Primarii vor avea pensii speciale asemeni parlamentarilor. Senatul a dat votul decisiv

Politică (Categoria articolului)

Senatul a aprobat ieri, cu 101 voturi pentru, 6 abțineri și un vot împotrivă, proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale aleșilor locali. Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene vor beneficia de o indemnizație pentru limită de vârstă cuprinsă între 500 și 6.500 lei în funcție de salariu și numărul de mandate.

Nu este o lege nouă. Este legea aprobată anul trecut de Parlament și în legătură cu care Guvernul a trimis o sesizare la Curtea Constituțională. În ianuarie 2016, judecătorii CCR au decis că legea este neconstituțională deoarece nu este foarte clară în privința beneficiarilor și modului de stabilire și calculare a indemnizației. De asemenea, potrivit motivării CCR, "legea creează o ilegalitate nepermisă de tratament juridic între aleșii locali și stabilește cheltuieli bugetare fără sursă de finanțare". Ulterior, legea a fost retrimisă în Parlament pentru rediscutare. Și a fost rediscutată și aprobată de toate partidele (PSD, PNL, ALDE, UNPR), urmând să fie trimisă la promulgare, apoi publicată în Monitorul Oficial. Va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017. 

Iată principalele prevederi ale actului normativ:

- persoanele alese după 1992, de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum au fost prevăzute în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte pensii speciale, au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limita de vârstă 

- cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat, cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitate, cu respectarea limitei numărului de mandate 

- primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, care au fost şi parlamentari, trebuie să opteze pentru una din cele două pensii speciale  

- cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă se depune la autoritatea administraţiei publice locale competente, în funcţie de locul de provenienţă a mandatului/mandatelor exercitat/exercitate.

5583 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Roman 22.06.2016 11:08 Nu e de ajuns cât ne-au furat, acum trebuie sa le mai plătim si pensii?! O mare rusine!!!!

Politică

1734 vizualizari
21 feb. 2023 10:37

PMP Câmpina nu este de acord cu donarea, către Parohia "Nașterea Maicii Domnului", a unui teren de pe Strada Buciumului

1 comentarii

Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 22 februarie 2023, a Consiliului Local Câmpina se află un proiect privind darea în folosință gratuită a unui teren de pe Strada Buciumului către Parohia Nașterea Maicii Domnului din Cartierul Voila. Este vorba de un teren de 2.290 mp, învecinat cu Casa Parohială. Legat de acest proiect, președintele PMP Câmpina, Adrian Pițigoi, ne-a transmis un punct de vedere pe care îl redăm integral.

1831 vizualizari
16 feb. 2023 21:20

Horațiu Zăgan, despre acuzele aduse de Florin Marcu: ”Nu au nicio legătură cu realitatea”

La finalul ședinței extraordinare a Consiliului Local Câmpina, care a avut loc miercuri, 15 februarie, consilierul Florin Marcu l-a acuzat pe Horațiu Zăgan că este într-un conflict de interese și l-a amenințat cu... ANI.

Alte stiri recente

661 vizualizari
20 mar. 2023 19:59

Societatea Voipan Sil Câmpina angajează mai multe categorii de personal

Societatea Voipan Sil Câmpina anunță că face angajări, având nevoie de mai multe categorii de personal.

1298 vizualizari
20 mar. 2023 17:56

Proiect Erasmus+ la Școala ”B.P. Hasdeu” Câmpina - ”All different, all equal”. Participă elevi din Italia, Spania și Franța

În cadrul proiectului Erasmus+ ”All different, all equal”, Câmpina, prin Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu”, este gazda unei noi acțuni de mobilitate, la care participă elevi și cadre didactice de la școlile partenere din Italia, Spania și Franța.