În fiecare an, la marea sărbătoare a Învierii Domnului, îi omagiem și eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară. Ziua Eroilor este o sărbătoare națională a poporului român, iar la Câmpina, această zi a fost marcată, așa cum se întâmplă an de an, printr-un ceremonial militar, un ceremonial religios și depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor de pe Strada Bobâlna. A fost lume multă la acest eveniment, parcă mai multă ca de obicei și este pentru prima dată, în ultimii ani, când pe parcursul manifestărilor iese soarele.
La manifestările dedicate eroilor neamului au participat primarul Horia Tiseanu, viceprimarul Adrian Pițigoi și alți reprezentanți ai Primăriei Câmpina, din delegația acestei instituții făcând parte și fostul primar Eugen Bucur, reprezentanți ai unor instituţii publice şi firme private, elevi de la şcolile câmpinene, reprezentanţi ai Asociaţiei „Cultul Eroilor” şi Asociaţiilor Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din MApN şi MAI, reprezentanţi ai Spitalului Municipal și Spitalului Voila, ai Asociației Pensionarilor și ai Școlii Postliceale “Louis Pasteur”. Garda de onoare a fost constituită din efective ale Jandarmeriei Române, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Școlii de Poliție "Vasile Lascăr" și Colegiului Militar Național "Dimitrie Cantemir" Breaza.
După intonarea Imnului Național, au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor din partea administrației locale, a asociațiilor și instituțiilor menționate, din partea unităților de învățământ din municipiu, din partea mai multor societăți comerciale, precum și din partea partidelor politice (PNL, PSD, PMP și ALDE). Apoi, doi elevi au citit portretele scrise ale unor eroi câmpineni din primul război mondial și a urmat scurtul discurs al primarului Horia Tiseanu despre semnificația Zilei Eroilor. (video)
Evenimentul s-a încheiat cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în frunte cu părintele protoiereu Grigore Melnic. Precizăm faptul că în Cimitirul "Bobâlna" sunt îngropaţi 360 de eroi din primul război mondial şi 98 de eroi căzuţi în cea de-a doua conflagraţie mondială. Elevi de la Cercul "Cultul Eroilor" din cadrul Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" și Liceul Tehnologic Energetic au depus astăzi flori și la mormintele celor șase eroi evrei căzuți în primul război mondial.
Dincolo de manifestările în sine, trebuie remarcate câteva lucruri. Ne așteptam ca la Ziua Eroilor, căreia i s-a conferit prin lege statut de sărbătoare națională a poporului român, să vedem mai multe partide (pentru că pe buletinul de vot am avut destule). Nu au fost, însă, decât cele patru partide cu reprezentare în Consiliul Local, lipsind inclusiv USR-PLUS, adică alianța care a câștigat, la Câmpina, alegerile din 26 mai și pe ai cărei reprezentanți nu reușim să-i vedem la manifestările publice.
Pe de altă parte, a fost un adevărat calvar pentru toți cei prezenți la Ziua Eroilor să ajungă la poarta cimitirului, indiferent dacă veniseră cu mașina sau pe jos. Și asta din cauza șantierului de pe Strada Bobâlna, unde nu lucrează nimeni din cauza vremii nefavorabile sau poate din cauza veștilor venite dinspre HidroPrahova cu privire la reluarea lucrărilor de canalizare din luna iulie. Singurul care a părut să nu aibă absolut nicio problemă a fost primarul Horia Tiseanu, care a trecut zâmbitor printre toți, șoferul său intrând cu mașina pe aleea din interiorul cimitirului. A fost, de altfel, singura mașină căreia i s-a permis accesul în incina cimitirului.
În continuarea manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale, la Câmpina a avut loc sâmbătă dimineață prima ediție a Galei Scriitorilor Câmpineni, eveniment găzduit de Casa Tineretului.
Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina este una dintre instituțiile de elită ale învățământului la nivel județean și nu trece zi de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, fără ca aici să nu se organizeze o acțiune.
Sâmbătă, 18 ianuarie 2025, de la ora 11.00, la Casa Tineretului va avea loc "Gala scriitorilor câmpineni", un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale.
15 ianuarie este Ziua Culturii Naționale, fiind aleasă pentru această sărbătoare ziua în care s-a născut marele poet Mihai Eminescu.