CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Primarul Câmpinei despre aplicarea tarifelor diferențiate pentru colectarea gunoiului: ”Soluția este să ne dea ADI... o soluție”

- Actualitate -

Primarul Câmpinei despre aplicarea tarifelor diferențiate pentru colectarea gunoiului: ”Soluția este să ne dea ADI... o soluție”

Consiliul Local Câmpina ar fi trebuit să aprobe, la ședința din luna iulie, noile tarife de salubritate, cele diferențiate pentru gunoiul menajer și gunoiul colectat selectiv, asta în condițiile în care, de la 1 iulie 2019, colectarea selectivă a devenit obligatorie prin lege. Nu a existat un proiect de hotărâre privind noile tarife, autoritățile locale prevalându-se de comunicarea, în ultimul moment, a tarifelor pentru noua stație de tratare mecano-biologică de la Ploiești, unde ar urma să fie duse deșeurile. În schimb, subiectul a fost discutat pe larg la "diverse", profitându-se și de prezența la ședința de la Câmpina a președintelui Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader. (video)

A fost o discuție interesantă, dar fără nicio concluzie, pentru că, pe de o parte, în stilu-i devenit deja clasic, primarul Horia Tiseanu a spus în mai multe rânduri că ”soluția este să ne dea ADI Deșeuri o soluție”, iar pe de altă parte, Bogdan Toader a vorbit despre mai multe soluții pe care Câmpina le are la îndemână, dar nu le aplică, cea mai ”flagrantă” dintre ele fiind celebra taxă specială instituită de Consiliul Local Câmpina în urmă cu mai mulți ani pentru cei care nu au contracte de salubritate, dar nu care nu s-a aplicat, practic, niciodată, la Câmpina.
Dar să luăm lucrurile pe rând, așa cum s-au derulat discuțiile în plenul ședinței Consiliului Local. Precizăm că tarif diferențiat înseamnă un tarif mai mic pentru deșeurile colectate selectiv și un tarif mai mare pentru deșeurile colectate "la grămadă", astfel încât oamenii să fie determinați să colecteze selectiv. Numai că, până acum administrația locală nu a găsit încă soluții pentru a determina populația să colecteze selectiv deșeurile și nici soluții pentru a știi cine colectează selectiv și cine nu.

”Potrivit Ordonanței 74, cea mai bună soluție pentru România, în prezent, este tariful penalizator, care înseamnă că cel care nu colectează selectiv, la momentul ridicării deșeurilor de operator, i se deschide pubela, se face o poză și dacă gunoiul nu este colectat selectiv i se aplică o bulină roșie, iar respectivul abonat va plăti un tarif majorat de la 1,5 la 3 ori. Și va plăti tarif penalizator până se va învăța minte, că nu știu cui îi va conveni să plătească 30 lei față de 10 lei luni la rând”, a spus Bogdan Toader într-o primă intervenție pe marginea acestui subiect, referindu-se doar la abonații care locuiesc la case și unde se poate face mai ușor identificarea fiecărui abonat și a pubelei aferente.
”Toate bune și frumoase privind locuințele individuale, dar ce facem cu cei care locuiesc la blocuri. La ultima discuție cu reprezentanții ADI (Agenția de Dezvoltare Intercomunitară - n.r.) Managementul Deșeurilor, am discutat acest aspect și ni s-a spus că s-a transmis sarcina aceasta de a găsi o soluție către o autoritate de consultanță. Cât nu avem această soluție, nu putem să introducem un tarif diferențiat”, a afirmat primarul Horia Tiseanu.
Apoi, primarul Câmpinei i-a solicitat înțelegere președintelui Consiliului Județean ca, până la finalizarea în 2022 a contractului actual cu operatorul de salubritate, deșeurile menajare să fie duse la rampa de la Boldești și nu la rampa de tratare mecano-biologică de la Ploiești, unde tarifele sunt simțitor mai mari: ”Dacă va trebui să ducem deșeurile la rampa de la Ploiești, tarifele pentru populație vor fi mari, eu cred că putem folosi în continuare rampa de la Boldești, până expiră actualul contract de salubritate pe care îl avem”.
Bogdan Toader le-a reamintit tuturor că prin modificările legislative, procentul de colectare selectivă a crescut de la 15% la 50%, astfel că va rămâne strict la latitudinea aleșilor câmpineni dacă vor alege să determine lumea să colecteze selectiv sau vor prefera să ducă deșeurile la Boldești, să nu-și îndeplinească ținta de 50% și să plătească penalități (taxa de mediu) de aproximativ 400.000 lei, bani care vor fi achitați tot din bugetul local, adică tot de la cetățeni. Va fi o alegere extrem de delicată pentru administrația locală câmpineană, mai ales în perspectiva alegerilor, filtru prin care trec cam toate deciziile majore ale primarului Horia Tiseanu.

