La SanConfind, femeile pot și trebuie să își verifice periodic sănătatea sânilor

Sănătate (Categoria articolului)

Cancerul de sân la femei se formează în țesuturile sânului, în special în tuburile care transportă laptele către mamelon sau în glandele care produc laptele. De fapt, cancerul mamar apare atât la femei, cât şi la barbați, însă la bărbaţi este destul de rar. Cancerul de sân este foarte rar întâlnit înainte de vârsta de 25 de ani. Frecvenţa lui creşte continuu după 40 de ani. Trei sferturi din cazurile de cancer mamar apar după 50 de ani.

Din păcate, o foarte mare parte a populației de sex feminin din România, dar și din întreaga lume, nu conștientizează faptul că această boală cu potențial letal poate fi ușor  învinsă printr-un simplu control periodic, verificare ce se poate face prin așa-zisul program de screening, care se realizează cu ajutorul unor aparate de imagistică medicală. Pe tema screeningului pentru cancer la sân am dialogat cu doctorul Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală și doctor în științe medicale, unul dintre cei mai buni specialiști în chirurgia sânului din București, care a realizat recent o intervenție chirurgicală delicată, în premieră pentru Spitalul SanConfind: mastectomie cu reconstrucția imediată a sânului extirpat.
Încă de la debutul discuției noastre, dr. Sebastian Grădinaru a ținut în mod deosebit să lanseze un mesaj către toate femeile: ”Pentru a avea șanse maxime de reușită în lupta împotriva cancerului de sân, toate femeile ar trebui să urmeze un program de screening pentru depistarea precoce a acestei maladii. Vreau să îndemn toate femeile către un screening al cancerului de sân la SanConfind, având motive întemeiate. De când am început colaborarea cu SanConfind am diagnosticat și am tratat deja, la Poiana Câmpina, mai multe paciente cu diferite stadii de neoplasm mamar. La SanConfind se poate realiza un screening de calitate, judecând după aparatele ultraperformante din dotare (ecograf, mamograf, RMN). Este și păcat ca femeile prahovene (și, bineînțeles, nu doar acestea), să nu beneficieze de dotările imagisticii medicale de la SanConfind în cadrul unui program de screening. Este foarte important să subliniem că atunci când problemele sunt depistate la timp, înainte de a fi evidente clinic, pacienta poate fi vindecată mult mai ușor. Șansele de vindecare sunt mult mai mari cu eforturi mult mai mici și cu suferințe ale pacientei respective minime, pentru că nu este nevoie de toate metodele de tratament interdisciplinar (chimioterapie, radioterapie). Totul se rezolvă printr-o operație mult mai simplă, fără sechele și fără mutilare.”
În România, screeningul cancerului mamar este abia la început și lasă de dorit în multe privințe. Însă cu totul altfel stau lucrurile în țările dezvoltate. ”În străinătate există programe naționale de screening în care, pe toată perioada de vârf a incidenței acestei maladii, toate persoanele de sex feminin primesc acasă o înștiințare (de la casele de asigurări de sănătate ori de la clinicile specializate de stat), prin care sunt programate și  rugate să meargă să își facă un control (de regulă, un examen mamografic ), la fiecare doi ani în toată această perioadă. În țările dezvoltate și civilizate, persoanele respective chiar iau în serios această programare și respectă cu sfințenie programul de screening respectiv. Iar această seriozitate duce la depistarea multor cazuri de cancer mamar în faze incipiente. Este știut faptul că, în general, persoanele cu vârste de peste 50 de ani sunt mai puțin interesate de a se documenta așa cum sunt persoanele tinere. În România, acest lucru reprezintă un mare avantaj, deoarece majoritatea persoanelor tinere sunt depistate în stadii incipiente, pentru că își fac singure acest screening. Tot ele se documentează și se duc singure ca să fie palpate de un specialist și să facă o ecografie. Vreau să menționez aici că la femeile cu vârste tinere este nevoie de un examen mamografic doar în situația în care ecografia arată ceva suspect și trebuie continuate investigațiile. La toate celelalte categorii de vârste, mamografia este principalul element imagistic de screening care se folosește peste tot în lume”, ne-a mai declarat medicul Sebastian Grădinaru.

4911 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sănătate

2007 vizualizari
28 feb. 2023 20:16

Un nou chirurg din București se va alătura echipei medicale SanConfind - dr. Mihai Gornea

Din luna martie 2023, un nou chirug din București va colabora cu Centrul Medical SanConfind. Este vorba despre dr. Mihai Gornea, medic primar chirurg, cu competență în chirurgie minim-invazivă, endoscopie digestivă și ecografie abdominală. "Folosind tehnici moderne, minim-invazive, am încercat întotdeauna să ofer pacienților mei maximul de confort postoperator și o recuperare rapidă”, ne mărturisește domnul doctor, care este dornic să facă și la Poiana Câmpina ceea ce a făcut prin toate spitalele unde a lucrat: o chirurgie eficientă, curată, lipsită de complicații, cu dureri și incizii cât mai mici, care să atragă pacienți și să-i construiască o reputație.

2226 vizualizari
16 feb. 2023 07:04

Un chirurg renumit s-a alăturat echipei de la Spitalul SanConfind - medicul primar Nicu Grigore, doctor în științe medicale

Un renumit chirurg din Ploiești, medicul primar Nicu Grigore, doctor în științe medicale, un nume cunoscut în lumea serviciilor sanitare din capitala județului nostru, a început o colaborare cu spitalul din Poiana Câmpina. O colaborare din care pacienții câmpineni, și nu numai, nu vor avea decât de câștigat.

Alte stiri recente

0 vizualizari
20 mar. 2023 19:59

Societatea Voipan Sil Câmpina angajează mai multe categorii de personal

Societatea Voipan Sil Câmpina anunță că face angajări, având nevoie de mai multe categorii de personal.

694 vizualizari
20 mar. 2023 17:56

Proiect Erasmus+ la Școala ”B.P. Hasdeu” Câmpina - ”All different, all equal”. Participă elevi din Italia, Spania și Franța

În cadrul proiectului Erasmus+ ”All different, all equal”, Câmpina, prin Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu”, este gazda unei noi acțuni de mobilitate, la care participă elevi și cadre didactice de la școlile partenere din Italia, Spania și Franța.