100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Anton Raky

Social (Categoria articolului)

Inginerul Anton Raky a fost o personalitate internațională. S-a născut și a studiat în Germania, a explorat resurse uriașe în America Centrală și de Sud, Africa, Asia și Europa, pentru ca la începutul anilor 1900 să vină la Câmpina, atras de aurul negru. Un inginer vizionar, un mare inventator în domeniul tehnologiei de foraj, un om care a avut o imensă contribuție la dezvoltarea industriei petrolului din România și, de ce nu, la dezvoltarea Câmpinei.

Aici, la Câmpina, Anton Raky a construit o cale subterană pentru transportul tuburilor de foraj către sonde, astfel încât să nu-i deranjeze pe localnici cărând tuburile pe străzi. A amenajat o adevărată rețea de tuneluri care străbăteau localitatea. A construit din banii lui ceea ce numim și astăzi "puntea lui Raky", un pod peste râul Prahova pentru ca muncitorii să ajungă mai ușor la sondele de pe celălalt mal, de pe dealurile din zona Pițigaia și să nu mai fie nevoiți să treacă prin apă. Tot din banii săi a cumpărat un teren de 6.500 mp pe care a construit, după planuri proprii, Biserica Catolică din Câmpina, ctitorie care există și astăzi la fel de impunătoare și frumoasă. A suportat toate costurile legate de construcția și dotarea Bisericii Catolice, terminată și sfințită în anul 1909.
A construit un atelier de reparat utilaje petroliere pe un teren aflat lângă vila sa, teren pe care astăzi se află sediul Electrica (Bulevardul Culturii). Anton Raky este întemeietorul societății "Regatul Român" cea din care s-a format ulterior Astra Română.
În 1928, după aproape trei decenii petrecute la Câmpina, Anton Raky a fost rănit în urma unei explozii la o sondă de pe un deal de lângă Câmpina (Provița de Jos). După câțiva ani, în 1936, s-a retras din afaceri și din viața publică și a plecat împreună cu soția în Germania, undeva lângă Berlin, unde a murit în 1943, la vârsta de 75 de ani. Vila lui de pe Bulevard există și astăzi.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Elvira Godeanu
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Henri Coandă

3186 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • dr. Laurențiu-Costin Dumitru 15.10.2018 22:39 Biserica catolică este sfințită la data de 14 septembrie 1909. Iar altă ctitorie a aceluiași Anton Raky este și biserica evanghelică-luterană.

Social

1979 vizualizari
23 ian. 2019 09:12

O casă, două anexe și două garaje au fost mistuite de un incendiu, la Talea

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineață la o casă din comuna Talea. Pompierii militari din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova au intervenit cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea focului. A fost o intervenție dificilă pentru că, la sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta violent și generalizat pe o suprafață de peste 200 mp.

2117 vizualizari
22 ian. 2019 11:40

Triajul copiilor, curățenia și aerisirea claselor și dezinfecția băncilor - recomandările DSP Prahova către școli, pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă

Încă trei decese cauzate de virusul gripal de tip A, subtip H1, au fost înregistrate ieri în România. Este vorba despre trei femei, de 43 de ani, de 51 de ani și de 72 de ani, din Prahova, Gorj și București. În județul Prahova, acesta este al patrulea deces cauzat de gripă. La nivel național, 23 de persoane și-au pierdut până acum viața din cauza gripei, după cum a transmis Institutul Național de Sănătate Publică. Ministrul Sănătății a anunțat că România este în pragul unei epidemii de gripă, săptămâna trecută înregistrându-se 1.155 cazuri de gripă clinică, la nivel național, dintr-un total de peste 90.000 de cazuri de viroze respiratorii. Având în vedere această situație, Direcția de Sănătate Publică Prahova a transmis Inspectoratului Școlar Județean, iar acesta, la rândul său, a transmis tuturor unităților de învățământ, o adresă privind instituirea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în școli.

Alte stiri recente

2191 vizualizari
23 ian. 2019 20:55

Hora Unirii, dansată de elevii Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina

1 comentarii

Pentru că joi, 24 Ianuarie, este zi liberă, elevii și profesorii Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina au sărbătorit cu o zi mai devreme Unirea Principatelor Române. În curtea instituției, elevi din toate ciclurile de învățământ (primar, gimnazial, liceal) au dansat Hora Unirii, pentru a marca astfel împlinirea a 160 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a pus bazele dezvoltării moderne a României prin reformele aplicate în scurta sa perioadă de domnie.

1933 vizualizari
23 ian. 2019 19:56

"Mândria de a fi român", un proiect educațional dedicat Micii Uniri, desfășurat la Școala "Ion Câmpineanu" din Câmpina

Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu" din Câmpina și Școala Gimnazială Nistorești, aparținând de Liceul Teoretic "Aurel Vlaicu" Breaza, au desfășurat miercuri, 23 ianuarie, un proiect educațional intitulat "Mândria de a fi român". Acest proiect s-a adresat elevilor din ciclul primar și a fost dedicat aniversării Zilei Unirii Principatelor Române. (video)