Lacul Curiacul este un lac natural, cu 10.700 mp luciu de apă, situat într-o zonă frumoasă, dar neglijată mult prea multă vreme. De-a lungul timpului, lacul a trecut prin momente grele, fiind sufocat de gunoaie, fiind poluat cu reziduuri petroliere, ba chiar și cu mizeria din canalizări. Se spune că aici, pe malurile lacului și chiar în apele sale, au fost aduse și cantități mari de moloz de la clădirile demolate în urma cutremurului din 1977. Ecosistemul lacului a avut mult de suferit în timp, Curiacul arătând ani la rând ca o adevărată mlaștină.
În perioada 2014-2015, aici au avut loc lucrări de modernizare a zonei și lacului. A fost un proiect amplu și frumos al administrației locale, care a costat aproape 2 milioane de lei, un proiect prin care s-a dorit transformarea locului într-o adevărată zonă de agrement. Nu a fost ușor, au apărut numeroase probleme pe parcursul lucrărilor, inclusiv găsirea, în timpul săpăturilor, a unui proiectil de mari dimensiuni din cel de-al doilea război mondial. O descoperire care a alimentat și mai mult legendele locale potrivit cărora în Lacul Curiacul ar fi fost aruncat un vagon plin cu muniție, în timpul retragerii nemților. Muniție nu a mai fost găsită, deși Primăria a angajat o firmă specializată, dar problema reziduurilor petroliere nu a putut fi rezolvată. Pe luciul apei apar astfel de reziduuri, iar lacul trebuie curățat periodic.
(Fotografia veche ne-a fost pusă la dispoziție de Șerban Băleanu, unul dintre autorii Albumului Monografic Câmpina 500).
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și: Câmpina, România 100. Prima benzinărie din perioada interbelică, între... cazinourile de azi
Câmpina, România 100. Lacul Bisericii de ieri și de azi
Câmpina, România 100. Casa Solară, ieri și astăzi
Câmpina, România 100. Casa Istrati, pe domeniul Istrati, astăzi locația Școlii de Poliție "Vasile Lascăr"
În perioada 29 mai – 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundației Zamolxes a organizat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați să oferiți un cadou deosebit unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis din centrul municipiului Câmpina cea mai mare parte a problemei este rezolvată.
Elevi din Prahova, coordonați de cadre didactice dedicate, au fost parte activă a proiectului european eTwinning ”Marconi Legacy”, alături de colegi din Italia, Austria și Grecia.
Pe perioada caniculei, așa cum s-a întâmplat în fiecare vară, în centrul municipiului Câmpina, în Piața ”Marin Constantin” (Pasajul de la Ceas) funcționează un centru de prim-ajutor.