Tehnici complexe, cu echipamente performante, la Departamentul de Imagistică Medicală de la SanConfind
Sănătate (Categoria articolului)
Centrul Medical SanConfind are un departament complet de Imagistică Medicală, cu o echipa medicală de elită, susținută de dotarea cu aparatură de ultimă generație. Imagistica medicală însumează tehnici și proceduri complexe, cu echipamente performante, folosite în vederea obținerii unor imagini de foarte bună calitate, pentru diagnosticarea corectă a afecțiunilor pacienților. Despre acest departament și dotările sale vom vorbi în acest material.
Departamentul de Imagistică Medicală de la SanConfind este dotat cu echipamente şi aparatură ultraperformante, realizate de producători de renume mondial, precum Siemens şi General Electric. La SanConfind, pacienţii pot beneficia de multiple investigaţii din domeniul radiologiei şi imagisticii medicale: imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM), tomografie computerizată (CT), osteodensitometrie (DEXA), mamografie cu tomosinteză şi puncţie stereotaxică (oferă imagini tridimensionale şi puncţia biopsie de sân), ecografie digitală și radiologie digitală.
Rezonanţa magnetică (RM)
Centrul Medical SanConfind foloseşte un aparat pentru rezonanţă magnetică model Siemens Magnetom Aera 1.5 T. Aparatul are o putere a câmpului magnetic de 1,5 tesla și permite obţinerea unor imagini de înaltă calitate, cu antene dedicate, într-un timp mult mai scurt decât în cazul altor aparate RM. Rezonanţa magnetică nu foloseşte raze X, ci interferenţa dintre un câmp magnetic şi anumite unde electromagnetice (unde radio). Aşadar, imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) este neiradiantă şi neinvazivă. ”Imagistică prin rezonanţă magnetică” (IRM) a înlocuit vechea denumire medicală “rezonanţă magnetică nucleară” (RMN), deoarece aceasta din urmă putea fi greșit înțeleasă, lăsând impresia celor neavizați că se referă la o procedură cu radiații nucleare, o impresie complet falsă. Investigația se bazează pe un fenomen descoperit acum 80 de ani. Atunci când se găsesc într-un puternic câmp magnetic bombardat de unde radio, atomii de hidrogen (care intră în compoziția apei și, deci, a oricărui țesut) își schimbă poziția și emit anumite semnale. Prin “ascultarea” și detectarea poziției atomilor se poate evidenția forma și consistența respectivului țesut/organ, dar și apariția unor tumori incipiente. De fapt, protonii din nucleele atomilor de hidrogen emit acele semnale, de unde și adjectivul “nucleară” atașat mult timp rezonanței magnetice în vechea denumire a investigației. Așadar, imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) foloseşte proprietăţi magnetice pentru vizualizarea organelor interne și funcţionează prin măsurarea, în prezenţa unor câmpuri magnetice controlate, a răspunsului unei anumite părţi a corpului la undele radio.
Utilizări optime
Rezonanța magnetică reprezintă una dintre cele mai avansate tehnici imagistice medicale şi permite vizualizarea multiplanară a diferitelor organe şi tesuturi ale corpului uman, asigurând un contrast excelent între diferitele tipuri de țesuturi moi, un contrast superior celui obţinut în tomografia computerizată (CT). Deşi IRM este considerată “regina imagisticii medicale”, metoda nu este întotdeauna ultima la care se recurge, deoarece există afecţiuni în care sunt preferate alte investigaţii imagistice, ținând cont că acestea, în unele cazuri, realizează imagini care clarifică mai bine diagnosticul. Aparatul IRM este adecvat, în special, în cazul leziunilor ţesuturilor moi şi neuro-patologiilor, dar nu este potrivit şi pentru ţesuturile dense precum oasele. Pentru depistarea afecțiunilor oaselor se folosește computerul tomograf. Având în vedere că rezonanța magnetică poate fi realizată în orice plan, aparatul IRM permite localizarea deosebit de precisă a leziunii. De exemplu, poate cuantifica mărimea infarctului, a zonei afectate de hemoragie după un atac vascular cerebral, sau poate diagnostica tumorile cerebrale. Aparatul RM de la SanConfind poate susţine o greutate maximă de 190 kg şi permite efectuarea unei game largi de investigaţii: mână, articulaţie pumn, cot, umăr, antebraţ, braţ, şold, coapsă, genunchi, gleznă, picior, gambă, coloană vertebrală, abdomen, pelvis, cap etc.
