Senatul a aprobat ieri, cu 101 voturi pentru, 6 abțineri și un vot împotrivă, proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale aleșilor locali. Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene vor beneficia de o indemnizație pentru limită de vârstă cuprinsă între 500 și 6.500 lei în funcție de salariu și numărul de mandate.
Nu este o lege nouă. Este legea aprobată anul trecut de Parlament și în legătură cu care Guvernul a trimis o sesizare la Curtea Constituțională. În ianuarie 2016, judecătorii CCR au decis că legea este neconstituțională deoarece nu este foarte clară în privința beneficiarilor și modului de stabilire și calculare a indemnizației. De asemenea, potrivit motivării CCR, "legea creează o ilegalitate nepermisă de tratament juridic între aleșii locali și stabilește cheltuieli bugetare fără sursă de finanțare". Ulterior, legea a fost retrimisă în Parlament pentru rediscutare. Și a fost rediscutată și aprobată de toate partidele (PSD, PNL, ALDE, UNPR), urmând să fie trimisă la promulgare, apoi publicată în Monitorul Oficial. Va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.
Iată principalele prevederi ale actului normativ:
- persoanele alese după 1992, de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum au fost prevăzute în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte pensii speciale, au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limita de vârstă
- cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat, cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitate, cu respectarea limitei numărului de mandate
- primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, care au fost şi parlamentari, trebuie să opteze pentru una din cele două pensii speciale
- cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă se depune la autoritatea administraţiei publice locale competente, în funcţie de locul de provenienţă a mandatului/mandatelor exercitat/exercitate.
După trecerea alegerlor prezidențiale, Partidul România în Acțiune, prin vocea președintelui său executiv, câmpineanul Daniel Ioniță, a lansat o campanie prin care solicită modificarea legislației în sensul în care primarii să se aleagă - exact ca președintele României - în două tururi de scrutin.
Invitat la televiziunea CNews, apropiată de politicienii francezi de extremă dreapta Marine Le Pen și Eric Zemmour, candidatul AUR la funcția de președinte al României, George Simion, a reușit să jignească Franța chiar la Paris.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a lansat astăzi un mesaj dur la adresa lui George Simion, mesaj îndreptat indirect și împotriva premierului ungar Viktor Orban care îl lăudase vineri pe Simion pentru discursul său "suveranist și pro-creștin".
Nicușor Dan, candidat la funcția de președinte al României, cel care se va înfrunta în turul al doilea al prezidențialelor cu George Simion (AUR), a prezentat astăzi rezultatele unui sondaj de opinie realizat la comanda sa.