în regiunea Giurgiu - Rusciuc (Bulgaria). A fost încadrat la Flotila 3 Informați pentru recunoașterea avioanelor de bombardament ușoare, cu sediul la Buzău. În campania contra Rusiei a luptat în Basarabia, Transnistria și până la Marea Azov, iar pe frontul de vest, până în Ungaria. După lăsarea la vatră, a lucrat ca tehnician și șef de depozit la Baza 3 Băicoi, Institutul de Petrol și Gaze Câmpina, Electromontaj, toate în perioada 1945-1983. A fost distins cu ”Ordinul Muncii”, clasa a III-a, cu medalia ”Eliberarea de sub jugul fascist” și a primit ”Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial”, de la președintele României. Are gradul de maior în retragere.
Vasile Mureșanu - născut pe 16 aprilie 1922, în localitatea Deda, județul Mureș. A urmat cursurile Academiei Navale din Constanța în anul 1943, după absolvire fiind avansat la gradul de aspirant (sublocotenent) și încadrat pe torpilorul ”Zborul”, cu sediul la Sulina, în funcția de adjutant de comandant. A participat la război între 23 august 1944 și 15 septembrie 1944. Apoi s-a căsătorit la Câmpina, soția sa fiind medic pediatru, și a fost angajat la filiala Câmpina a Băncii Naționale, unde a ajuns până la funcția de director adjunct în anul 1965. Din anul 1971 a acceptat propunerea de a ocupa o funcție de conducere la Uzina Poiana, de unde s-a pensionat în anul 1983. Este membru fondator al Societății Filarmonice din Câmpina și membru în Comitetul Bisericii ”Sf. Treime”, unde este și ctitor, în urma importantelor danii făcute pentru renovarea și extinderea bisericii. Are gradul de comandor (colonel).
Tudor Rădoi - născut la 5 februarie 1923, în comuna Pietroșani, județul Teleorman. A fost recrutat la Giurgiu, la 1 mai 1944 și până în ianuarie 1945 a fost încadrat la Regimentul 3 Aero Transmisiuni și la Flotila 2 Informații Mediaș. La întoarcerea de pe front a fost decorat cu medalia ”Eliberarea de sub jugul fascist”, iar în 2004 a fost decorat de președintele României cu ”Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial”. După război a lucrat croitor, apoi la Primăria Petroșani, tâmplar la ”Arta Lemnului” Câmpina, dulgher la Trustul de Construcții, apoi paznic până în anul 1988, când s-a pensionat. La 29 aprilie 2019 a fost avansat la gradul de maior.

2704 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

2934 vizualizari
12 iul. 2020 12:11

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată în Prahova de duminică, ora 18.00, până luni, ora 2.00

Administrația Națională de Meteorologie a emis în urmă cu puțin timp o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta și în Prahova, în intervalul de duminică, ora 18.00, până luni la ora 2.00.

3104 vizualizari
11 iul. 2020 20:27

Horia Tiseanu beneficiază de o nouă amânare în procesul în care este acuzat de fapte de corupție. Noul termen, în plină campanie electorală

Pe 9 iulie s-a desfășurat al 23-lea termen al procesului în care primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, este acuzat de fapte de corupție. Deși procesul se apropie la această primă instanță de final, s-a reușit o nouă amânare, pe portalul oficial al instanțelor din România fiind afișat la motivul amânării ”lipsă apărare”. (foto)

Alte stiri recente

887 vizualizari
13 iul. 2020 07:43

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 13 iulie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

2186 vizualizari
12 iul. 2020 14:50

Numărul infectărilor cu COVID-19 crește vertiginos, în timp ce Opoziția tergiversează adoptarea legii privind carantina și izolarea

După ce Curtea Constituțională a decis că măsurile luate împotriva pandemiei de coronavirus sunt neconstituționale, astfel încât statul român a rămas fără instrumentul legal privind obligativitatea carantinării sau izolării cetățenilor, Guvernul a adoptat destul de rapid un alt act normativ prin care redefinește carantina și izolarea. Dar când lucrurile au ajuns în Parlamentul României, inconștiența unora dintre politicieni a bulversat total lucrurile. Pe acest fond, numărul infectărilor cu COVID-19 a crescut vertiginos. La fel și numărul deceselor.... Cine răspunde pentru toate acestea?