Istoricul rezonanței magnetice
Istoria imagisticii medicale a început, la sfârșitul secolului al XIX-lea, odată cu descoperirea de către Conrad Roentgen, în 1895, a razelor X, pentru care a şi primit, în 1901, premiul Nobel în medicină. De atunci, domeniul a evoluat foarte mult și relativ rapid. Pionierul rezonanței magnetice nucleare a fost fizicianul evreu american Isaac Rabi, care a descoperit, în cercetările sale realizate în anii 1930, că atomii de hidrogen pot fi stimulați de un câmp magnetic puternic. Unul din oamenii importanți ai Proiectului Manhattan (proiectul de dezvoltare a primei arme nucleare, de către americani), Isaac Rabi a fost și laureat al premiului Nobel în fizică pentru cercetările sale privind natura forțelor care leagă protonii de nucleu, cercetări care au condus la dezvoltarea metodei de detecție bazată pe rezonanța magnetică nucleară. Un deceniu mai târziu, fizicienii americani Felix Bloch și Edward Mills Purcell au continuat descoperirile făcute de predecesorul lor, constatând că diferă intensitatea și frecvența dintre primul și al doilea câmp magnetic creat, fenomen care a fost denumit rezonanță magnetică nucleară. Chimistul și radiologul Paul Lauterbur (tot american), a reușit redarea primei imagini RMN, în anul 1973. Acesta, împreună cu Peter Mansfield, a obținut, în 2003, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină - pentru contribuțiile în domeniul medicinei care au permis dezvoltarea tehnologiei imaginilor prin rezonanță magnetică nucleară. (P)
Sănătate
SanConfind, siguranță deplină pentru viitoarele mămici și servicii medicale performante
Centrul Medical SanConfind, cea mai mare unitate spitalicească privată din județul Prahova, se numără printre spitalele din România în care nu s-au întâmplat cazuri de infecții nosocomiale (intraspitalicești). Este, de asemenea, tot mai cunoscută Maternitatea SanConfind, care reprezintă nu doar una dintre cele mai moderne din țară, ci și una dintre cele mai sigure, în care nașterile se efectuează în absolută siguranță, cu multă grijă și empatie din partea personalului unității pentru fiecare pacientă. În rândurile care urmează veți putea afla cum a ajuns la spitalul din Poiana Câmpina dr. Roxana Dumitru, medic specialist obstetrică-ginecologie, care lucrează de aproape patru ani la SanConfind, ce sfaturi are pentru femeile însărcinate și de ce le recomandă cu toată căldura să vină la SanConfind pentru consultații.

De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, scrisoare deschisă a conducerii Spitalului de Psihiatrie Voila Câmpina
10 Octombrie este Ziua Mondială a Sănătății Mintale, iar tema stabilită de Organizația Mondială a Sănătății pentru anul 2023 este ”Our minds, our rights”.
Alte stiri recente

Accident pe DN1, la Bănești. Bărbatul care l-a produs se afla sub influența alcoolului
Duminică dimineață, în jurul orei 9, polițiștii Serviciului Rutier au fost sesizați despre faptul că pe DN1, s-a produs un accident rutier.

Produse artizanale și obiecte de artă populară la micul Târg de Crăciun din grădina Castelului Iulia Hasdeu
Micul Târg de Crăciun din grădina Castelulului Iulia Hasdeu din Câmpina și-a deschis ieri porțile și a reprezentat o surpriză plăcută pentru vizitatorii Muzeului Memorial “B.P. Hasdeu”. Nu este un târg obișnuit, nu vă așteptați să găsiți aici vin fiert sau diverse mâncăruri tradiționale. Este un târg cu produse artizanale și obiecte de artă populară, realizate manual de meșteșugari din zona Câmpinei.
Comentarii