Castelul-templu de la Câmpina, construit de savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu în memoria adoratei sale fiice - Iulia, atrage din ce în ce mai mulți vizitatori. Aproximativ 25.000 de persoane au venit, în 2017, la Castel, adică la Muzeul Memorial "B.P. Hasdeu", numărul vizitatorilor fiind cu 10% mai mare comparativ cu anul 2016. Un lucru minunat pentru acest muzeu deosebit, dar un lucru îmbucurător și pentru Câmpina. Castelul Iuliei este de multă vreme simbolul celui de-al doilea municipiu al județului.
Conform datelor puse la dispoziție de conducerea Muzeului Memorial “B.P. Hasdeu”, în 2017, 24.315 turiști au venit special pentru a vizita muzeul, iar acestora li se adaugă cele peste 600 de persoane care au participat la evenimentele organizate la Castel. Deci în jur de 25.000 de vizitatori în total, cu 10% mai mulți ca în 2016 și cu 30% mai mulți comparativ cu 2015. Printre vizitatorii de anul trecut s-au numărat mulți elevi: 1.101 veniți individual și 6.495 veniți în grupuri organizate. De asemenea, au fost 940 de studenți, 900 pensionari veniți individual și 525 pensionari veniți în grupuri organizate. Numărul turiștilor străini care au vizitat Castelul Hasdeu în 2017 a fost de 564 (Franța, Italia, Germania, Spania etc).
Castelul “Iulia Hasdeu” este, fără îndoială, cel mai reprezentantiv obiectiv turistic al Câmpinei. Un castel deosebit, impresionant, unic, încărcat de simboluri. Un edificiu care are în spate trista poveste a familiei Hasdeu, un templu dedicat Iuliei, un loc de refugiu pentru Bogdan Petriceicu Hasdeu după moartea unicei sale fiice la doar 19 ani.
Dar nu asupra istoriei castelului vrem să insistăm, ci asupra unor lucruri mult mai pragmatice. Am spus-o și cu alte ocazii, creșterea numărului de turiști se datorează în special promovării permanente pe care directorul Muzeului Memorial "Bogdan Petriceicu Hasdeu", Jenica Tabacu, o face în media locală și națională, pe site-urile de specialitate, pe portaluri turistice, la diverse evenimente și oriunde este posibil. Asta, în condițiile în care muzeul nu are buget destinat promovării, așa cum au multe alte muzee din țară și din străinătate. Muzeul Hasdeu aparține municipalității câmpinene, este un simbol pentru Câmpina, apare inclusiv pe stema localității, dar nu există măcar un panou publicitar de dimensiuni mai mari, pe DN1, în apropierea intrărilor în localitate, panou prin care să fie promovat Muzeul Hasdeu, dar și Muzeul Grigorescu. Vorbim de panouri publicitare, nu de indicatoare din tablă pe care abia le poți zări din mașină. E doar un exemplu.
De faptul că Muzeul Hasdeu nu apare în calendarul realizat de Primăria Câmpina pentru 2018, nici nu mai vorbim. Bine că au găsit pe net o poză cu ghiocei și diverse poze artistice pe rețelele de socializare (poze prelucrate intens în photoshop, să arate cât de superb este orașul) și astfel au rezolvat problema și s-a umplut calendarul plătit din bani publici, dar în care Castelul nu și-a găsit loc.
Ne amintim și de faptul că abia în 2016 s-a realizat un DVD de prezentare a Castelului Hasdeu, iar în 2017 - un album în patru limbi, cu date foarte interesante, cu fotografii de azi și din arhivă. Primul album din istoria Castelului, abia în 2017. Poate și site-ul muzeului ar trebui să fie ceva mai atractiv. Se pot face multe, chiar dacă promovarea costă, chiar dacă trebuie alocați bani de la bugetul local pentru asta. Castelul Iuliei merită orice investiție pentru că, promovând acest edificiu, este promovată Câmpina.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.