Primarii vor avea pensii speciale asemeni parlamentarilor. Senatul a dat votul decisiv

Politică (Categoria articolului)

Senatul a aprobat ieri, cu 101 voturi pentru, 6 abțineri și un vot împotrivă, proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale aleșilor locali. Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene vor beneficia de o indemnizație pentru limită de vârstă cuprinsă între 500 și 6.500 lei în funcție de salariu și numărul de mandate.

Nu este o lege nouă. Este legea aprobată anul trecut de Parlament și în legătură cu care Guvernul a trimis o sesizare la Curtea Constituțională. În ianuarie 2016, judecătorii CCR au decis că legea este neconstituțională deoarece nu este foarte clară în privința beneficiarilor și modului de stabilire și calculare a indemnizației. De asemenea, potrivit motivării CCR, "legea creează o ilegalitate nepermisă de tratament juridic între aleșii locali și stabilește cheltuieli bugetare fără sursă de finanțare". Ulterior, legea a fost retrimisă în Parlament pentru rediscutare. Și a fost rediscutată și aprobată de toate partidele (PSD, PNL, ALDE, UNPR), urmând să fie trimisă la promulgare, apoi publicată în Monitorul Oficial. Va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017. 

Iată principalele prevederi ale actului normativ:

- persoanele alese după 1992, de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum au fost prevăzute în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte pensii speciale, au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limita de vârstă 

- cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat, cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitate, cu respectarea limitei numărului de mandate 

- primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, care au fost şi parlamentari, trebuie să opteze pentru una din cele două pensii speciale  

- cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă se depune la autoritatea administraţiei publice locale competente, în funcţie de locul de provenienţă a mandatului/mandatelor exercitat/exercitate.

5632 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Roman 22.06.2016 11:08 Nu e de ajuns cât ne-au furat, acum trebuie sa le mai plătim si pensii?! O mare rusine!!!!

Politică

1199 vizualizari
18 sept. 2023 21:54

Partidul România în Acțiune a inițiat petiția ”Stop finanțării partidelor politice din bani publici!”

5 comentarii

Partidul România în Acțiune a inițiat o petiție online care se intitulează ”Stop finanțării partidelor politice din bani publici!”

2376 vizualizari
02 aug. 2023 17:13

PMP Câmpina se dezice de gestul consilierului Marius Anghelescu

2 comentarii

După comunicatul prin care consilierul Marius Anghelescu anunța că și-a retras votul de principiu privind achiziționarea unor generatoare pentru stațiile de pompare ale HidroPrahova, PMP Câmpina, partidul din care face parte și Marius Anghelescu,  a reacționat și ne-a transmis următorul comunicat de presă semnat de președintele organizației locale, Adrian Pițigoi.

Alte stiri recente

1066 vizualizari
21 sept. 2023 21:05

La Câmpina, noul an școlar a început cu probleme cu iz politic și nu numai

Suntem doar în a doua săptămână a noului an școlar și deja apar probleme cu un puternic iz... politic, ceea ce nu ar avea ce să caute într-o societate normală, într-un sistem de educație sănătos. Se întâmplă la Câmpina unde apropierea anului electoral 2024 pare să fi încețoșat mințile unor politicieni care par dispuși la orice de dragul unor voturi.

1100 vizualizari
21 sept. 2023 18:52

A fost dat startul lucrărilor de realizare a rețelelor de apă și canalizare în Breaza, Comarnic și Sinaia

Miercuri, 20 septembrie, în localitățile Breaza, Comarnic și Sinaia a fost dat startul oficial al lucrărilor de realizare a rețelei de apă și canalizare, proiect care se derulează prin Hidro Prahova, cu finanțare europeană, valoarea totală - pentru toate cele 42 localități din județ, incluse în acest proiect - fiind de aproximativ 700 milioane euro.