Clubul de Lectură, un proiect de suflet al al câmpineanului Ionuţ Oprea, în strânsă colaborare cu Școala Gimnazială Centrală, amplasează cea de-a patra căsuță cu cărți în incinta cunoscutei şi apreciatei unități de învățământ câmpinene. Acest fapt a fost posibil prin mărinimia şi deschiderea faţă de nevoile elevilor din unitatea şcolară din partea unui părinte inimos de la clasa a VI-a B.
Inițiativa Clubului de Lectură a fost aceea de a-i implica pe scriitorii locali în activitatea menită să-i atragă pe câmpineni către lectură, acum, la sărbătorirea Zilei Naționale a Lecturii. Şi cum lectura fără carte nu este posibilă, a apărut ideea acestor căsuțe. Primele trei căsuţe din proiect poartă numele scriitorilor Florin Dochia, Codruț Constantinescu şi Mircea Teculescu, fiind amplasate în diferite puncte “strategice” ale municipiului, cotat drept municipiul cu cei mai mulţi intelectuali la suta de locuitori din România.
Cea de-a patra căsuță de lectură din Câmpina va purta numele fostului director al Școlii Gimnaziale Centrale (cunoscută şi sub titulatura de “Școala Generală nr. 2”), Alexandru-Maxim Blanck, profesorul de limba engleză care s-a dedicat educaţiei tinerelor generaţii de elevi timp de 44 de ani, un om cu multiple valenţe. Cetățean de onoare al Muncipiului Câmpina, domnul profesor Alexandru-Maxim Blanck a fost și un împătimit călător prin lumea largă. Reportajele sale, publicate inițial în presa locală, au fost strânse și publicate recent într-un volum impresionant, de 400 de pagini, inititulat „Călator prin lume” (Editura Detectiv Literar). Căsuța de lectură care poartă numele profesorului Alexandru-Maxim Blanck reprezintă un minim gest de apreciere pentru un om care a îmbogățit timp de cinci decenii viața culturală, socială și educațională a orașului nostru. Suntem siguri că domnia sa ar fi apreciat și gustat acest gest menit a pune în valoare tocmai ceea ce a iubit cel mai mult - CARTEA!
Elevii Școlii Centrale sunt invitați să se implice, atât împrumutând cărțile care li se par interesante, cât și donând cărțile pe care, fie le-au citit, fie le deţin în dublu exemplar. “Cum funcționează? Iei cartea dorită, aranjezi frumos cărțile rămase și închizi cu grijă ușa! După ce o termini de citit, adu-o înapoi sau adu alta în locul ei. Dacă ai cărți și vrei să le donezi, pune-le în căsuță, pur și simplu! Scrie pe cărțile donate un mesaj de suflet pentru cititor!”, declară Ionuţ Oprea, iniţiatorul proiectului.
Menţionăm că această căsuţă de lectură “Alexandru-Maxim Blanck”, din incinta Şcolii Centrale, poate fi accesată de orice persoană iubitoare de lectură, fiind amplasată la intrarea în curtea şcolii.
Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina a fost duminică, 19 ianuarie 2025, gazda unui eveniment interesant - o discuție și un work-shop despre securitatea cibernetică.
În continuarea manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale, la Câmpina a avut loc sâmbătă dimineață prima ediție a Galei Scriitorilor Câmpineni, eveniment găzduit de Casa Tineretului.
Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina este una dintre instituțiile de elită ale învățământului la nivel județean și nu trece zi de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, fără ca aici să nu se organizeze o acțiune.
Sâmbătă, 18 ianuarie 2025, de la ora 11.00, la Casa Tineretului va avea loc "Gala scriitorilor câmpineni", un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale.