Câmpina, România 100. Casa Știrbey de ieri, curtea sălii de sport a Colegiului "Grigorescu", de astăzi

Social (Categoria articolului)

Casa prințului Dimitrie Barbu Știrbey a fost construită în anul 1872. Un imobil frumos, elegant, situat pe strada Știrbey Vodă, colț cu I.C Brătianu, fosta Calea Telegii, adică la intersecția Republicii cu Calea Doftanei de astăzi. Un imobil care a rezistat până în zilele noastre, fiind demolat în 2002-2003, când s-a construit sala de sport a Colegiului Național "Nicolae Grigorescu".

Fiica prințului, Martha de Blome, a moștenit toate proprietățile Știrbey din Câmpina, iar în anul 1919 a fost de acord ca în Casa Princiară să funcționeze primul liceu din Câmpina, singura condiție pusă fiind aceea ca liceul să poarte numele tatălui său. Mai târziu, în anul 1923, Martha de Blome a donat Ministerului Instrucțiunii Publice imobilul și terenul aferent în suprafață de 11.000 mp. "Acest imobil îl dăruiesc în scopul și cu intențiunea ca el să folosească pentru Liceul Dimitrie Barbu Știrbey", după cum se menționează în actul de donație încheiat la 14 mai 1923. 
În această clădire a funcționat, așadar, primul liceu din Câmpina, liceu mixt la început, apoi împărțit în liceu de fete și liceu de băieți, în 1930, pentru ca în 1948 să redevină mixt. Din 1957 nu s-a mai respectat dorința Marthei Știrbey de Blome, iar numele unității de învățământ a fost schimbat în Liceul "Nicolae Grigorescu". Chiar și după finalizarea noii clădiri a liceului, Casa Princiară a fost folosită pentru ciclul primar de învățământ, apoi pentru diverse activități. A fost demolată la începutul anilor 2000, atunci când a fost construită sala de sport a liceului. Pe locul casei se află acum o fântână arteziană care nu a funcționat decât atunci, la finalul lunii mai 2004, când s-a făcut inaugurarea sălii.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Sala Monovici de ieri, parcarea de astăzi...
Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi
Câmpina, România 100. Școala Germană de ieri, unul dintre corpurile Liceului Tehnologic Energetic de astăzi

 

5184 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 11.08.2018 10:59 Locul asta reclama sa spunem lucrurilor pe nume, pentru ca demolarea casei Stirbey a fost cea mai urata si grava crima culturala ce s-a facut asupra identitatii orasului. Cu atat mai mult cu cat a fost absolut gratuita si inutila. Casa asta era un simbol pentru istoria Campinei. Generatiile prezente si viitoare trebuie sa stie ca autorii crimei sunt cei responsabili de atunci: autoritatile locale ce au dat avizul de demolare si conducerea liceului. Noi absolventii acestei scoli ar trebui sa punem odata pe acel loc o placa a infamiei, cu numele celor implicati in demolare, care si-au batut joc de patrimoniul orasului.

Social

17 vizualizari
15 aug. 2022 15:34

Cel mai nou volum de evocări despre Câmpina al lui Alin Ciupală e aproape de lansare. ”Dacă ar vedea Ceaușescu...”

Undeva prin luna septembrie va avea loc lansarea celui mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală - ”Câmpina. Un oraș cu străzi pe care câmpinenii nu trec niciodată. Evocări cu parfum de nostalgie dintr-o lume care s-a dus”. Vom încerca pe parcursul mai multor episoade să vă provocăm, publicând scurte fragmente din acest volum.

1803 vizualizari
11 aug. 2022 18:20

A trecut un an de la prima ediție a "Festivalului de Creație și Recreație" din Brebu - și a fost un an plin!

După tabăra din vara lui 2021, echipa de organizare a zis că e doar prima filă a unei frumoase povești. Și s-a dovedit că este chiar așa!

Alte stiri recente

741 vizualizari
15 aug. 2022 12:45

Tânăr de 26 ani, din Câmpina, prins drogat la volan, noaptea trecută

1 comentarii

În cursul nopții trecute, în jurul orei 2.45, polițiștii Serviciului Rutier Prahova au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 26 de ani din municipiul Câmpina.

2144 vizualizari
14 aug. 2022 19:40

Ce a dezvăluit inundația de pe Strada Petre Liciu: zeci de familii din Câmpina deversează reziduurile menajere în canalizarea pluvială!

1 comentarii

În cursul acestei dimineți vă prezentam o serie de imagini surprinse de un cititor CâmpinaTV.ro pe Strada Petre Liciu - detalii, aici.