Și s-a ajuns la celebra problemă a taxei speciale pentru cei care nu au contracte de salubritate și care ar trebui penalizați la plata impozitului cu acea taxă specială. ”Eu știu că sunt șase persoane care plătesc această taxă la Câmpina”, a spus Bogdan Toader, demonstrând că a venit cu lecțiile foarte bine învățate, știind multe lucruri despre problema în cauză, chiar mai bine decât administrația locală. ”Diferența între persoanele care au contracte cu operatorul de salubritate și numărul total al populație este de câteva mii bune. Măcar o bună parte din aceste câteva mii de persoane trebuie să plătească taxa specială, pentru că astfel oamenii ar fi determinați să aibă contracte, iar tariful s-ar diminua”, a mai adăugat președintele CJ Prahova. Primarului Horia Tiseanu nu i-a picat deloc bine această poziție a lui Bogdan Toader și a început să explice cum e la Comarnic, cum e la Breaza, sfârșind prin a cere socoteală în mod penibil celor de la Institutul de Statistică pentru datele transmise. ”Nu aveți Evidența Populației? Luați datele de acolo că sunt mai corecte! Dacă Statistica vă dă 37.000 locuitori, iar Evidența Populației 30.000, oricum până la 22.000, câți sunt acoperiți cu contracte, sunt câteva mii bune”, i-a explicat Bogdan Toader. ”E adevărat, dar operatorul se îndreaptă mereu spre noi, pentru că avem mai mulți, dar noi am scos untul din ei! Să se îndrepte și spre Comarnic și spre alte localități”, a insistat primarul Tiseanu. Acum, să afirmi public că ”ai scos untul” din locuitori în condițiile în care, în atâția ani, doar șase persoane au plătit taxa specială, oare nu e cumva cam mult?!
Concluzia greu de comentat i-a aparținut primarului Horia Tiseanu: ”Soluția cea mai bună pentru orașe este să identifice ADI Deșeuri o soluție prin care să-i găsim pe cei de la blocuri care nu colectează selectiv!” Bogdan Toader a insistat la rândul său și a vorbit despre o posibilă soluție la blocuri: ”Trebuie implicați administratorii de asociații, care să identifice pe camere video cine depune gunoi colectat selectiv și cine nu. Îl facem pe administrator un fel de polițist”. ”Exact - a sărit imediat Horia Tiseanu - așa trebuie, pentru că noi nu avem cum să verificăm sute de camere”.
Discuția s-a încheiat fără nicio decizie, dar, cu siguranță, subiectul va mai fi dezbătut inclusiv la următoarea ședință a Consiliului Local, atunci când vor fi aprobate tarifele diferențiate, cele despre care, în acest moment, nu știe nimeni cum vor putea fi aplicate de operator.


30 Jul 2019 19:37 5237 vizualizari


Comentarii






242 vizualizari 14 Jul 2025 22:04 Urs la Cornu. S-a emis mesaj RO-ALERT

Urs la Cornu. S-a emis mesaj RO-ALERT

Luni seara, la ora 21.43, ISU Prahova a emis un mesaj RO-ALERT privind prezența unui urs în comuna Cornu.

citeste mai mult
904 vizualizari 14 Jul 2025 20:44 Accident la Zorile. Un Audi a lovit o căruță și s-a oprit într-un copac

Accident la Zorile. Un Audi a lovit o căruță și s-a oprit într-un copac

Luni spre lăsarea serii, la Zorile, imediat după podul rutier peste râul Doftana spre comuna Telega, a avut loc un accident rutier.

citeste mai mult
154 vizualizari 14 Jul 2025 18:39 143 misiuni pentru pompierii prahoveni în ultimele zile, între care 12 incendii de vegetație uscată

143 misiuni pentru pompierii prahoveni în ultimele zile, între care 12 incendii de vegetație uscată

În ultimele 72 de ore, pompierii militari din județul Prahova au acționat în 143 de misiuni specifice zonei de competență, dintre care 35 au fost intervenții în situații de urgență, 107 urgențe medicale și o acțiune de îndrumare și control.

citeste mai mult
231 vizualizari 14 Jul 2025 18:33 Sfârșit de săptămână plin pentru polițiștii prahoveni - peste 300 sancțiuni aplicate și zece permise reținute

Sfârșit de săptămână plin pentru polițiștii prahoveni - peste 300 sancțiuni aplicate și zece permise reținute

Polițiștii prahoveni au avut de-a lungul perioadei 11-13 iulie mai multe acțiuni menite să contribuie la îmbunătățirea climatului de siguranță.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV