Rudolf Leica este candidat din partea Partidului Național Liberal, pe lista Alianței PNL-USR-PLUS, pentru un loc de consilier local la alegerile din 27 septembrie. L-am invitat să ne răspundă la câteva scurte întrebări, nu înainte de a se prezenta celor care, poate, îl cunosc mai puțin. ”Am 46 de ani, m-am născut și am crescut în Câmpina. Am învățat la Școala generală nr.1 și la Liceul Nicolae Grigorescu și în ambele unităti de învățământ am avut norocul să fiu îndrumat de profesori remarcabili. În anul 1998 am absolvit Facultatea TCM la Universitatea Politehnică București, pentru ca ulterior, între 2007-2009, să urmez cursurile unui MBA, la Institutul Național de Dezvoltare Economică, în colaborare cu Conservatorul Național de Arte și Meserii din Paris, cu specializarea Managementul general al întreprinderii. În anul 1999 m-am angajat la NEPTUN S.A., companie al cărei director general sunt din 2015, după ce am reprezentat-o timp de nouă ani din funcția de director comercial. Sunt căsătorit și am un copil care mi-aș dori să crească, să se dezvolte și să prindă și el rădăcini în Câmpina, un oraș de care sper să-l facem și pe el, ca și pe toți copiii noștri, să fie mândru”.
Cum vede administrația locală un om care lucrează de foarte mulți ani în mediul privat?
Noi în România suntem foarte buni teoreticieni, însă atunci când vine vorba despre implementarea ideilor noastre, de multe ori excelente, întâmpinăm reale probleme. Pentru a avea succesul scontat, trebuie creată o platformă de comunicare permanentă cu cetățenii, cu mediul privat, cu societatea civilă și apoi trebuie stabilită o strategie de dezvoltare durabilă și trebuie un plan de măsuri cu responsabilități clare și concrete, asumate, cu responsabili competenți și pregătiți, cu obiective măsurabile și termene de realizare care să fie monitorizate permanent. Toate acestea, de la primar și până la ultimul angajat din fiecare departament al aparatului administrativ. Trebuie ca fiecare funcționar să fie conștientizat și să fie mândru de valoarea muncii lui, dar și evaluat în funcție de rezultatele obținute.
Ați făcut un pas foarte important și neașteptat pentru multă lume, acela de a candida la Consiliul Local. Cum să vedem această decizie, ca o dorință de implicare în politică sau, mai degrabă, ca o dorință de implicare în administrația locală?
Administrația locală este, de fapt, managementul unei comunități locale. A fi manager, în general, înseamnă a identifica resurse pe care să le folosești, să le pui în valoare în scopul atingerii unor obiective. Acest lucru îl face și administrația locală. Menirea politicii este aceea de a trasa direcțiile și a stabili obiectivele principale, la nivel macro, pe care managementul, respectiv administrația, să le implementeze. În aceste condiții, eu consider că administrație fără politică nu se poate, cum nici politică fără administrație nu poate exista. Așa văd eu lucrurile și, astfel, putem conchide că doresc să mă implic în ambele domenii, începând cum este și firesc, la nivelul de implementare. Totodată, am considerat mereu că un Consiliu Local trebuie să aibă în componența sa specialiști din toate domeniile de activitate care privesc viața comunității. La acest moment, în care consider că am dobândit maturitatea necesară, când la nivelul orașului Câmpina forțele de dreapta s-au unit și cunoscându-l pe candidatul Alianței PNL-USR-PLUS la funcția de primar, Cătălin Florescu, un om deosebit, cu ale cărui idei și planuri rezonez, aș dori să îmi pun în valoare și în această direcție competențele teoretice și practice dobândite în domeniul managementului, comunicării, relațiilor cu mediul de afaceri.
Cum vedeți Câmpina de astăzi și care ar trebui să fie prioritățile administrației locale?
Câmpina este un oraș cu potențial fantastic, în primul rând uman, dar și din punct de vedere al așezării geografice, al tradiției industriale și culturale. Nici ideile de valorificare a acestui potențial și de dezvoltare în diverse domenii nu lipsesc. Aceste idei trebuie însă culese. Este nevoie deci de o consultare permanentă și organizată în mod profesionist a publicului larg și a diverselor categorii sociale și profesionale. Apoi, comisiile și departamentele din administrație trebuie să analizeze și să sintetizeze ideile culese într-o strategie coerentă și, în final, în proiecte pe care să le implementeze. Din păcate, această fază a implementării este cea la care ne împiedicăm, cum spuneam și mai devreme. Trebuie să ne organizam sau să apelăm la specialiști, să urmăm modele viabile din alte zone sau, de ce nu, din alte țări. În contextul actual, unul favorabil de altfel, trebuie atrase fondurile europene, guvernamentale sau ale diverșilor investitori și pentru asta cred că este nevoie de specialiști recunoscuți, de crearea unui departament pentru întocmirea de proiecte și pentru atragerea fondurilor europene, cu obiective foarte clare și în concordanță cu strategia adoptată. Trebuie să ne preocupe menținerea și asigurarea continuă a resursei umane competente și competitive. Această resursă nu este un izvor nesecat. Competențele și competitivitatea nu sunt calități native, sunt calitățti care trebuie cultivate. Specialiștii nu apar peste noapte, ei trebuie creați și educați. Trebuie, deci, să ne preocupe sectorul educației în toate domeniile, dar în primul rând în cele tradiționale zonei noastre. Dacă școlile profesionale au dispărut, iar învățământul dual nu funcționează sau este încă departe de ceea ce ar trebui să fie, cred că putem implementa modele de succes la nivel local. Educația și perfecționarea continuă reies în mod evident ca fiind alte priorități. Modernizarea și extinderea infrastructurii stradale și de utilități, curățenia, siguranța și sănătatea câmpinenilor nu trebuie să mai fie prioritare, trebuie să devină o stare de normalitate, să ne preocupe zi de zi, însă acest lucru nu va fi posibil fără educatie, consultare, strategie, identificare de resurse financiare interne, dar mai ales externe, implicarea unor specialiști recunoscuți pentru o implementare coerentă și la un nivel calitativ ridicat a tuturor proiectelor, cu alte cuvinte, starea de normalitate pe care o dorim nu poate exista fără crearea unui fundament, a unui sistem solid și funcțional. (Publicitate electorală)
Alegerile prezidențiale sunt subiectul zilei nu numai pentru România, ci și dincolo de granițele sale. Am dorit să aflăm părerea oamenilor politici din Câmpina despre acest subiect, așa că am adresat această întrebare politicienilor din toate partidele cu reprezentare în Consiliul Local sau care au participat la alegerile locale din vara acestui an.
"În momentul în care am deschis Tik Tok, am văzut postări în limba rusă: Ne adresăm către toți alegătorii care l-au votat pe Stoianoglo, care au pașaport românesc, votați-l pe Georgescu, fiindcă este omul nostru și ne va salva de NATO, și de americani, și de globaliști, și de homosexuali, și de toți, votați-l pe el! România este în pericol!", a afirmat fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, într-o emisiune la Antena 3.
Primul tur al alegerilor prezidențiale a adus o mare surpriză în privința candidaților care s-au situat pe primele două poziții și au intrat în turul al doilea - independentul Călin Georgescu și Elena Lasconi (USR), aceasta din urmă fiind câștigătoarea scrutinului la Câmpina.
După șocul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, am solicitat puncte de vedere de la foști și actuali lideri politici locali. Iată în rândurile următoare comentariul savuros, cu mult tâlc, în stilu-i caracteristic, al lui Dragomir Enache, fost președinte PNL Câmpina, dar și fost consilier județean și consilier local.