La SanConfind, femeile pot și trebuie să își verifice periodic sănătatea sânilor

Sănătate (Categoria articolului)

Cancerul de sân la femei se formează în țesuturile sânului, în special în tuburile care transportă laptele către mamelon sau în glandele care produc laptele. De fapt, cancerul mamar apare atât la femei, cât şi la barbați, însă la bărbaţi este destul de rar. Cancerul de sân este foarte rar întâlnit înainte de vârsta de 25 de ani. Frecvenţa lui creşte continuu după 40 de ani. Trei sferturi din cazurile de cancer mamar apar după 50 de ani.

Din păcate, o foarte mare parte a populației de sex feminin din România, dar și din întreaga lume, nu conștientizează faptul că această boală cu potențial letal poate fi ușor  învinsă printr-un simplu control periodic, verificare ce se poate face prin așa-zisul program de screening, care se realizează cu ajutorul unor aparate de imagistică medicală. Pe tema screeningului pentru cancer la sân am dialogat cu doctorul Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală și doctor în științe medicale, unul dintre cei mai buni specialiști în chirurgia sânului din București, care a realizat recent o intervenție chirurgicală delicată, în premieră pentru Spitalul SanConfind: mastectomie cu reconstrucția imediată a sânului extirpat.
Încă de la debutul discuției noastre, dr. Sebastian Grădinaru a ținut în mod deosebit să lanseze un mesaj către toate femeile: ”Pentru a avea șanse maxime de reușită în lupta împotriva cancerului de sân, toate femeile ar trebui să urmeze un program de screening pentru depistarea precoce a acestei maladii. Vreau să îndemn toate femeile către un screening al cancerului de sân la SanConfind, având motive întemeiate. De când am început colaborarea cu SanConfind am diagnosticat și am tratat deja, la Poiana Câmpina, mai multe paciente cu diferite stadii de neoplasm mamar. La SanConfind se poate realiza un screening de calitate, judecând după aparatele ultraperformante din dotare (ecograf, mamograf, RMN). Este și păcat ca femeile prahovene (și, bineînțeles, nu doar acestea), să nu beneficieze de dotările imagisticii medicale de la SanConfind în cadrul unui program de screening. Este foarte important să subliniem că atunci când problemele sunt depistate la timp, înainte de a fi evidente clinic, pacienta poate fi vindecată mult mai ușor. Șansele de vindecare sunt mult mai mari cu eforturi mult mai mici și cu suferințe ale pacientei respective minime, pentru că nu este nevoie de toate metodele de tratament interdisciplinar (chimioterapie, radioterapie). Totul se rezolvă printr-o operație mult mai simplă, fără sechele și fără mutilare.”
În România, screeningul cancerului mamar este abia la început și lasă de dorit în multe privințe. Însă cu totul altfel stau lucrurile în țările dezvoltate. ”În străinătate există programe naționale de screening în care, pe toată perioada de vârf a incidenței acestei maladii, toate persoanele de sex feminin primesc acasă o înștiințare (de la casele de asigurări de sănătate ori de la clinicile specializate de stat), prin care sunt programate și  rugate să meargă să își facă un control (de regulă, un examen mamografic ), la fiecare doi ani în toată această perioadă. În țările dezvoltate și civilizate, persoanele respective chiar iau în serios această programare și respectă cu sfințenie programul de screening respectiv. Iar această seriozitate duce la depistarea multor cazuri de cancer mamar în faze incipiente. Este știut faptul că, în general, persoanele cu vârste de peste 50 de ani sunt mai puțin interesate de a se documenta așa cum sunt persoanele tinere. În România, acest lucru reprezintă un mare avantaj, deoarece majoritatea persoanelor tinere sunt depistate în stadii incipiente, pentru că își fac singure acest screening. Tot ele se documentează și se duc singure ca să fie palpate de un specialist și să facă o ecografie. Vreau să menționez aici că la femeile cu vârste tinere este nevoie de un examen mamografic doar în situația în care ecografia arată ceva suspect și trebuie continuate investigațiile. La toate celelalte categorii de vârste, mamografia este principalul element imagistic de screening care se folosește peste tot în lume”, ne-a mai declarat medicul Sebastian Grădinaru.

3423 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sănătate

1244 vizualizari
11 ian. 2021 21:15

Chirurgia SanConfind înseamnă reușite remarcabile în operații complicate

Din toamna anului trecut, de la înființarea secției de chirurgie, în Centrul Medical SanConfind au fost realizate cu succes operații extrem de dificile din domeniul chirurgiei generale. Dintre acestea un loc important îl ocupă intervențiile chirurgicale oncologice, mai exact cele de rezecție a unor organe interne (extirparea unor tumori de ficat, a unor tumori mamare, a unor tumori genitale, extirparea unui sân cu reconstrucția imediată a acestuia etc).

2952 vizualizari
08 ian. 2021 18:41

Imagistica Medicală SanConfind – bine cunoscută în sistemul sanitar prahovean

Departamentul Imagistică Medicală SanConfind este dotat cu echipamente şi aparatură ultraperformante, realizate de producători de renume mondial, precum Siemens şi General Electric. La SanConfind pacienţii pot beneficia de o paletă extrem de generoasă de investigaţii din domeniul radiologiei şi imagisticii medicale: imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM); tomografie computerizată (CT); osteodensitometrie (DEXA); mamografie cu tomosinteză şi puncţie stereotaxică (oferă imagini tridimensionale şi puncţia biopsie de sân); ecografie digitală și radiologie digitală; ultimele două fiind foarte cunoscute în rândul publicului larg. 

Alte stiri recente

1282 vizualizari
25 ian. 2021 18:35

AUR se va opune în Parlament trecererii în proprietatea Câmpinei a terenurilor pe care se află calea ferată nefolosită de ani buni

Articolul nostru privind proiectul legislativ inițiat de senatorul PSD, Laura Moagher, la solicitarea administrației locale, pentru trecerea în proprietatea Câmpinei a terenurilor pe care se află calea ferată din interiorul localității, a creat mai multe reacții. După ce PSD Câmpina s-a grăbit să-și asume proiectul, acum, un parlamentar AUR și președintele Organizației Județene a acestei formațiuni politice au anunțat că nu vor susține acest proiect.

2302 vizualizari
25 ian. 2021 12:12

Examenul auto suspendat, în Prahova, din cauza unor probleme tehnice. Candidații vor fi reprogramați

2 comentarii

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Prahova anunță că, din cauza unor probleme tehnice apărute la nivel central, astăzi, 25 ianuarie 2021, proba scrisă și proba practică a examenului pentru obținerea permisului au fost suspendate. Candidații vor fi reprogramați.