Nu cred că am mai avut o astfel de situație la Câmpina, vreodată. Să analizăm puțin fiecare partid în parte.
La PNL, candidatul pentru funcția de primar este Horia Tiseanu. Vrea al patrulea mandat de primar și este avantajat de faptul că alegerile au loc într-un singur tur. Este dezavantajat, însă, de dosarele de la DNA, care i-ar putea da planurile peste cap. Am folosit pluralul și știm ce vorbim. Știe și primarul, chiar dacă nu recunoaște public. Nu trebuie să fie arestat, nici nu-i dorim așa ceva. Dar e suficient să fie urmărit penal, să fie sub control judiciar sau trimis în judecată și tot nu va mai putea candida, conform criteriilor de integritate ale propriului partid. Dacă se întâmplă așa ceva, cu cine merge PNL în alegeri? Care este soluția de criză? Deocamdată nu știe nimeni asta. Horia Tiseanu este, însă, conștient și caută o rezervă. Lucru interesant, caută numai prin rândul celor proveniți din vechiul PNL, nu și printre colegii săi cu care a venit din PDL.
La PSD nu există nici titular, darămite rezerve. Ne-am putea gândi la actualul viceprimar, Ion Dragomir, dar relația acestuia cu conducerea județeană (oficială sau din umbră) este tare încordată. Nici județul nu știe, însă ce vrea. Bun, nu-l vrei pe Dragomir, dar ai pe cine să pui în locul lui? Există cineva care ar putea măcar să tragă lista după el, chiar dacă șansele să iasă primar ar fi reduse? Cam delicată situația. Da, exista varianta cu George Severin candidat la Primăria Câmpina din partea PSD. Dar actualul senator a infirmat categoric zvonul.
Ar mai fi o idee, o alianță PSD – UNPR, locală dacă la nivel național nu se concretizează și se dă mână liberă organizațiilor din teritoriu, cu un candidat comun la Primărie. Cine? De exemplu, Jenica Tabacu. Ar fi foarte interesantă intrarea Jenicăi Tabacu într-o astfel de competiție. A făcut-o și în 2008 și le-a dat destule emoții contracandidaților săi. E doar o idee, după cum spuneam, dar cred că nu e deloc absurdă.
Ar mai fi și PMP, cu Adrian Pițigoi candidat la Primărie. Aici, candidatul a fost anunțat deja oficial, după alegerile pentru conducerea organizației locale. Dar ce te faci dacă, peste noapte, organizația se îmbogățește cu membri noi, de pe la fostul PNDC, fostul PDL?! Vin pe ultima sută de metri, să zicem, după ce și-au negociat fiecare candidatură la centru. E și asta o întrebare, doar o întrebare.
Să nu uităm de ALDE, cu un potențial candidat la Primăria Câmpina în persoana actualului consilier local Daniel Ioniță. Nu credem că aici se gândește cineva la alt candidat, decât dacă apare vreo surpriză. Vreo persoană cu notorietate și care nu mai poate candida în propriul partid, să zicem. Că la ALDE nu există, deocamdată, criterii de integritate...
În rest, ce ar mai fi? PSRO, partidul lui Mircea Geoană. La Câmpina, PSRO are organizație de puțină vreme. Probabil va avea candidat la Primărie, nu știm. Deocamdată, organizația locală nici nu s-a prezentat oficial, nu a avut loc nici măcar o conferință de presă pentru a-i cunoaște și noi pe lideri.
Mai sunt și alte partide, nesemnificative, în opinia mea. Cele care se reactivează doar înaintea alegerilor, apoi dispar pentru următorii patru ani. Partide care nu ar putea niciodată furniza primarul.
În multe țări, mai puțin în România, există un adevărat cult pentru cinstirea memoriei înaintașilor.
Se spune despre simțul umorului că este apanajul oamenilor inteligenți... În aceste condiții, este și mai îngrijorător că, de o vreme încoace, simțul umorului pare să dispară.
Să compari Câmpina cu Parisul este aproape o impietate... Și, totuși, păstrând proporțiile, măcar la nivel de principiu, de ce nu?!
Au trecut și alegerile locale din 9 iunie 2024... La Câmpina, mulți au considerat o surpriză victoria Irinei Nistor (PSD) în fața lui Alin Moldoveanu (PNL). Poate că da, poate că nu, dar în rândurile următoare vom prezenta argumentele pentru care credem că, după acest scrutin, câmpinenii au așteptări mai mari de la Irina Nistor decât au avut de la Alin Moldoveanu în 2020.