Imaginea veche este făcută de undeva de pe Dealul Pițigaia, în anii 1920. Astăzi, n-ar mai fi posibilă o fotografie făcută din acea zonă, pentru că după încetarea exploatației petroliere, locul sondelor a fost luat de pădure. Fotografia nouă este făcută din zona Măgurii și ne arată o imagine cu totul schimbată a Câmpinei. Normal, cele două imagini sunt despărțite de aproape un secol.
În poza veche, în prim-plan, este Uzina Electrică a cărei activitate s-a desfășurat în perioada 1905-1970. Apoi, Centrala Electrică a fost desființată și dezafectată, pentru ca din 1977 aici să se înființeze Secția de Autoutilitare și Reparații Tehnologice a IRE Ploiești, transformată apoi în uzină. Din 1992, societatea se numește Uzina Concordia, privatizată apoi prin MEBO.
În 1920, Câmpina era un orășel cu puțin peste 9.000 de locuitori, cu o economie prosperă datorită marilor societăți din industria petrolului (Steaua Română și Astra Română), dar și datorită numeroaselor întreprinderi care funcționau aici. Astăzi, nu știm exact câți suntem la număr, pentru că datele diferă de la o instituție la alta, dar probabil undeva în jur de 35.000. Sondele au rămas în istoria locului, ca și marile societăți petroliere.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și: Câmpina, România 100. Unitatea de pompieri, ieri și astăzi
Câmpina, România 100. Centrul Câmpinei, în perioada interbelică, în anii '70 și în zilele noastre
Câmpina, România 100. Lacul Curiacul, ieri și astăzi
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.