Până la alegerile prezindențiale nu a mai rămas foarte multă vreme. Pe 10 noiembrie 2019 se va desfășura primul tur de scrutin, iar pe 24 noiembrie, turul al doilea, în care vor intra primii doi clasați. Campania electorală va începe pe 10 octombrie. Depunerea candidaturilor la Biroul Electoral Central s-a încheiat și avem 14 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni, admiși de BEC.
Iată candidații:
- Klaus Werner Iohannis, actualul președinte, susținut de Partidul Național Liberal
- Viorica Vasilica Dăncilă, actualul premier, Partidul Social Democrat
- Dan Ilie Barna – Alianța USR-PLUS
- Theodor Paleologu – Partidul Mișcarea Populară
- Mircea Diaconu – Alianța „Un OM” (ALDE și PRO România)
- Kelemen Hunor – UDMR
- Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
- Viorel Cataramă – Dreapta Liberală
- Cătălin Sorin Ivan – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională
- John Ion Banu – Partidul Naţiunea Română
- Sebastian Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
- Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc
- Bogdan Dragoş Aureliu Marian Stanoevici – candidat independent
- Alexandru Cumpănaşu – candidat independent
Pe lângă cei enumerați mai sus, au fost și alții care și-au depus candidatură, dar au fost respinși de Biroul Electoral Central. Este vorba despre Miron Cozma (candidat independent), Maria Minea (Partidul Românilor Patrioți de Pretutindeni), Bobby George Marius Păunescu (candidat independent).
Precizăm că, potrivit unui comunicat de presă emis de Biroul Electoral Central, există suspiciuni privind autenticitatea semnăturilor depuse de unii dintre candidați. În premieră în România, Biroul Electoral Central a sesizat organele de urmărire penală în cazul mai multor candidați – Viorel Cataramă, Cătălin Sorin Ivan, Sebastian Constantin Popescu, Alexandru Cumpănașu, Ninel Peia, Maria Minea, Miron Cozma și George Marius Păunescu, “la care s-a constatat că un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparținând unor persoane diferite, au elemente de similitudine evidentă, de natură a influența îndeplinirea condiției legale referitoare la numărul minim de 200.000 susținători”. Cerința privind semnăturile intră sub incidența Codului Penal pentru infracțiunea de fals în declarații. Parchetul va trebui să verifice și să constate falsul, dacă acesta există.
(Explicație foto - panoul electoral de lângă Soldat este real, acolo a fost amplasat de autoritățile câmpinene, doar textul de pe panou este "aplicat" de noi)
După trecerea alegerlor prezidențiale, Partidul România în Acțiune, prin vocea președintelui său executiv, câmpineanul Daniel Ioniță, a lansat o campanie prin care solicită modificarea legislației în sensul în care primarii să se aleagă - exact ca președintele României - în două tururi de scrutin.
Invitat la televiziunea CNews, apropiată de politicienii francezi de extremă dreapta Marine Le Pen și Eric Zemmour, candidatul AUR la funcția de președinte al României, George Simion, a reușit să jignească Franța chiar la Paris.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a lansat astăzi un mesaj dur la adresa lui George Simion, mesaj îndreptat indirect și împotriva premierului ungar Viktor Orban care îl lăudase vineri pe Simion pentru discursul său "suveranist și pro-creștin".
Nicușor Dan, candidat la funcția de președinte al României, cel care se va înfrunta în turul al doilea al prezidențialelor cu George Simion (AUR), a prezentat astăzi rezultatele unui sondaj de opinie realizat la comanda sa.