Casa prințului Dimitrie Barbu Știrbey a fost construită în anul 1872. Un imobil frumos, elegant, situat pe strada Știrbey Vodă, colț cu I.C Brătianu, fosta Calea Telegii, adică la intersecția Republicii cu Calea Doftanei de astăzi. Un imobil care a rezistat până în zilele noastre, fiind demolat în 2002-2003, când s-a construit sala de sport a Colegiului Național "Nicolae Grigorescu".
Fiica prințului, Martha de Blome, a moștenit toate proprietățile Știrbey din Câmpina, iar în anul 1919 a fost de acord ca în Casa Princiară să funcționeze primul liceu din Câmpina, singura condiție pusă fiind aceea ca liceul să poarte numele tatălui său. Mai târziu, în anul 1923, Martha de Blome a donat Ministerului Instrucțiunii Publice imobilul și terenul aferent în suprafață de 11.000 mp. "Acest imobil îl dăruiesc în scopul și cu intențiunea ca el să folosească pentru Liceul Dimitrie Barbu Știrbey", după cum se menționează în actul de donație încheiat la 14 mai 1923.
În această clădire a funcționat, așadar, primul liceu din Câmpina, liceu mixt la început, apoi împărțit în liceu de fete și liceu de băieți, în 1930, pentru ca în 1948 să redevină mixt. Din 1957 nu s-a mai respectat dorința Marthei Știrbey de Blome, iar numele unității de învățământ a fost schimbat în Liceul "Nicolae Grigorescu". Chiar și după finalizarea noii clădiri a liceului, Casa Princiară a fost folosită pentru ciclul primar de învățământ, apoi pentru diverse activități. A fost demolată la începutul anilor 2000, atunci când a fost construită sala de sport a liceului. Pe locul casei se află acum o fântână arteziană care nu a funcționat decât atunci, la finalul lunii mai 2004, când s-a făcut inaugurarea sălii.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și Câmpina, România 100. Sala Monovici de ieri, parcarea de astăzi...
Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi
Câmpina, România 100. Școala Germană de ieri, unul dintre corpurile Liceului Tehnologic Energetic de astăzi
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.