Mandatul aleșilor locali se apropie de final. S-au spus multe de-a lungul celor patru ani. Și bune și... mai puțin bune! Fără a avea pretenții că vom cuprinde toate momentele importante din acest mandat, vom încerca să sintetizăm câteva plusuri, dar și câteva minusuri. Cu primele ar trebui să rămânem și să fie continuate, celelalte ar trebui să nu mai fie repetate.
Plusuri...
... au fost deblocate fondurile europene. Unii au spus că oricine ar fi venit ar fi făcut același lucru. Se poate, dar câmpinenii au decis în 2020 să vină Alin Moldoveanu și el este cel care a făcut acest lucru. Cu ce costuri, probabil că vom afla după 1 noiembrie.
... s-au semnat contracte pentru foarte multe proiecte cu fonduri europene. Este, în mod evident, mandatul cu cele mai multe proiecte europene și cu volumul cel mai mare de fonduri atrase. La unele s-a mai renunțat, altele poate nu erau chiar o prioritate, la altele, valoarea cotei de cofinanțare a crescut atât de mult încât este aproape la nivelul fondurilor europene atrase, dar... proiecte europene au fost. Nu poate contesta nimeni!
... atragerea de sponsorizări. În principiu, este un lucru foarte bun și, foarte probabil, este mandatul în care s-au adus cei mai mulți bani din sponsorizări, ceea ce a degrevat bugetul local de unele cheltuieli. Din păcate, lipsa de transparență a dus la multe semne de întrebare, subiectul devenind rapid un capitol care își va afla, poate, răspunsurile tot după 1 noiembrie.
Minusuri...
... lipsa de comunicare cu adversarii politici, inclusiv la nivelul Consiliului Local. Alin Moldoveanu i-a ținut la poarta Primăriei pe unii lideri politici, atunci când se discuta bugetul local, ceea ce nu se face într-o lume civilizată. Apoi, în relația cu unii dintre consilieri s-a dovedit extrem de dur, ca să nu spunem altfel. Primarul a cerut oricărui consilier care are de adresat întrebări să vină la Primărie să afle răspunsuri direct de la el. La Primărie, nu în plenul CL, acolo unde nici angajații Primăriei nu au mai fost chemați pentru a explica unele proiecte. Sau să trimită întrebările în scris și tot în scris li se va răspunde. Aici, pe de o parte, Alin Moldoveanu a reușit să-și ascundă necunoașterea unor aspecte din administrația locală, iar pe de altă parte, prin această atitudine, a dominat Consiliul Local. Nu a mai existat o relație de respect și de egalitate între Executiv și Legislativ, ci Consiliul Local a devenit vasalul primarului. Și prin atitudine, iar de multe ori și prin alte... mijloace.
... un stil hei-rup-ist... Când erau situații în care toți ”intrau în priză”, totul trebuie rezolvat instant, cei mai mulți dintre angajații Primăriei intrau în colaps, cei din exterior apreciau, după care - pe aceleași subeicte - se așternea liniștea. Un stil care s-a văzut și la unele lucrări, exemplul cel mai elocvent fiind cartierul/strada Voila.
... un Consiliu Local foarte slab. Nu numai că a acceptat să fie călcat în picioare de primar, dar - cu foarte mici excepții - cei mai mulți consilieri au demonstrat că nu prea gândesc cu capul lor, iar proiectele pe care le-au făcut pentru Câmpina au fost foarte rare. Din păcate pentru ei, probabil a fost cel mai slab Consiliu Local al Câmpinei de după 1989.
Ar mai fi câteva lucruri de punctat.
Relația cu Consiliul Județean - de-a lungul întregului mandat, Alin Moldoveanu a avut o relație foarte bună cu Consiliul Județean, mai ales cu președintele Iulian Dumitrescu. De altfel, pentru multe dintre cofinanțările pentru proiectele europene, Consiliul Județean a fost cel care a dat banii.
Relația cu cetățeanul - a început bine, dar s-a sfârșit prost pentru. Dacă la început, primarul a uimit pe mulți, rezolvând probleme cu care oamenii se confruntau de luni sau chiar ani, în numai câteva ore sau zile, apoi, odată cu trecerea timpului, lucrurile s-au schimbat. Și după ce a dat numărul său de telefon la oricine intra în contact cu el, apoi, a ajuns ca foarte multor oameni, chiar și dintre colaboratorii mai apropiați, să nu le mai răspundă la telefon. Nici măcar relația Primăriei, ca instituție, cu cetățeanul nu s-a schimbat, deși era una dintre marile dorințe și speranțe ale câmpinenilor.
Sunt numai câteva idei din partea unora care au urmărit îndeaproape activitatea administrației locale. Sigur, mai sunt și altele și vă invităm să ne transmiteți propriile experiențe - pozitive sau negative - cu administația locală din acest mandat.
Sâmbătă după-amiază, pe șantierul Autostrăzii A7, în zona Dumbrava - Albești, a avut loc o explozie soldată, din păcate, cu moartea unui bărbat de 57 ani.
Sâmbătă după-amiază, pe DN1, între Ploiești și Câmpina, pe raza orașului Băicoi, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate trei autovehicule. O tânără de 22 ani a ajuns la spital.
Pe 24 octombrie s-au împlinit doi ani de la jaful de un milion de euro care a avut loc la Câmpina.
Chiar dacă noua administrație locală, rezultată în urma alegerilor din 9 iunie, și-a intrat deja ”în pâine”, totuși, noi vom continua să prezentăm o serie de idei care - fără bani prea mulți - ar putea conbtribui la o mai bună imagine a Câmpinei.